Programată la ora 16.00, prima şedinţa comună consacrată asumării răspunderii de către Executiv pe proiectul Legii educaţiei naţionale, a început astăzi, cu 45 de minute întârziere, în prezenţa majorităţii miniştrilor Cabinetului Boc, dar în lipsa liberalilor, care preferă să lucreze la textele moţiunilor şi contestaţiilor.
În sala de şedinţă, de la PNL au fost prezenţi doar trei liberali: liderii grupurilor parlamentare Puiu Haşotti şi Călin Popescu Tărciceanu, şi preşedintele formaţiunii Crin Antonescu. "Semnăm prezenţa, normal ca şi cum am fi la serviciu. Apoi liderii noştri - Tăriceanu, Haşotti şi Crin Antornescu se duc să spună că noi am venit la muncă, dar că nu participăm. Crin Antonescu o să le spună parlamentarilor motivele pentru care nu suntem", a susţinut Eugen Nicolăescu, la finalul şedinţei grupului PNL de la Cameră. Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat ulterior în plen că parlamentarii liberali nu vor participa la şedinţele în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele trei proiecte de legi, menţionând că aceştia se află în clădirea Parlamentului, lucrând la moţiuni de cenzură.
PROTEST CU BANDEROLĂ PE BRAŢ
La şedinţa de plen participă şi parlamentarii PSD-PC, o parte dintre aceştia purtând pe braţ o banderolă albă în semn de protest faţă de asumarea răspunderii pe Leega educaţiei şi solidaritate faţă de sindicatele din învăţământ. Surse din PSD au declarat, marţi, pentru Mediafax, că liderii partidului au invocat, în BPN, trei posibile reacţii în Parlament, la şedinţele în care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea pe cele trei legi.Cele trei variante constau în: părăsirea sălii de plen la una sau două din legile pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea, rămânerea în sală, dar delimitarea de procedura asumării răspunderii, respectiv a fi "mai mult sau mai puţin prezenţi".
Potrivit surselor citate, discuţia privind posibilele consecinţe în plan politic şi mediatic ale celor trei variante nu s-a finalizat cu adoptarea unei decizii ferme, preşedintele PSD, Mircea Geoană, optând pentru o soluţie de compromis, anume în a permite unor parlamentari să lipsească. Aceleaşi surse au mai declarat că, după BPN, în şedinţele celor două grupuri PSD au fost stări de spirit diferite, senatorii arătându-se mai dispuşi să nu boicoteze asumarea răspunderii, în timp ce, la grupul din Cameră, mai mulţi deputaţi au făcut presiuni pentru părăsirea plenului şi determinarea amânării asumării răspunderii. În cele din urmă, deputaţii nu au decis să părăsească sala de şedinţe, lăsând la latitudinea fiecăruia decizia de a participa sau nu la asumarea răspunderii. De asemenea, parlametarii din TSD vor purta banderole în semn de protest. După începerea primei şedinţe de asumare senatorul PSD Olguţa Vasilescu a anunţat că un grup de peste 20 de parlamentari PSD au părăsit plenul nemulţumiţi în special de prevederile Legilor educaţiei.
Citiţi forma finală a legilor pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea în plenul Parlamentului
Citește pe Antena3.ro