x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nu e miza ca dosarul!

Nu e miza ca dosarul!

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    29 Mar 2006   •   00:00
Nu e miza ca dosarul!

Lovitura de teatru ieri in Colegiul CNSAS. Desi alegerea lui Ticu Dumi-trescu, propus de Guvern in frun-tea Colegiului, era o formalitate in urma intelegerii din Alianta, votul secret l-a scos sef pe Corneliu Turianu, sustinut de PD. Rezultatul votului a starnit mania liberalilor, demisia lui Ticu Dumitrescu si a lui Dan Lazea si propunerea de repetare a alegerilor.

Desi alegerea lui Ticu Dumitrescu, propus de Guvern in fruntea Colegiului CNSAS, era o formalitate in urma intelegerii din Alianta, votul secret l-a scos sef pe Corneliu Turianu, sustinut de PD. Rezultatul votului a starnit mania liberalilor, demisia lui Ticu Dumitrescu si a lui Dan Lazea si propunerea de repetare a alegerilor.

Cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, validati saptamana trecuta de Parlament, l-au ales ieri prin vot secret pe fostul judecator Corneliu Turianu, propus de PD, in functia de presedinte al acestei institutii. Pentru functia de presedinte au candidat Corneliu Turianu, nominalizat de PD, si Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern. Turianu a obtinut sase voturi, cu unul mai mult decat Ticu Dumitrescu. De asemenea, membrii Colegiului CNSAS l-au ales si pe noul vicepresedinte al institutiei, Dan Lazea, propus tot de catre PD, la fel ca si Corneliu Turianu. Pentru ocuparea functiei de vicepresedinte al CNSAS a candidat si Laurentiu Tanase, propus de PSD. Lazea a obtinut sase voturi, fata de cele cinci ale lui Tanase. Secretarul Colegiului va fi Constantin Buchet, nominalizat de PRM, care a obtinut si el tot sase voturi. Conform unor surse din CNSAS, prima sedinta a Colegiului a fost marcata de dispute acerbe intre cei 11 membri, generate de votul strans pentru cei trei membri ai Biroului Colegiului. "A fost o adevarata lovitura de teatru. Faptul ca Ticu Dumitrescu nu a fost ales este dramatic, pentru ca acest om reprezinta un simbol la care nu putem renunta", a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS.

FURIE LIBERALA. Alegerea lui Turianu i-a infuriat pe liberali. Liderul depu-tatilor PNL, Crin Antonescu, i-a acuzat pe democrati ca au tradat intelegerea privind alegerile pentru CNSAS si le-a solicitat acestora sa-l retraga pe Turianu de la presedintia Colegiului. Antonescu a amintit ca hotararea nu a fost luata doar de PNL, ci "de intreaga Alianta, Coalitie si chiar Mircea Geoana a declarat ca-l considera un presedinte credibil". El a adaugat ca surpinzatoarea candidatura a lui Turianu, precum si votul care a dus la alegerea acestuia au demonstrat ca "solidaritatea Coalitiei s-a naruit". avertizand: "Chiar daca lui Basescu nu-i place, noi vom tipa!". Antonescu a mai spus ca ii va cere premierului Tariceanu convocarea urgenta a Consiliului Aliantei si al Coalitei pentru a fi discutata situatia creata si pentru a fi gasite "solutiile care se impun". Intrebat de ce crede ca Basescu ar vrea sa controleze CNSAS, Antonescu a raspuns persiflant: "Dintr-un hobby!". Aflat in China, presedintele Basescu a spus insa ca este departe de aceasta problema si ca distanta, si ca interes. Basescu a fost criticat si de deputatul liberal George Scutaru. "Dupa comportamentul de azi, nu credem ca mai poate avea loc o negociere pe pachetul de legi privind securitatea nationala, pachet de legi venit de la Cotroceni", a anuntat Scutaru. La randul sau, senatorul PNL Radu Stroe a apreciat: "Monstruoasa coalitie PD-PSD-PRM a realizat aceasta miscare".

