x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL semnează autonomia culturală pentru UDMR

PDL semnează autonomia culturală pentru UDMR

de Adriana Duţulescu    |    07 Feb 2011   •   16:21

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a anunţat, după şedinţa Biroului Politic al partidului, că protocolul de funcţionare a coaliţiei de guvernământ va fi semnat în cel mult două săptămâni. Protocolul va cuprinde şi controversatul Statut al minorităţilor, referitor la autonomia culturală şi autoguvernarea pe criterii etnice.

Statutul minorităţilor şi Legea regiunilor de dezvoltare au fost indicate de către Flutur ca două acte normative pe care coaliţia îşi propune să le adopte în acest ciclu legislativ. Întrebat dacă, în text, vor fi fixate termene clare pentru adoptarea celor două legi, Flutur a răspuns: "Evident că noi ne fixăm nişte obiective pe care trebuie să le atingem şi pentru aceste obiective probabil că vor fi şi termene dacă protocolul se referă la 2012". Liderul PDL a negat însă că Statutul minorităţilor naţionale a fost inclus pe lista priorităţilor la insistenţele UDMR. "Aici este vorba de priorităţi de dezvoltare a statului român. Şi suntem la fel de interesaţi şi noi PDL, şi UDMR, şi UNPR şi minorităţile", a conchis pedelistul.

Cu toate acestea, cei care au cerut în Coaliţie semnarea unui protocol de către partidele la guvernare au fost liderii UDMR, cu precizarea expresă a introducerii în acest document a Statutului Minorităţilor. "Noi am propus în cadrul coaliţiei, şi noi şi alţii, şi vom avea un protocol, pentru că au trecut doi ani şi trebuie să vedem ce am făcut, ce mai trebuie făcut în continuare. Şi vom avea un protocol până la alegeri, cu termene clare, în care evident sunt unele lucruri generale, prioritare pentru toţi - legile electorale (...), măsuri de relansare economică, unde UDMR are cel puţin două-trei legi care trebuie adoptate şi altele, care sunt, să zicem, mai de specific al nostru, cu legea minorităţilor", declara la finalul lunii ianuarie ministrul Laszlo Borbely, sugerând că, în cazul în care nu va obţine satisfacţie pentru noile doleanţe, UDMR ar putea pune iarăşi în discuţie ieşirea de la guvernare: "Avem termene, un calendar, să vedem dacă va reuşi coaliţia să le ducă la bun sfârşit. Dacă nu, o să vedem. Dar acest lucru trebuie să-l arătăm şi la Congres. Avem o concepţie, avem vreme, după doi ani a trebuit evident să luăm unele măsuri. Dar dacă avem o alternativă, această coaliţie trebuie să demonstreze că este viabilă".

De altfel, Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că partidele din Coaliţie se grăbesc să semneze protocolul. "În zilele următoare vom semna protocolul de funcţionare a coaliţiei. Probabil în cel mult două săptămâni se va semna acest protocol de colaborare şi funcţionare a coaliţiei", a anunţat Flutur. Pedelistul a adăugat că protocolul nu reprezintă o alianţă politică astfel încât părţile semnatare se vor prezenta separat la următoarele alegeri.

×