x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monede de schimb pentru majoritate

Monede de schimb pentru majoritate

de Gabriela Antoniu    |    07 Noi 2018   •   09:59
Monede de schimb pentru majoritate

Excluderea lui Adrian Ţuţuianu şi a lui Marian Neacşu a marcat o victorie de etapă pentru Liviu Dragnea, dar conflictul este departe de a se stinge. În timp ce liderul PSD evaluează efectele primelor excluderi pentru a face pasul următor, puciştii anunţă un război de uzură, din interiorul PSD. Ambele mişcări au ca miză controlul asupra majorităţii. Una, pentru menţinerea actualei majorităţi parlamentare, şi alta pentru crearea unei majorităţi în PSD pentru debarcarea lui Dragnea.

Iertată de la excluderea din partid, Gabriela Firea anunţă în scrisoarea adresată Cex al PSD că nu va renunţa la bătălia cu actuala conducere a partidului. Ea spune puciştii sunt de fapt reformatori ai PSD, care nu acceptă politica pumnului în gură . “Nu ne mai putem permite să ne irosim resursele și credibilitatea în dispute interne incorecte, inechitabile, manipulate, în condițiile în care oricum suntem atacați, ca partid, din toate părțile. După cum nu mai putem accepta ca partidul să fie capturat de un grup care acționează pe principiul și a cărui agendă se îndepărtează pe zi ce trece de cea a cetățenilor. (…) Dacă există oameni care sesizează acest pericol și iau atitudine, ei nu sunt pucişti, ci reformatori. Iar reformele, chiar și atunci când iau formă unor utopii, nu pot sub nicio formă să fie tratate cu pumnul în gură. Și le-aș aminti unor colegi un vechi proverb chinezesc: răzbunătorul va trebui să sape, de la început, două gropi!”, afirmă Firea.

Mai mult, ea declară că nu va pleca din partid, chiar dacă va rămâne fără funcţii. Un mesaj asemănător a transmis şi Ţuţuianu, care a declarat că nu va pleca în partidul lui Victor Ponta şi nu va vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. În plus, susţinători ai lui Neacşu şi Ţuţuianu, parlamentari de Dâmboviţa şi Ialomiţa, au criticat ieri public decizia de excludere a celor doi din PSD.

Deşi Ţuţuianu a avertizat că urmează noi excluderi, sub pretexte oarecare, puciştii vor să formeze o masă critică în partid pentru a se putea impune. Următorii pe lista de sancţionaţi ar fi Paul Stănescu, care va fi înlocuit din postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării cu Olguţa Vasilescu, şi Gabriela Firea, prin desemnarea unui alt lider interimar la organizaţia Bucureşti, aşa cum s-a procedat în cazul Ţuţuianu- Neacşu.

O masă de manevră pentru pucişti ar fi cei peste 100 de noi parlamentari ai PSD. Aceştia care nu şi-au însuşit, regulile, disciplina de partid şi au creat şi au adus neajunsuri PSD, după cum afirmă senatorul Niculaie Bădălău. Nici el nu pare însă mai disciplinat. Bădălău a susţinut că nu va vota pentru plecarea lui Paul Stănescu din Guvern. „Paul, nu. E prietenul meu foarte bun. Îl susţin, e unul dintre preşedinţii valoroşi şi sunt convins că, uşor-uşor...Stănescu e un tip care are principii şi ţine la ele. Niciodată nu voi vota împotriva lui Paul Stănescu, e unul din liderii respectaţi ai PSD şi care a făcut o organizaţie foarte puternică”, a spus Bădălău.

În tabăra Dragnea, se negociază la greu pentru a contrabalansa mişcările puciştilor. Senatorul PSD Liviu Pop a lansat ieri o informaţie sigură 100% că săptămâna viitoare vor exista parlamentari de la alte partide sau independenţi care vor anunţa în plenul Senatului sau al Camerei Deputaţilor trecerea în grupul PSD. “Sunt convins că şi la ALDE vor veni alţi parlamentari. Aşteptăm săptămâna viitoare, când vom vedea cu exactitate care sunt acei parlamentari care în plenul Senatului sau al Camerei vor anunţa trecerea în grupul PSD”, a mai spus Pop. Coincidenţă, Liviu Dragnea a anunţat ieri amânarea audierilor pentru ASF, CNA şi conducerea Agerpres pentru săptămâna viitoare. Deşi oficial ar fi vorba despre respectarea unei promisiuni făcute unuia dintre candidaţii la şefia ASF, motivul amânării e teama că, pe fondul răzmeriţei din PSD, persoanele agreate pentru aceste posturi, nu vor trece la votul în Parlament.

Dragnea, sigur pe el

Liderul PSD Liviu Dragnea a dat ieri asigurări că  „majoritatea nu se va pierde”. Declaraţia vine pe fondul îngrijorării liderului ALDE că majoritatea guvernamentală ar putea fi afectată de excluderile din PSD “Am avut azi discuţii cu câţiva colegi de ai mei care au venit preocupaţi, îngrijoraţi, şi stau şi îşi pun problema dacă nu cumva va fi afectată majoritatea parlamentară. Nu vă ascund că este şi preocuparea mea", a afirmat Tăriceanu, luni seară la TVR 1.

Înlocuitori pentru excluşi

Până la organizarea unor noi alegeri în filială, ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb va ocupa interimar funcţia de preşedinte al PSD Dâmboviţa, în locul lui Adrian Ţuţuianu, conform unor surse din partid. Funcţia acestuia de vicepreşedinte PSD va fi preluată, tot interimar, de Şerban Valeca, liderul PSD Argeş. Pe postul de vicepreşedinte PSD vacantat după plecarea lui Gabriel Vlase la SIE, a fost numit liderul PSD Bacău, Dragoş Benea. Rămâne încă în suspans conducerea PSD Ialomiţa după excluderea lui Marian Neacşu, nefiind stabilit în CEx cine va prelua această funcţie. Probabil că este şi greu de găsit un succesor pentru Neacşu. Deputatul PSD Andrei Pop a declarat ieri că organizaţia Ialomiţa, sub conducerea lui Marian Neacşu, a obţinut în alegerile parlamentare din 2016 un scor de 59,6%, poziţionându-se în primele 10 organizaţii judeţene ale PSD cu cele mai bune rezultate.

Senatorul Niculae Bădălău anunţă conducerea PSD că nu va accepta postul de ministru al Turismului, dacă va fi liber. Îl va accepta însă pe cel de vicepremier dacă va considera că va aduce plusvaloare guvernului şi ţării

×
Subiecte în articol: excludere adrian tutuianu