x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii PDL au plecat din plen, la discutarea declaraţiei de susţinere pentru Iohannis

Parlamentarii PDL au plecat din plen, la discutarea declaraţiei de susţinere pentru Iohannis

21 Oct 2009   •   00:00

Parlamentarii PDL au părăsit plenul şedinţei, în momentul în care a fost luată în discuţie declaraţia politică privind susţinerea de către majoritatea parlamentară a lui Klaus Iohannis ca premier, democrat-liberalii motivând că este vorba despre o mascaradă.



La începutul dezbaterii privind declaraţia politică a PSD, PNL, PC, UDMR, Minorităţi, parlamentarul PDL Cezar Preda a anunţat că democrat-liberalii părăsesc sala de plen, afirmând că demersul discutat este "o mascaradă".

Deputatul Cezar Preda a afirmat că Parlamentul, care este o instituţie fundamentală a statului, se află în faţa unei acţiuni care o va discredita încă o dată.
"O facem pentru că dumneavoastră PSD, PNL, UDMR şi minorităţile o vreţi, pentru că aşa este ordinul primit de la şefii dumneavoastră", a susţinut Preda, motivând astfel plecarea din sală a parlamentarilor PDL.

El a apreciat că astfel de acţiuni subminează fundamental democraţia.
"Ne acuzaţi pe noi că nu suntem democratici, nu vedem o majoritate consfinţită, dar cu bună-ştiinţă faceţi abstracţie de prevederile constituţionale şi încercaţi prin forţa unei majorităţi ostile intereselor României să vă impuneţi punctul de vedere. Nu veţi reuşi să obligaţi preşedintele României să facă altceva decât ceea ce majoritatea dintre dumneavoastră aţi prevăzut în Constituţia României în 2003", a afirmat deputatul PDL.

El a mai spus că parlamentarii din opoziţie aveau posibilitatea să atace imediat la Curtea Constituţională dreptul preşedintelui de a desemna un prim-ministru, dar nu au făcut-o pentru că ar fi primit un răspuns care ar fi demonetizat această acţiune.
"Niciodată Parlamentul României nu va fi un congres al partidelor pentru lansarea candidaţilor pentru diferite funcţii", a conchis Cezar Preda.


Geoană: Gestul de a părăsi plenul, descalificant, PDL s-a dus să îi facă preşedintelui campanie

Mircea Geoană a declarat că gestul PDL de a părăsi şedinţa în care se dezbate declaraţia politică de susţinere a lui Klaus Iohannis este "descalificant", pentru că democrat-liberalii au plecat la o întâlnire de partid pentru a-i face campanie lui Traian Băsescu.

Geoană a precizat, în plenul Parlamentului, că gestul PD-L de a pleca întăreşte izolarea politică în care se află acest partid, sub conducerea actualului preşedinte.

El a spus că PSD va vota declaraţia de susţinere a lui Kalus Iohannis pentru funcţia de premier pentru a fi "apărătorul democraţiei". "Miroase a schimbare de regim politic. Pe 6 decembrie intrăm într-o nouă fază a democraţiei", a afirmat Geoană.

El a arătat că prin această declaraţie a majorităţii parlamentare de susţinere a lui Klaus Iohannis, majoritatea doreşte să dea un răspuns la criza în care preşedintele Traian Băsescu, în mod "cinic", a împins ţara, arătând că lumea este îngrijorată de evoluţia "dramatică şi negativă".

"În acest moment, se vede adevăratul plan al preşedintelui de a păstra Guvernul Boc cu Udrea, Berceanu, Blaga", a spus Geoană, întrebând retoric dacă este preferabil ca acest Guvern să conducă România sau să vină un nou guvern, "bazat pe o majoritate de 65% , cu un candidat fără reproşuri".

El a adăugat că BNR era singura instituţie care nu a fost, până acum, "târâtă în scandal" şi preşedintele României atrage, prin desemnarea lui Lucian Croitoru, această instituţie într-un joc politic.

"Ce face Traian Băsescu acum este ce a făcut în urmă cu 2000 de ani împăratul Nero, care stătea pe deal şi a dădea foc la cetate", a afirmat Geoană.

