x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Palmaresul pestriţ al şefilor de campanie electorală

Palmaresul pestriţ al şefilor de campanie electorală

de Marius Gîrlașiu    |    Adrian Ilie    |    04 Feb 2016   •   18:24
Palmaresul pestriţ al şefilor de campanie electorală
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Alegerile anului 2016 vor fi nu doar o înfruntare între candidaţi, ci şi o încleştare între două mari maşinării de propagandă de partid, cele ale PSD şi PNL. Înainte de a deveni preşedinţi de partid, Liviu Dragnea şi Vasile Blaga s-au ilustrat ca şefi de campanii ale formațiunilor lor şi este greu de crezut că nu vor supraveghea îndeaproape această campanie electorală.

Liviu Dragnea a fost stra-tegul şi coordonatorul PSD în ultimele campanii. În tandem cu Victor Ponta, Dragnea a fost eminenţa cenuşie a partidului în ultimele cinci bătălii electo-rale. „Victor poate ajuta foarte mult partidul în cele două campanii electorale. E prea tânăr ca să fie sfătuitor, sper că se va implica mult în activitatea PSD în 2016”, anunţa Dragnea după împăcarea cu Ponta, luna trecută. Semn că fostul şi actu-alul lider vor coordona şi în acest an de cele două campanii electorale ale social-democra-ţilor, localele din iunie şi parla-mentarele din toamnă. În cele cinci campanii, bilanţul tande-mului Ponta-Dragnea este pe plus, cu trei victorii şi două eşecuri. Este vorba, însă, de eşecuri catastrofale, în cele mai importante momente pentru destinul partidului, prezidenţi-alele din 2014 şi Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din vara lui 2012. Campania pentru prezidenţia-lele din 2014 reprezintă cel mai răsunător eşec din istoria PSD. Sub sloganul „Mândri că suntem români” şi atacuri concertate la adresa etniei şi religiei lui Klaus Iohannis, pesediştii au reuşit performanţa de a pierde fotoliul de la Cotro-ceni, deşi Victor Ponta câştigase detaşat primul tur la o diferenţă de 10%. Pe fondul unei mobili-zări fără precedent în mediul online şi al scandalului privind votul din diaspora, Iohannis (54,5%) l-a învins pe Ponta (45,5%) în turul al doilea.

USL şi europarlamentarele
În rest, sub umbrela USL, cuplul Dragnea-Ponta a câştigat detaşat parlamentarele şi loca-lele din 2012. Uninominalul din 2012 a adus USL-ului 60% din locurile de la Senat şi 59% în Camera Deputaţilor, adică 395 de mandate dintr-un total de 588. La localele din iunie 2012, USL a câştigat 36 de şefi de CJ şi 1.351 de primari. O victorie zdrobitoare a PSD rămân euro-parlamentarele din mai 2014, prima campanie după ruperea USL, când în alianţă cu UNPR şi PC, social-democraţii i-au umilit pe liberali obţinând 37,6% din voturi, faţă de numai 15% pentru PNL, adică 16 mandate la 6.
Tandemul liberalilor
Liberalii au trei oameni la vârf care au condus, cu succes variabil, campaniile PNL şi PDL. Tandemul Vasile Blaga- Gheorghe Flutur a fost format încă din 2004 când PD şi PNL au candidat sub numele de Alianţa D.A. Succesul de la alegerile de atunci a cimentat o amiciţie ce a rezistat timpului. După ce Flutur a plecat din PNL şi a trecut la PDL, cei doi şi-au împărţit responsabilităţile în campanie şi au obţinut succese în serie; europarlamen-tare în 2007 şi în 2009, parla-mentare în 2008, prezidenţiale în 2009. Pe de altă parte, succe-sele lor au avut loc în perioada în care preşedintele Băsescu era încă foarte popular şi funcţiona ca locomotivă electorală, iar Băsescu nu a ratat ocazia să-i reamintească asta lui Blaga în mai multe rânduri.
Totuşi, ultimul succes al lui Blaga în slujba lui Băsescu a fost referendumul din 2012, când Buldogul l-a convins pe preşedinte să ceară electoratului să boicoteze plebiscitul pentru demiterea sa, în condiţiile în care coteria consilierilor de la Cotroceni îi cerea lui Băsescu să iasă la luptă cu colosul USL.

Cândva adversari în alegeri, Marian Petrache şi Vasile Blaga au devenit colaboratori, trebuind să susţină o unică maşină de propagandă de partid. Ambii au ocupat postul de secretar general în PNL, respectiv PDL, funcţie prin care s-au ocupat de organizarea internă a partidelor lor, mai ales în campaniile electorale.
Le-a scăpat Băsescu
Alt eşec major al cuplului Ponta-Dragnea s-a înregistrat în iulie 2012 la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Curtea Constituţiona-lă a invalidat referendumul din lipsă de cvorum (doar 46,24%) în condiţiile în care, pentru a fi declarat valid, ar fi trebuit să se prezinte la urne cel puţin jumă-tate plus unu dintre alegătorii cu drept de vot. În urma Refe-rendumului, Dragnea s-a ales cu o condamnare la un an de închisoare cu suspendare dicta-tă în primă instanţă de ÎCCJ. Procesul lui Dragnea se află acum la completul de cinci judecători de la ÎCCJ, iar liderul PSD aşteaptă cu emoţii sentinţa finală.

Lista eşecurilor
După rezultatele catastrofa-le de la alegerile locale din 2012, Blaga a reuşit să forţeze înlocuirea lui Emil Boc de la şefia PDL pentru a salva parti-dul, însă a luat o chelfăneală zdravănă la parlamentarele din toamnă. După încă un eşec, la europarlamentarele din 2014, PNL şi PDL au decis să fuzio-neze, iar în echipa de manageri de campanie a intrat şi Marian Petrache, ce tocmai condusese campania liberalilor la europar-lamentare, eşec ce a dus la demisia lui Crin Antonescu. Tandemul s-a transformat în tripletă, iar echipa a funcţionat, reuşind, în noiembrie 2014, să-l facă pe Klaus Iohannis preşe-dinte al României.
 

×