x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noii prefecti ies in fata cu amenintari si cu acuzatii

Noii prefecti ies in fata cu amenintari si cu acuzatii

18 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
OFENSIVA - Reprezentantii Guvernului in teritoriu au trecut la treaba Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, ameninta cu controale firmele care au datorii la bugetul de stat, iar colegul sau de la Suceava, Orest Onofrei, cere destituirea imediata a sefului ANSVA, Liviu Harbuz.
LUCIAN DOBRATER, GABRIELA ANTONIU

TINTA. Orest Onofrei il acuza pe Liviu Harbuz (foto stanga) ca incearca sa creeze diversiuni pentru a discredita Guvernul
Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a declarat ca va initia demersuri pentru schimbarea stilului de lucru cu agentii economici si cu institutiile din judet. "Vom initia actiuni de informare a agentilor economici, pentru ca dorim sa-i sprijinim sa-si rezolve problemele. In caz contrar, vom solicita chiar intrarea in faliment a firmelor. Dorim introducerea unei discipline financiare riguroase", a spus Covaciu.

Dincolo de semnele de intrebare referitoare la atributiile prefectului de a solicita falimentul unei societati comerciale, interesul acestuia fata de mediul economic este normal, avand in vedere ca, pana la numirea in functie, el a ocupat un post de conducere intr-o firma privata producatoare de portelan, la care este, de altfel, si actionar. "Toti cei care se simt cu musca pe caciula ar trebui sa-si rezolve problemele. Nu suntem dispusi sa toleram indisciplina de orice natura. In timp ce firmele nu isi platesc datoriile, oamenii merg la farmacie si nu pot cumpara medicamente compensate. Scopul nostru nu este sa distrugem o societate. Stiu ca va fi foarte greu. Poate ca motivul cel mai important pentru care am fost numit prefect este ca nu datorez nimanui nimic si ca nu am facut compromisuri", a mai spus Covaciu.

DEMISIA! Pe de alta parte, colegul sau de la Suceava, Orest Onofrei, a cerut destituirea imediata a presedintelui Agentiei Nationale Sanitar-Vetrinare si de Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Liviu Harbuz, pentru abuz in functie, dupa ce acesta a dispus ca marti sa fie inchise circa 2.000 de fabrici de prelucrare a carnii si a laptelui.

Onofrei a spus, intr-o conferinta de presa, ca presedintele ANSVSA, Liviu Harbuz, a transmis, luni, directiilor sanitar-veterinare din tara doua note succesive, 491 si 492, prin care, sub acoperirea sigurantei alimentare si a respectarii normelor de integrare in UE, cere suspendarea activitatii a aproximativ 2.000 de unitati de prelucrare a laptelui si a carnii din tara, care nu indeplinesc normele europene in domeniu. "Aceasta masura are un substrat politic, pentru ca se incearca, pe toate caile, sa se creeze diversiune si sa se spuna ca noul Guvern inchide fabricile de prelucrare a carnii si a laptelui", a spus Onofrei.

ORDIN. El a declarat ca, in calitate de coordonator judetean al activitatii serviciilor deconcentrate, a dispus Directiei Sanitar-Veterinare si de Siguranta Alimentelor Suceava sa respecte legislatia in vigoare si sa nu ia in considerare cele doua note emise de Liviu Harbuz. Onofrei a subliniat ca adresele au fost trimise directiilor veterinare luni dupa-amiaza, cu termen de realizare in cursul zilei de marti, cu precizarea ca daca nu vor fi duse la indeplinire, sefii directiilor veterinare vor fi sanctionati. El a apreciat ca aceasta actiune a presedintelui ANSVSA este cu "substrat politic", afirmand ca, probabil, Harbuz a uitat ca s-a schimbat premierul si "executa o comanda politica a fostului sau sef".

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a acuzat vechea conducere a ministerului de lipsa de transparenta, pentru ca nu a prezentat situatia reala a industriei de procesare. El a declarat ca Liviu Harbuz a recunoscut ca fosta conducere a ministerului nu ii dadea voie sa spuna numarul de unitati de procesare care riscau sa fie inchise prin contractul negociat cu UE. Ministrul a mai declarat ca nu are in vedere schimbarea lui Harbuz, dar ca va dispune realizarea unor controale privind activitatea institutiei in perioada fostei guvernari.

ANALIZA
Cum predecesorul sau, Aurel Vladoiu, acum deputat PSD, i-a cerut sa nu declanseze o vanatoare de vrajitoare, noul prefect de Valcea, Anuta Handolescu, a anuntat, potrivit Rompres, ca nu intentioneaza sa treaca la vendeta politica si ca nu se preocupa in nici un caz de parerile politice ale sefilor de institutii descentralizate. "Le-am cerut, fiecaruia dintre ei, sa isi faca o analiza sincera a activitatii desfasurate si a implicarii lor in viata politica, mai ales pe timpul campaniei electorale. Ei sunt primii care trebuie sa ia o decizie daca se considera vinovati de ceva si sa actioneze in consecinta, din proprie initiativa", a precizat Handolescu. Ea a mai spus ca, la un moment dat, va avea loc o analiza a activitatii fiecarei institutii in parte. De la caz la caz, unii dintre actualii sefi vor fi sau nu mentinuti in functie.
×
Subiecte în articol: politic harbuz