x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidul-ecou

Partidul-ecou

de Oana Stancu Zamfir    |    18 Iul 2007   •   00:00
Partidul-ecou
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Plafonat in umbra lui Traian Băsescu şi cocoţat la scoruri uriaşe in sondaje, PD a reuşit performanţa de a trece de la repetarea automată a cuvintelor preşedintelui, la repetarea lor cu un efect de intărziere de circa o săptămănă.

Plafonat in umbra lui Traian Băsescu şi cocoţat la scoruri uriaşe in sondaje, PD a reuşit performanţa de a trece de la repetarea automată a cuvintelor preşedintelui, la repetarea lor cu un efect de intărziere de circa o săptămănă. Ultima temă preluată este una lansată aproape simultan de Băsescu şi PSD: pact naţional pentru educaţie.

PD propune Guvernului şi partidelor un pact transpolitic pe tema educaţiei, fundamentat pe raportul Comisiei Miclea. Anunţul a fost făcut luni, după şedinţa Biroului Permanent al PD, de către preşedintele formaţiunii, Emil Boc. PD nu are insă un proiect naţional pentru educaţie: il imprumută pe cel al preşedinţiei, făcut aşadar de o comisie condusă de fostul ministru - susţinut de PD - Mircea Miclea. PD a deţinut portofoliul Educaţiei timp de doi ani, aşadar ar fi avut timp să implementeze noi politici sau să propună atunci un pact naţional pentru educaţie.

In al treilea rănd, propunerea făcută de Boc la 16 iulie a fost făcută de alţii cu două săptămăni inainte. Mai intăi la 6 iulie, cănd şeful Departamentului Educaţie al PSD, Ana Birchall, a solicitat Executivului negocierea cu partidele parlamentare a unui pact politic pe educaţie, care să cuprindă mai multe legi in domeniu, printre care Legea invăţămăntului preuniversitar şi universitar, Legea statutului personalului didactic, Legea descentralizării, Legea salarizării şi Legea calităţii in invăţămănt. PSD apreciază că aceste legi ar trebui să fie cuprinse intr-o strategie naţională in Educaţie, la care PSD a lucrat şi pe care il va trimite Guvernului, a adăugat Birchall.

Căteva ore mai tărziu, Preşedinţia făcea public raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul educaţiei şi cercetării, care pe baza unei evaluări a sistemului propunea tot un pact naţional, plecănd de la soluţiile pe care comisia le identificase. Joi, 12 iulie, şeful statului preia demersul oficial, inaintănd propunerea Guvernului, partidelor, sindicatelor, cadrelor didactice etc.

MIMETICI. Exemplul nu este unul singular. Acuzat că trăieşte şi respiră prin Traian Băsescu, PD nici măcar nu mai combate această teză, incercănd să-şi creeze propria identitate, mai ales că sondajele arată că şi fără să facă nimic, doar existănd ca partid prezidenţial, tot pe primul loc se află. Refuzul de a ieşi de la guvernare după scandalul lansat de Elena Udrea pe tema biletului prin care Tăriceanu ii cerea lui Băsescu să intervină la Parchet pentru Dinu Patriciu şi, ulterior, incercarea de a-i convinge pe liberali să nu ii scoată de la guvernare, au fost singurele răzvrătiri ale democraţilor faţă de preşedinde. Costul pare să se traducă acum intr-o mai adăncă supunere. Emil Boc a dat zor să semneze protocolul de colaborare cu PLD, partidul mai prezidenţial decăt PD-ul insuşi. Actul s-a scris la 9:00 dimineaţa, a ajuns pe masa Biroului Permanent la 10:00 şi a fost prezentat presei la 12:00. Pentru prima dată la un astfel de "eveniment" Boc a fost lăsat singur de preşedintele executiv, Adriean Videanu, şi secretarul general, Vasile Blaga, ale căror poziţii legate de un asemenea document fuseseră explicite: PLD mai intăi să treacă prin testul electoral, alegerile. Traian Băsescu a taxat atitudinea, cerănd PD să renunţe la "aroganţa partidului situat la 30% in sondaje".

Preluările papagaliceşti i-au adus insă pe democraţi in situaţii jenante. Cu o săptămănă in urmă, in plin scandal Cotroceni-Victoria pe tema pensiilor, liderii PD s-au trezit să işi manifeste şi ei ingrijorarea legată de sursele de finanţare. Uitănd insă că parlamentarii PD au votat legea fără să strige atunci la Guvern să arate de unde ia banii. Scuza? Bugetul pentru 2008 se face incepănd cu 10 octombrie... După ce Băsescu a declarat teatral că nu vrea ca romănii să fie păcăliţi, supriză, aceleaşi cuvinte au ieşit şi din gura PD.

×
Subiecte în articol: politic