x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL se zbate sa-si subordoneze CNA.

PDL se zbate sa-si subordoneze CNA.

de Aniela Nine    |    30 Mai 2011   •   10:40

In pregatirea viitorilor ani electorali, 2012 – alegeri parlamentare si locale si 2014 -alegeri prezidentiale, Consiliul National al Audiovizualului (CNA), aflat in subordinea Parlamentului, a devenit o sursa de putere ravnita cu disperare de catre reprezentantii PDL, in contextul in care institutia este o parghie importanta in desfasurarea campaniei electorale pe televizuni. Expirarea mandatului , inca din octombrie anul trecut, a unui membru al CNA, Grigore Zanc (propus si sustinut pentru mandatul trecut de PSD), a constituit prilejul asteptat pentru ca partidul de guvernamant sa declanseze ofensiva pentru a-si impune propriul om in Consiliu si, astfel, sa obtina majoritatea de voturi necesara pentru adoptarea deciziilor.
Membrii CNA, adica cei care iau decizia sanctionarii posturilor de televiziune, sunt propusi de partide si recrutati din randurile apropiatilor ideologici sau chiar ai propriilor membri. Conform Legii Audiovizualului, conducerea CNA este compusa din 11 membri si este numita de Parlament, la propunerea Senatului (trei membri), Camerei Deputatilor (trei membri), Presedintelui Romaniei (doi) si Guvernului (trei).
In actualul Consiliu al CNA, Parlamentul i-a nominalizat pe Rasvan Popescu (din partea grupului PNL, jurnalist si fost purtator de cuvant al ex-presedintelui Emil Constantinescu), Ioan Onisei (grupul PDL, fost deputat PD), Szasz Attila (UDMR), Cristina Trepcea (PSD, jurnalist), Constantin Dutu (PRM, fost deputat PRM) si pe Grigore Zanc (PSD, fost senator PSD). Reprezentantii Guvernului, nominalizati toti in perioada mandatului lui Calin Popescu Tariceanu, sunt pianistul Dan Grigore, jurnalistul Christian Mititelu si actorul Mihai Malaimare. Presedintele Traian Basescu i-a trimis in CNA pe jurnalista si fosta directoare de imagine a PDL, Narcisa Iorga, si pe jurnalistul Gelu Trandafir. In aceste conditii, articolul din lege potrivit caruia "membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus" intra in contradictie cu modalitatea exclusiv politica prin care este desemnata conducerea acestei institutii. Este greu de crezut ca deciziile ulterioare ale celor nominalizati ar putea sa nu tina cont de interesele celor care i-au propulsat intr-un post public, bine salarizat. Pornind de la aceste date privind culoarea sustinerii politice, un calcul simplu arata ca, in aceasta forma, coalitia de guvernare are trimisi in CNA patru membri, la care se adauga si votul lui Constantin Dutu, fost peremist caruia Vadim & co i-au retras sprijinul politic pe motiv ca "a cazut la pace cu impostorii de acolo, imbatraniti in rele'. De partea cealalta, opozitia de acum, PSD+PNL, are in Consiliu sase fosti membri sau simpatizanti, ceea ce face ca raportul de forta sa fie, teoretic, de 6-5 in favoarea opozitiei. Raportul acesta de forte a fost insa unul destul de volatil, in conditiile in care reprezentantul Guvernului Tariceanu, pianistul Dan Grigore, nu a votat intotdeauna cu cei ai opozitiei.
Prin urmare, expirarea mandatului lui Grigore Zanc este oportunitatea ca puterea sa rastoarne ferm in favoarea sa acest raport de forte. Tocmai de aceea PDL si-a nominalizat pentru acest post un reprezentant propriu, desi PSD sustine ca postul le apartine, conform algoritmului politic, si ei trebuie sa faca noua nominalizare. Astfel, conform unor surse parlamentare, PDL sustine pentru postul din CNA o jurnalista de 32 de ani, Crina Elena Zamfirescu, redactor -sef la Universul Dambovitean si angajata la Dambovita TV, entitati media din trustul de presa controlat indirect de deputatul PDL din Dambovita, Gheorghe Albu, si sustinuta de presedintele CJ Dambovita, Florin Popescu. "E o fatuca de prin Targoviste, s-a nascut in 1979, are studii facute la Alba-Iulia si lucreaza la ziarul de casa al organizatiei PDL din Dambovita. Solicita acest post fara sa aiba vreun drept, vor doar sa controleze CNA si sa-si plaseze oamenii in functii bine platite', se plang reprezentantii opozitiei. Pesedistii, care revendica postul, il sustin pentru un nou mandat pe Grigore Zanc, invocand experienta si expertiza acestuia. De altfel dorinta PDL de a controla totul, incepand cu CNA, a fost clar anuntata inca de acum cateva luni de liderul PDL Mircea Toader care vorbea de faptul ca partidul, desi a castigat alegerile, se simtea "subreprezentat' in institutiile publice. "Avem peste 40% la nivelul Parlamentului, insa exista institutii unde suntem reprezentati tot cu 13 procente. (...) Ne-au spus sa asteptam pana cand expira mandatul membrului PRM, peste 6 ani", explica acum sase luni Toader cum incepuse "lupta' pentru CNA.
Negocierile intre liderii grupurilor parlamentare pe acest subiect sunt, de aceea, dure, la capatul a mai bine de 7 luni de cand mandatul lui Zanc a expirat (octombrie 2010), neajungandus-e la un consens. Cum azi camerele parlamentului se reunesc in sedinta comuna, discutia a fost reluata in sedinta birourilor reunite de saptamana trecuta dar, la insistenta reprezentantilor PDL, subiectul a fost scos de pe ordinea de zi si amanat pana la o eventuala intelegere intre liderii de grup, ieri urmand sa aiba loc din nou negocieri.
Daca negocierile dintre liderii grupurilor esueaza, PDL are de partea sa arma majoritatii, pentru ca decizia finala apartine plenului reunit.
Foamea de control a PDL nu se opreste insa doar la CNA, partidul de guvernamant fortand pentru renegocierea tuturor posturilor ramase libere in institutiile aflate sub control parlamentar, cum este si Avocatul Poporului, al carui mandat de asemenea a expirat la 15 mai, si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

×