El a mai arătat că există un singur candidat susţinut de majoritate: "Pentru numele lui Dumnezeu! Îl rog şi pe Croitoru să nu se lase târât într-un joc de imagine care afectează imaginea sa proprie şi imaginea BNR", a adăugat Mircea Geoană.

În opinia lui Geoană, preşedintele trebuie să recunoască că cel pe care l-a desemnat pentru funcţia de premier nu are sprijin politic şi gestul următor ar fi depunerea mandatului de către Croitoru.


Antonescu: Băsescu să recunoască, în al doisprezecelea ceas, majoritatea care îl susţine pe Iohannis
Crin Antonescu a făcut apel la şeful statului ca "în al doisprezecelea ceas" să acţioneze "raţional, pragmatic şi democratic" şi să recunoască majoritatea parlamentară, care îl susţine pe Klaus Johannis ca premier.

Liderul liberal a declarat, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, că dezbaterea din Parlament pe tema majorităţii parlamentare, care îl susţine pe Johannis este "o premieră în viaţa politică", după cum şi căderea unui Guvern, în urma unei moţiuni de cenzură a fost o premieră.

Antonescu le-a prezentat parlamentarilor un istoric al constituirii majorităţii parlamentare formate din PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de liberali a fost adoptată de Parlament şi Guvernul Boc a căzut.

"Moţiunea de cenzură a doborât un Guvern, care nu mai avea reprezentativitate", a explicat Crin Antonescu arătând că, la 24 de ore de la acest moment, "toate partidele din Parlament, cu excepţia unuia singur, au convenit asupra unei soluţii".

Liderul PNL a spus că majoritatea parlamentară care îl susţine pe Johannis "nu este o coaliţie, ci doar o majoritate din partide şi grupuri diferite, care înţeleg că România are nevoie cât mai urgent de soluţii urgente".

El precizat că această soluţie a fost propunerea ca premier să fie Klaus Johannis, un independent în raport cu candidaţii pentru prezidenţiale şi cu partidele mari din România. "Propunerea noastră a fost respinsă de preşedinte, pe motive care nu au nimic cu democraţia. (...) E ca şi când noi am refuza să colaborăm cu Preşedinţia, pentru că nouă nu ne place preşedintele de la Golden Blitz, a opinat Antonescu.

El a mai spus că premierul desemnat, Lucian Croitoru, ar trebui să-şi depună mandatul , după ce a văzut că nu are sprijin.

"Fac apel la preşedintele Băsescu ca, în al doisprezecelea ceas, să dea dovadă de raţiune în interes naţional.(...) Preşedintele trebuie să acţioneze raţional, pragmatic şi democratic", a mai spus liderul PNL, care a precizat că, în democraţie, nu există noţiunea de "majoritate ostilă", termen vehiculat în ultima vreme.

"În democraţie, majoritatea este majoritate şi trebuie respectată", a adăugat Antonescu, menţionând că majoritatea parlamentară a făcut şedinţa comună pentru a se manifesta în Parlament, aşa cum a spus şeful statului. Liderul PNL a mai spus că PNL va vota declaraţia politică privind majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi.


Marko: Resping aroganţa cu care reprezentantul PDL a calificat dezbaterea Parlamentului ca mascaradă
Marko Bela a respins declaraţia lui Cezar Preda potrivit căreia dezbaterea Camerelor reunite privind susţinerea lui Klau Iohannis pentru funcţia de premier este "o mascaradă", afirmând că reprezentantul PDL a fost arogant.

"Având o experienţă parlamentară de aproape 20 de ani, vreau să resping aroganţa cu care reprezentantul PDL a calificat dezbaterea Parlamentului drept o mascaradă. Nu suntem dispuşi să acceptăm astfel de lecţii, înţelegând, în acelaşi timp, supărarea sau dezamăgirea celor care într-un anumit moment nu au câştig de cauză", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a opinat că în ultima vreme se comite o greşeală majoră în ceea ce priveşte interpretarea conflictelor politice existente.

El a mai afirmat că Preşedinetele are un anumit rol în ceea ce priveşte propunerea privind persoana unui prim-ministru, dar a spus că în această privinţă Constituţia este fără echivoc.

Preşedintele UDMR a reiterat, de asemenea, sprijinul Uniunii pentru ocuparea de către Klaus Johannis a funcţiei de premier.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic