x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziția va participa pe liste separate la alegerile parlamentare din decembrie

Opoziția va participa pe liste separate la alegerile parlamentare din decembrie

de Ion Alexandru    |    16 Sep 2020   •   09:53
Opoziția va participa pe liste separate la alegerile parlamentare din decembrie

Consiliul Politic Național al PSD a decis, ieri, ca formațiunea condusă de Marcel Ciolacu să nu încheie nicio alianță electrorală, care să cuprindă o listă comună cu alte partide, la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie.

Liderul social-democrat a anunțat că a avut loc o discuție cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, invitându-l să candideze pe listele PSD, însă acesta a refuzat. La rândul lui, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) a precizat că va candida pe liste proprii. PSD nu exclude o alianță cu aceste partide, după alegerile generale.

„Am discutat cu colegii mei și am luat hotărârea ca PSD să meargă singur la alegerile parlamentare. A contat foarte mult faptul că nu am avut nicio alianță la alegerile locale, fiind adversari politici atât cu Pro România, cât și cu ALDE și PPUSL. Este o decizie clară și vom încerca să discutăm cu ceilalți lideri politici despre alianțe postelectorale, locale, pentru a creiona viitoare majorități”, a declarat, ieri, la finalul ședinței Comitetului Politic Național, președintele social-democrat, Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a recunoscut că a avut o discuție cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, căruia i-a propus să candideze pe listele social-democraților. “Domul Tăriceanu a refuzat, spunând că nu este corectă din punct de vedere politic o asemenea candida-tură. Este o decizie pe care o respect”, a adăugat Ciolacu.

Surse politice precizează că PSD este conștient de faptul că nu va mai putea obține un scor similar celui din 2016, astfel încât mulți dintre actualii parlamentari social-democrați nu se vor mai regăsi în noul Legislativ. Motiv pentru care încearcă să-și securizeze lista electorală exclusiv pentru membrii proprii.

Tăriceanu nu vrea să-și piardă identitatea politică

Călin Popescu Tăriceanu a transmis că informațiile potrivit cărora persoane din conducerea ALDE ar putea candida pe listele PSD reprezintă un fake-news. „Continuă din campania electorală. Ultimul pe care l-am văzut este că aș candida la alegerile parla-mentare pe listele PSD! Realitatea este mai simplă: sunt cel care am susținutși susțin că ar fi benefică o alianță ALDE, PSD și Pro România ca o construcție care se poate opune mai eficient dictaturii PNL-iste. Dacă această alianță nu se poate face, nu este din cauza noastră și nimeni din conducerea ALDE nu va candida pe listele PSD pentru că ne-am pierde identitatea politică”, a declarat liderul ALDE.

PPUSL se bazează pe propriii candidați

Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) respinge orice neînțelegeri transparente, subliniind că umaniștii își susțin necondiționat propriii candi-dați, având deplina încredere în capa-citatea lor de a oferi soluții concrete și eficiente pentru problemele cu care se confruntă comunitățile locale.

“Precizăm că strategia PPU (Social-Liberal) pentru alegerile parlamentare va fi definitivată în forurile de condu-cere ale partidului, în prima decadă a lunii octombrie, asumând două repere esențiale: criteriile de promovare pe listele de candidați sunt competența profesională dovedită și capacitatea de a genera soluții pentru problemele cu care se confruntă largi categorii sociale, iar candidații PPUSL vor candida exclusiv pe listele propriului partid, refuzând orice formă de compromisuri politice”, se arată într-un comunicat de presă al forma-țiunii conduse de avocatul Daniel Ionașcu.

Potrivit sursei citate, “asumând valorile identitare – demnitate, onoare, curaj – și principiile doctrinei umaniste social-liberale, de centru dreapta, PPU (social-liberal) susține necondiționat interesele clasei de mijloc, precum și necesitatea de a combate ferm orice formă de abuz de putere împotriva cetățenilor”.

 

Și PNL își lasă aliații cu ochii-n soare

Premierul Ludovic Orban a anunțat, și el, după ședința PNL de ieri, că a stabilit calendarul pentru alegerile parlamentare, punctând că PNL este cel mai puternic partid din România și a exclus orice alianță.

„Am stabilit calendarul alegerilor parlamentare. În ceea ce privește alianțele, alianțele se depun până mâine (astăzi – n.red.). PNL este cel mai puternic partid din România, este un partid care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor și, normal, că PNL participă la alegerile parlamentare pe propriile picioare. Singura certitudine este că nu vom face nicio înțelegere guvernamentală cu PSD. Potențiali parteneri sunt din PPE și USR-PLUS. Aș prefera o majoritate PNL”, a declarat liderul liberal.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu