x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul, ocolit - Guvernul, taiat de la portie

Parlamentul, ocolit - Guvernul, taiat de la portie

de Aniela Nine    |    16 Feb 2006   •   00:00
Parlamentul, ocolit - Guvernul, taiat de la portie

Fara ordonante de urgenta, iar practica asumarii raspunderii ori sa fie eliminata total, ori lasata pentru cazuri intr-adevar exceptionale. Sunt cateva din propunerile UDMR de revizuire a Constitutiei.

Fara ordonante de urgenta, iar practica asumarii raspunderii ori sa fie eliminata total, ori lasata pentru cazuri intr-adevar exceptionale. Sunt cateva din propunerile UDMR de revizuire a Constitutiei.

In plin proces de asumare a raspunderii de catre Executiv pe un nou pachet de legi, cel vizand reforma in sanatate, unul din partidele coalitiei de guvernare, UDMR, solicita sa se renunte la aceasta practica de trecere prin Parlament fara dezbatere a legilor. In plus, liderul Uniunii, Marko Bela, sustine si necesitatea eliminarii practicii elaborarii de ordonante de urgenta. Modul in care ar putea fi puse in practica aceste initiative ale UDMR va fi modificarea legii fundamentale.

ROLUL GUVERNULUI, REGANDIT. "Nu suntem de acord ca Guvernul sa utilizeze prea des aceasta modalitate extraordinara sau exceptionala de adoptare a unor legi prin asumarea raspunderii. Atunci cand vom modifica Constitutia, si mai curand sau mai tarziu va fi nevoie de modificarea Constitutiei, vom propune inclusiv regandirea activitatii legislative a Guvernului si anume, dupa parerea noastra, nu este nevoie de ordonante de urgenta, iar in ceea ce priveste asumarea raspunderii, ori in cazuri absolut exceptionale, ori eliminarea totala a posibilitatii de a asuma raspunderea Guvernului in legatura cu unele acte legislative", a declarat ieri liderul UDMR intr-o interventie la postul public de radio.

DOAR IN CAZ DE RAZBOI. O alta opinie in favoarea renuntarii la aceste practici de legiferare ale Executivului a venit marti de la senatorul Gyorgy Frunda, care a spus ca adoptarea unei legi fara dezbatere parlamentara se justifica doar in caz de razboi sau de forta majora. "Situatia asumarii raspunderii trebuie mult restransa, numai pentru reglementari punctuale, care nu pot fi amanate", a afirmat Frunda.

BILANT. Intr-un material publicat ieri, Jurnalul National a atras atentia asupra excedarii acestei practici excesive de legiferare a Executivului. In putin mai mult de un an de mandat, Cabinetul Tariceanu a reusit performanta de a adopta, fara dezbatere parlamentara, 33 de acte normative, din trei domenii diferite, inghesuite in doua pachete legislative. La acestea se adauga 271 de ordonante marca Tariceanu, din care 216 ordonante de urgenta si 55 de ordonante simple.

PROPUNERI PENTRU DNA
In privinta DNA, Marko Bela considera ca, pentru o mai buna integrare a acestui departament in Parchetul General, ar fi bine sa se stabileasca o subordonare mult mai clara, iar CSM sa aiba "un rol mult mai mare" in numirile procurorilor DNA si in controlul institutiei. Si PSD sprijina ideea reorganizarii Parchetului General. Senatorul Ion Iliescu a declarat aseara ca PSD va sustine crearea a doua compartimente in cadrul Parchetului, "unul pentru marea coruptie" si "un altul pentru marea infractionalitate", care sa fie coordonate de doi procurori generali adjuncti, numiti de CSM. (Lavinia Dimancea)
×
Subiecte în articol: politic