x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New Europe scrie din nou despre Băsescu: ”Nu-i pasă de critici”

New Europe scrie din nou despre Băsescu: ”Nu-i pasă de critici”

17 Feb 2014   •   19:10
New Europe scrie din nou despre Băsescu: ”Nu-i pasă de critici”

Site-ul New Europe publică un nou articol despre preşedintele României, Traian Băsescu, în care susţine că şefului statului nu pare să-i pese de “criticile severe atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional din partea celor jigniţi”.

“Este universal acceptat că preşedintele unei republici simbolizează unitatea unei naţiuni. Indiferent dacă acesta este preşedintele unei republici prezidenţiale sau parlamentare, el este preşedintele tuturor cetăţenilor ţării sale. De asemenea, este universal acceptat că preşedintele republicii reprezintă politica de stat oficială şi că orice spune acesta este oficial. Prin urmare, se subînţelege că acţiunile 'greşite' ale unui preşedinte pot provoca critici severe atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional din partea celor jigniţi. Cu toate acestea, preşedintelui român Traian Băsescu nu pare să îi pese de acest lucru”, scrie autorul articolului, Dula Bardha.

De-a lungul ultimelor săptămâni, Traian Băsescu a comis nu una, ci două astfel de greşeli, una la nivel naţional şi alta pe plan internaţional, potrivit sursei citate. Pe plan intern, Băsescu i-a jignit pe cetăţenii români de etnie romă, prin nişte declaraţii destul de dispreţuitoare şi de calomnioase. În străinătate, el a consolidat propaganda pro-rusă a conducerii Găgăuziei în cel mai recent ( şi de altfel, ilegal) referendum pentru independenţa acestei regiuni din cadrul Republicii Moldova. Chiar dacă primul eveniment a avut loc în urmă cu câţiva ani, o instanţă din România a luat abia acum o decizie, stabilind că Băsescu se face vinovat pentru insultarea romilor.

După cum au raportat mass-media locale săptămâna trecută, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe Băsescu cu 600 de lei (aproximativ 130 de euro) pentru declaraţia sa potrivit căreia “foarte puţini romi vor să muncească; mulţi dintre ei trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură”. Preşedintele a făcut această declaraţie controversată la o conferinţă de presă în Slovenia în 2010. Oricum, notează Bardha, preşedintele nu i-a plăcut niciodată pe romi, nefiind prima dată când îi insultă.

Anul trecut, cetăţenii români de etnie romă au fost ţinta unor acţiuni discriminatorii în Franţa şi în alte ţări ale Uniunii Europene. În terminologia extremei-drepte, orice român este considerat rom. Începând cu luna ianuarie, atunci când cetăţenii români şi bulgari au primit dreptul de liberă circulaţie în UE, mulţi rasişti şi xenofobi s-au grăbit să pună semn de egalitate între români şi romi. Pentru Bardha, declaraţii precum cea făcută de Băsescu în Slovenia nu sunt altceva decât săgeţi în tolba xenofobilor.

Între timp, Băsescu a făcut o afirmaţie şi mai periculoasă, care poate avea consecinţe internaţionale extraordinare, susţine semnatarul articolului. În ajunul unui referendum ambiguu, organizat de către autorităţile locale din regiunea autonomă Găgăuzia, în cadrul căruia alegătorii au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa cu privire la dreptul lor la independenţă (susţinut de către Rusia), Băsescu a comis a doua greşeală.

Conducerea găgăuză a declarat că apropierea Republicii Moldova de UE ar aduce ţara în pericolul de a fi înghiţită de către România. Găgăuzii, un popor de origine turcică, se simt ciudat printre cetăţenii moldoveni vorbitori de limba română. Din punctul lor de vedere, guvernul Republicii Moldova a făcut prea puţin pentru a diminua această preocupare şi a apăra integritatea teritoriului Republicii Moldova în prezent şi în viitor.

Doar presa şi politicienii sprijiniţi de Moscova insistă cu privire la legitimitatea preocupărilor conducerii găgăuze. Însă nu doar ei. Băsescu a declarat, de asemenea, în mai multe ocazii, că Republica Moldova este o ţintă în politica românească, scrie Bardha, care susţine că preşedintele Băsescu este obsedat de subiectul Republica Moldova şi spune că, în altă ocazie, preşedintele a declarat că atunci când se va retrage din funcţie, el îşi va dedica restul vieţii unirii României cu Republica Moldova. Sunt aceste vederi patriotice, nobile şi gentile? Probabil că nu, comentează semnatarul articolului. Cel mai probabil, subliniază el, ele reprezintă un pericol pentru stabilitatea din regiune.

În opinia sa, declaraţiile lui Băsescu ar trebui să mobilizeze o reacţie din partea UE. Declaraţiile sale, notează acesta, sunt o ameninţare la adresa integrităţii unui stat care crede şi are încredere în UE şi în evoluţia sa în cadrul instituţiilor UE.
Declaraţiile lui Băsescu sunt, de asemenea, o insultă la adresa tuturor cetăţenilor europeni, crede Bardha. Este o ruşine că un preşedinte al unei ţări europene utilizează astfel de termeni batjocoritori şi defăimători împotriva unora dintre cetăţenii acesteia, conchide semnatarul articolului.

×
Subiecte în articol: traian basescu