PD discuta astazi din nou posibilitatea de a iesi de la guvernare, dupa ce premierul l-a demis pe Sebastian Bodu de la sefia ANAF. Masura i-ar da o lovitura importanta chiar sefului statului, care ar ramane fara controlul CSAT.
Iesirea PD de la guvernare ar putea sa-l coste. PD discuta astazi din nou posibilitatea de a iesi de la guvernare, dupa ce premierul l-a demis pe Sebastian Bodu de la sefia ANAF. Masura i-ar da o lovitura importanta chiar sefului statului, care ar ramane fara controlul CSAT. Colegiul Director al PD a fost convocat astazi pentru a discuta din nou despre iesirea de la guvernare, dupa ce joi un astfel de demers a fost respins de catre Biroul Permanent. Presedintii de organizatii judetene sunt chemati astfel sa confirme sau sa infirme decizia liderilor de la centru. Surse din filiale ne-au declarat ieri insa ca pe canale apropiate sefului statului s-ar fi primit indicatii favorabile iesirii din Guvern si ruperii Aliantei. CAZUL BODU. Liderii PD decisesera joi seara ca nu exista nici un motiv pentru iesirea de la guvernare, chiar daca public au condamnat biletul scris de premier, si nici un avantaj de partea lor dupa o asemenea masura. Intre timp insa premierul Tariceanu a aruncat o noua samanta de scandal, prin demiterea sefului Fiscului, Sebastian Bodu. Riposta PD ar putea merge de la demiterea tututor directorilor liberali din ministerele pe care le conduc, pana la iesirea de la guvernare. Practic, Tariceanu a dat motiv si ruperii Aliantei, intrucat protocolul prevedea ca Bodu nu putea fi demis decat de catre CNC-ul Aliantei. Prinsi in razboiul Basescu-Tariceanu via PD-PNL, democratii ar putea lua decizia care sa-l afecteze chiar pe seful statului. Iesirea PD de la guvenare ar atrage, in ceea ce il priveste pe Traian Basescu, pierderea controlului CSAT, pretioasa institutie din care isi trage puterea. CSAT este format din presedinte, premier, ministrul Apararii, ministrul de Interne, ministrul Justitiei, ministrul de Externe, cel al Industriilor, cel al Finantelor, sefii SRI si SIE, seful Statului Major General si consilierul prezidential pe probleme de securitate. Potrivit Legii CSAT, deciziile se iau prin consens. In prezent, presedintele controleaza fara emotii noua din cei 12 membri ai CSAT: Frunzaverde, Blaga, Macovei, Berceanu, Saftoiu, Maior, Marin (SMG), Medar si, desigur, presedintele insusi. Din ceilalti trei, numai Tariceanu este un adversar. Ungureanu este vazut ca un apropiat al presedintelui si impreuna cu Vladescu si-a aratat sprijinul pentru Basescu chiar cand partidul din care face parte a cerut retragerea trupelor din Irak.
Si altii ca Bodu
|
Cazul Bodu nu este singular, existand si alti membrii ai Guvernului care l-au criticat pe Tariceanu. Ministrul Justitiei, Monica Macovei l-a acuzat pe seful Executivului ca nu a sustinut adoptarea rapida a proiectului legii ANI in forma promovata de guvern si a atacat Ordonanta OSPI, contestand legalitatea ei. Si Anca Boagiu, ministrul Integrarii, a criticat decizia lui Tariceanu de a constitui un colectiv de lucru care sa analizeze functionarea agentiilor de dezvoltare regionala si sa propuna masuri pentru cresterea puterii de absorbtie a fondurilor structurale. Ministrul Invatamantului, Mihail Hardau, a reprosat la randul sau ca ministerul sau nu primeste fonduri si ca premierul nu-l sustine. Respingerea ideii organizarii anticipatelor a fost motivul pentru care lui Tariceanu i s-a spus ca a ramas "un om politic mic", mesajul venind din partea secretarului
de stat in MAI, Mircea Toader.
|
Citește pe Antena3.ro