x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pedistii nu gasesc oameni

Pedistii nu gasesc oameni

21 Ian 2005   •   00:00

PD isi gaseste cu greu oamenii pe care sa ii numeasca in functii de secretari de stat. Traian Basescu a refuzat numirea unor vechi ai partidului, lasandu-i pe fostii colegi sa mai bajbaie dupa inlocuitori pana luni.

DEMERS. Emil Boc s-a dus cu lista de secretari de stat la Cotroceni, unde a fost refuzata
Filialele judetene ale PD trimit de zile in sir liste cu propuneri pentru secretari de stat, sefi de agentii, directori prin ministere. La centru, putini razbesc. Fiecare lider PD mai cu greutate incearca sa-si impuna apropiatii. Greutatea lor s-a izbit insa de atotputernicia lui Traian Basescu, seful statului refuzandu-i pe cei sustinuti de partid (printre care Vasile Bran, Dan Vasiliu, Aurel Pana, Vasile Nistor, Calin Chirita). Joi seara, la Consiliul de Coordonare al Aliantei, democratii s-au prezentat doar cu cateva nume, pentru multe ministere neavand inca propuneri, in timp ce liberalii au prezentat deja 10 dintre secretarii de stat. Cei nominalizati pana acum de PD sunt Alin Albu, la Ministerul de Interne, pentru logistica, Traian Popa, la Ministerul Economiei in domeniul petrol si gaze, Ion Mantog, la acelasi minister pe domeniul resurse energetice, colonelul Ion Ioan, la Aparare, pe armament, acesta fiind un colaborator al lui Sorin Frunzaverde in guvernarea 1996-2000, iar la Ministerul de Extene, Adrian Nitu, fost sef al SIF Arad. Presedinte la Casa Nationala de Pensii este propus Vasile Seitan, colaborator al actualului ministru Gheorghe Barbu, la programul de guvernare.

Pentru restul de pana la 17 posturi, democratii inca mai bajbaie. Mai trebuie sa gaseasca oameni pentru Agricultura (unde printre propuneri figureaza Stelian Fuia si Constantin Chirila), Invatamant (postul ar putea reveni lui Florin Stanciu, presedintele Asociatiei profesorilor din PD), la Interne pentru comunitati locale, la Finante (o propunere fiind Corin Lunganu, presedintele filialei Teleorman) sau Integrare pentru postul de negociator-sef adjunct cu UE. (Oana Stancu)

CERCETAT
Ion Mantog, cel pe care PD intentioneaza sa-l propuna secretar de stat in Ministerul Economiei, pe domeniul resurse energetice, este cercetat penal de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor, din judetul Gorj, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals si uz de fals. Intr-un dosar in care este implicat si Marin Condescu, liderul Centralei Nationale Miniere, Mantog este acuzat alaturi de alti 20 de angajati ai Societatii Nationale a Lihnitului Oltenia pentru modul in care au ajuns proprietarii unor vile luxoase dupa ce s-au folosit de informatii din interiorul SNLO in interes personal. Ei au stabilit zonele unde urmau sa fie largite carierele miniere, pentru ca ulterior sa cumpere terenurile si casele din zona stiind ca vor obtine in schimb de la SNLO miliarde de lei ca despagubire. Potrivit unor surse din partid, Mantog a fost membru al PD pana in 2000, ulterior trecand la PSD. Vicepremierul Adriean Videanu a confirmat ieri ca Mantog este una dintre propunerile PD, spunand ca informatiile publicate in presa vor fi verificate si va fi luata o decizie in privinta acestuia.

×
Subiecte în articol: politic