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca, desi initial formatiunea sa decisese sa-l sustina pe Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS, in momentul in care s-au propus mai multi candidati, reprezentantii PSD au avut instructiuni de a vota pentru cel care li se parea ca este cel mai bine.

TARICEANU: "SA SE RETRAGA TURIANU"
Declarandu-se foarte suparat de incalcarea intelegerii adoptate in Alianta, premierul Tariceanu a declarat ieri ca situatia ar putea fi rezolvata doar prin retragerea "de onoare" a lui Turianu din fruntea Colegiului CNSAS. El a mai acuzat ca persoanele care au votat impotriva lui Ticu Dumitrescu au fost motivate de dorinta de a ascunde anumite lucruri "care ar deranja probabil unele persoane ce detin functii publice in Romania". Daca Tariceanu a refuzat sa comenteze informatia potrivit careia intelegerea din Coalitie pentru sustinerea lui Ticu Dumitrescu la sefia Colegiului CNSAS ar fi fost "tradata" de PD, la cererea sefului statului, consilierul sau pe probleme de securitate, Marius Oprea, nu a ezitat in a-l nominaliza pe Basescu. "Il felicit pe Traian Basescu pentru aceasta reusita. Se vede treaba ca avea o problema in ceea ce priveste deconspirarea fostei Securitati daca s-au intreprins atatea eforturi pentru a deturna sensul legii", a declarat Oprea. (Aniela Nine)

DEMISII LA SUPARARE: TICU SI LAZEA
PE LOC. Dinescu ramane sa-si duca la capat mandatul
La scurt timp dupa vot, Constantin Ticu Dumitrescu a declarat ca va demisiona din Colegiul CNSAS, invocand o "lucratura" politica, in urma careia nu a fost desemnat presedinte al Colegiului. El a sus-tinut ca presedintele Traian Basescu nu este strain de aceasta situatie, deoarece "fara sa stie" seful statului nu face nimic. Ticu Dumitrescu a adaugat ca liderului PD Emil Boc ar trebui "sa-i fie rusine" pentru ceea ce s-a intamplat. In schimb, noul vicepresedinte al Colegiului CNSAS, Dan Lazea, si-a depus inca de ieri demisia din functia de membru al acestei institutii. Desi Ticu Dumitrescu afirma ca si Mircea Dinescu ar putea demisiona, acesta a anuntat ca intentioneaza sa isi duca mandatul pana la capat, propunand organizarea imediata a unor noi alegeri pentru conducerea acestei institutii. El a precizat ca alegerea lui Turianu a putut fi posibila doar din cauza unei "defectiuni la nivelul PD", aratand ca miza actualului mandat al Colegiului este "imensa", pentru ca SRI a pastrat 110.000 de dosare, "in care apar numele multor politicieni actuali", si la care CNSAS ar trebui sa aiba acces.

REACTII
Liderul PD, Emil Boc (foto), a declarat ca la alegerea conducerii Colegiului CNSAS au prevalat relatiile interpersonale, precizand ca, din informatiile pe care le are, se pare ca Ticu Dumitrescu nu si-a convins colegii ca poate face echipa. El a sustinut ca demersul lui Corneliu Turianu de a candida la sefia Colegiului CNSAS a fost unul personal, iar alegerea acestuia in functia de presedinte al institutiei se bazeaza pe relatiile interpersonale. Boc a respins acuzatiile lui Ticu Dumitrescu, potrivit carora alegerile pentru conducerea Colegiului CNSAS ar fi o "lucratura" la nivel inalt, un "joc politic". Pe de alta parte, Conservatorii au solicitat convocarea de urgenta a Consiliului National de Coordonare a Coalitiei (CNC) pentru solutionarea situatiei generate la CNSAS, acuzand "noua coalitie PD-PSD-PRM" ca a facut posibila blocarea accesului lui Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS si "modul in care a fost infaptuit acest lucru de catre noul partid-stat din Romania, comandat de la Cotroceni via Cluj, care confirma refacerea fostului FSN". O discutie in coalitie pentru "transarea dura" a lucrurilor in privinta CNSAS o considera necesara si deputatul UDMR Kelemen Hunor.
×