x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nouă ani de la prima mare înfrângere a lui Traian Băsescu

Nouă ani de la prima mare înfrângere a lui Traian Băsescu

14 Iun 2021   •   13:24
Nouă ani de la prima mare înfrângere a lui Traian Băsescu

În 2012, la apogeul PDL-ului și al lui Traian Băsescu, venea o lovitură de proporții pentru fostul președinte. Una care s-a dovedit a fi chiar fatală „portocaliilor”.

Pe 10 iunie 2012, la alegerile locale, PDL pierdea fără drept de apel în fața nou-formatei Uniuni Social-Liberale (USL).

USL a câștigat fără drept de apel alegerile locale, reușind chiar performanța să câștige 90% dintre Consiliile Județene, în timp de PDL a câștigat unul singur. Acestea au fost proporțiile victoriei USL, alianță formată din PSD, PNL și PC.

USL a apărut la inițiativa lui Dan Voiculescu, care a reușit să-i aducă la aceeași masă pe liderii social-democraților și ai liberalilor, iar demersul s-a concretizat în februarie 2011, atunci când a fost semnat protocolul oficial de înființare al USL. În mai 2012 USL a format guvernul, cu Victor Ponta premier.

În ciuda diferențelor doctrinare și ale trecutului în care mereu s-au aflat în opoziție unii cu ceilalți, elementul care a unit PSD și PNL a fost chiar Traian Băsescu, care a reușit să-i unească pe principalii săi opozanți. Inclusiv „deprecierea imaginii României pe plan internațional”, așa cum spunea atunci liderul PNL Crin Antonescu, a fost unul dintre motivele pentru care a apărut USL.

USL s-a rupt în 2014, în februarie, după ce PNL a ieșit de la guvernare, acuzându-l pe Victor Ponta că și-a încălcat în mod repetat promisiunile.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu Dan Voiculescu