x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL, aripa “telectual`”, ţinteşte scaunul lui Boc

PDL, aripa “telectual`”, ţinteşte scaunul lui Boc

de Adriana Duţulescu    |    28 Feb 2011   •   15:29
PDL, aripa “telectual`”, ţinteşte scaunul lui Boc
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

154161-dragosstoica-20101210130653006.jpgGrupul intelectualilor din PDL, favoriţI ai lui Traian Băsescu, au obţinut ieri derogare de vechime de la partid pentru a putea candida la şefia partidului, în 14 mai. Biroul Politic al PDL a acceptat ca şI cei care nu au 5 ani vechime în partid să poată candida la funcţia de preşedinte, lucru interzis până acum de statutul formaţiunii. Acum trioul Macovei-Preda-Voinescu trebuie să decidă doar care dintre ei îşI va depune candidatura.

Europarlamentarul Cristian Preda a anunţat, după şedinţa conducerii PDL, că liderii democrat-liberali au decis modificarea statutului astfel încât să fie posibile candidaturile pentru şefia PDL şi ale celor cu mai puţin de cinci ani vechime în partid.

"Este o decizie care a fost deja luată şi care vine ca urmare a propunerii noastre. De fapt istoria e un pic mai complicată pentru că împreună tot cu Sever Voinescu şi cu Monica Macovei am cerut o derogare pentru ca la Convenţia din mai să poată conduce o moţiune şi o persoană care nu are cinci ani vechime. Pornind de la această solicitare s-a ajuns la ideea că această propunere BPN o va face Consiliului Naţional de Coordonare astfel încât să se poată ca la viitoarea întrunire în convenţie această condiţie de vechime să fie dată la o parte", a declarat europarlamentarul Cristian Preda, după ce a participat la şedinţa Biroului Prmanent Naţional al PDL.

Preda nu a exclus posibilitatea ca derogarea de la vechime să conducă la o candidatură la preşedinţia PDL a unuia dintre cei trei iniţiatori ai propunerii de modificare a Statutului. "Am cerut această derogare împreună cu Monica Macovei şi Sever Voinescu, trebuie să vă aşteptaţi ca unul dintre noi să conducă o asemenea moţiune. Nu vom ascunde cine va fi cel care va face acest lucru. Vom avea această discuţie", a precizat Preda.

Întrebat cum vede posibilitatea unei soluţii negociate pentru viitorul lider al partidului, Preda s-a pronunţat pentru competiţie la apropiata Convenţie Naţională. "Nu cred că există soluţie negociată, cu atât mai mult în situaţii de criză. Va exista competiţie, sunt convins de acest lucru. Departe de mine gândul că, în acest moment, în PDL, e posibilă o soluţie negociată", a concluzionat Cristian Preda.

Colega sa de platformă, Monica Macovei, a propus tot în şedinţa de ieri a Biroului Politic al PDL, propune ca numirile membrilor atât în funcţii de partid, cât şi publice, să se facă doar cu avizul obligatoriu al Comisiei de Statut şi Etică, care va fi redenumită Comisie pentru Integritate şi Carieră. Macovei vrea ca această comisie să aibă puteri sporite, prin posibilitatea de a iniţia cercetari şi de a aplica sanctiuni, dar şi de a emite avize obligatorii cu privire la respectarea criteriilor privind cariera politică.

Gheorghe Falcă, baronul de Arad, este una dintre potenţialele “victime” ale comisiei lui Macovei. Procesul său în care este judecat pentru abuz în serviciu se află pe rolul instanţelor de judecată de câţiva ani şi, datorită tergiversărilor, nici măcar prima instanţă nu s-a pronunţat.

×