x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negoiţă propune Guvernul copy-paste

Negoiţă propune Guvernul copy-paste

de Adriana Duţulescu    |    09 Noi 2009   •   00:00
Negoiţă propune Guvernul copy-paste
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Premierul desemnat a pregătit lista miniştrilor pentru noul Cabinet, aceasta fiind aproape în întregime copiată după cea a lui Croitoru.



Premierul desemnat Liviu Negoiţă a ţinut lista miniştrilor pe care i-a ales "la secret" şi pentru propriii colegi din Biroul Politic al PD-L. Motiv de supărare pentru unii dintre ei în şedinţa de ieri a conducerii democrat-liberalilor, unde ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, vicepreşedinte al PD-L, a încercat să ceară lămuriri de la Emil Boc şi Liviu Negoiţă în privinţa componenţei noului Cabinet. Surse din conducerea PD-L susţin că întrebările ministrului Sandu au fost rapid curmate de colegii săi, sub motiv că lista Guvernului urma să fie anunţată oficial în cursul serii. "E Guvernul lor şi premierul lor, nu al partidului", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din Biroul Politic al PD-L, referindu-se la grupul restrâns de lideri care iau deciziile în partid fără consultarea celorlalţi vicepreşedinţi, grup format din Emil Boc, Adriean Videanu, Elena Udrea, Radu Berceanu şi Vasile Blaga şi, evident, Traian Băsescu. Liderii PD-L susţin că sunt foarte conştienţi de faptul că acest Cabinet este "o glumă" şi că nici măcar nu va intra la vot în Parlament, după ce PSD şi PNL au anunţat că nu vor fi de acord cu introducerea audierilor de miniştri pe ordinea de zi până după alegerile prezidenţiale. Ba, mai mult decât atât, unii dintre miniştrii PD-L au decis să nu se mai ducă la şedinţele de Guvern, preferând să se implice mai mult în campania electorală a lui Traian Băsescu, pentru că, spun ei, "la Guvern oricum nu se mai întâmplă nimic şi ca să mai fim la guvernare trebuie să îl ajutăm pe Băsescu să iasă din nou preşedinte".

GENERALUL OPREA, MINISTRUL LUI NEGOIŢĂ

Obişnuita secretomanie a PD-L-iştilor a făcut ca informaţiile despre structura Guvernului Negoiţă să fie difuzate pe surse, aflându-se în acest mod că noul premier desemnat de Băsescu ar fi cooptat în formula sa de Cabinet pe cei propuşi data trecută de Lucian Croitoru şi respinşi de Parlament. Astfel, în afară de obişnuitele nume ale actualilor miniştri PD-L care se regăsesc şi pe lista lui, Negoiţă i-a păstrat pe Bogdan Aurescu la Externe, Daniel Funeriu la Educaţie. O noutate ar fi nominalizarea "independentului" Gabriel Oprea la Ministerul de Interne, după ce generalul înaintat în grad de Băsescu drept mulţumire că a părăsit PSD a fost chemat şi la consultările de la Cotroceni. Tot pentru a-i atrage de partea sa pe independenţi şi pe parlamentarii din grupul minorităţilor, Negoiţă i-a făcut o ofertă lui Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor minorităţilor. Pambuccian a confirmat informaţia, citat de Mediafax, precizând că oferta nu trebuie tratată ca o "monedă de schimb" pentru un eventual sprijin acordat la votul din Parlament Guvernului Negoiţă. "Am fost întrebat dacă nu vreau să preiau Ministerul Comunicaţiilor, dar am refuzat şi i-am spus premierului desemnat, pe care îl respect foarte mult, că nu vreau funcţii administrative. Eu sunt mai bun în zona de strategie, nu poţi fi bun în toate domeniile. Oferta nu este o monedă de schimb, a fost o propunere pentru mine, nu pentru grupul minorităţilor", a spus Pambuccian.

Lista Guvernului propus de Negoiţă

Premierul desemnat Liviu Negoiţă a anunţat că a transmis Parlamentului următoarea listă cu miniştri: Vasile Blaga (Dezvoltare şi Turism), Daniel Funeriu (Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport), Gabriel Oprea (Administraţie şi Interne), Gheorghe Pogea (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă), Radu Berceanu (Transporturi şi Comunicaţii), Valeriu Tabără (Agricultură), Adriean Videanu (Economie şi Comerţ), Anton Cristian Irimie (Sănătate), Mihai Stănişoară (Apărare), Cătălin Predoiu (Justiţie), Bogdan Aurescu (Externe), Sulfina Barbu (Mediu) şi Theodor Paleologu (Cultură). Negoiţă propune astfel şi o parte din miniştrii propuşi de predecesorul său, Lucian Croitoru, respinşi de Parlament. Formula anunţată de Negoiţă nu mai include ministerele pentru IMM, Tineret şi Sport, Comunicaţii, Relaţia cu Parlamentul, Turism.


×
Subiecte în articol: politic