x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Onomastica - Sf. Ion revine in PSD

Onomastica - Sf. Ion revine in PSD

de Dana Piciu    |    08 Ian 2007   •   00:00
Onomastica -  Sf. Ion revine in PSD
Iliescu s-a inconjurat iar de simpatizanti de ziua numelui
Dupa reintrarea in primele randuri ale partidului, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a reluat in acest an si obiceiul sarbatoririi zilei sale de nume inconjurat de multime, cum facea odinioara la Palatul Cotroceni.

Anul trecut, adus fiind de fostii subalterni la conditia de simplu senator PSD, Ion Iliescu s-a retras de Sarbatori la resedinta de la Scrovistea, unde l-a prins si Sfantul Ion. Doar cateva zeci de persoane, apropiati si colegi de la partid, s-au deplasat acolo pentru a-l felicita si a-i duce cadouri. Au fost prezenti atunci Adrian Nastase, Corina Cretu, Nicolae Vacaroiu, in timp ce Mircea Geoana era plecat in Statele Unite. Atmosfera a fost sobra si tensionata. Anul acesta insa, "zambetul prezidential" a revenit aproape in intregime. Ieri, la biroul sau din Strada Atena au venit cateva sute de simpatizanti sa-l felicite cu ocazia zilei onomastice. A fost prezent de aceasta data si presedintele PSD,Mircea Geoana, care i-a oferit cadou volumul "Viata si mostenirea lui Nelson Mandela, in drumul catre libertate". I-a urat "multa sanatate, ca e mai buna decat toate". Geoana a stat putin, grabit sa plece la supermarket la cumparaturi, motivand ca are in familie sase persoane care isi aniverseaza onomastica.

Simpatizantii, majoritatea pensionari, au venit de dimineata, inca inaintea sarbatoritului, pentru a-l felicita. L-au asteptat la intrarea in cladire, dar si pe holuri. Oamenii i-au cantat in cor "La multi ani" si au stat la coada pentru a-i strange mana fostului sef al statului. Iliescu i-a tratat cu fursecuri, saleuri, cozonac, suc si apa minerala, ca de obicei. Unii dintre ei i-au cerut sa-i ajute, pentru ca urmeaza sa fie evacuati din casele nationalizate unde sunt chiriasi.

COLIVA COPILARIEI. Presedintelui de onoare al PSD i-a revenit si cheful de povesti. "Sarbatorirea onomasticii a intrat deja, pentru mine, in traditia familiei. S-a nimenit ca numele meu sa fie asa, la inceput de an. Din copilarie aveam traditia, prima zi a anului, Vasile era bunicul, care pleca dimineata la biserica cu coliva sa o sfinteasca, iar noi, copiii, il asteptam. Apoi nu trecea saptamana - Boboteaza si Sfantul Ion... Erau sarbatori traditionale, poate cele mai mari din traditia poporului roman. Si aveam si doua Marii, bunica si mama. Marile nume - sarbatorile onomastice ale romanilor - au fost traditia familiei", si-a amintit, nostalgic, Iliescu. Nelipsit de la aceste aniversari, fostul presedinte executiv al PSD, Adrian Nastase, i-a facut cadou lui Ion Iliescu o carte despre viata politica franceza din 1886 pana in 2006, intitulata "Tragedia unui presedinte". Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, i-a daruit aniversatului o sticla de sampanie si flori, iar Marian Vanghelie i-a cantat "La multi ani" intr-un cor ad-hoc compus din membrii PSD Bucuresti.

×
Subiecte în articol: politic psd