x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensionarii “speciali”, mai săraci cu 85%. Parlamentul a votat impozitarea acestor venituri

Pensionarii “speciali”, mai săraci cu 85%. Parlamentul a votat impozitarea acestor venituri

de Ion Alexandru    |    18 Iun 2020   •   10:47
Pensionarii “speciali”, mai săraci cu 85%. Parlamentul a votat impozitarea acestor venituri
Sursa foto: astefanei/Getty Images/iStockphoto

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, impozitarea pensiilor speciale și ocupaționale care depășesc cuantumul lunar de 7.000 de lei, cu 85 la sută. Asta, după ce, în urmă cu două luni, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un alt proiect de lege care viza abrogarea acestor indemnizații, cu excepția militarilor. Legea a trecut de Parlament cu 307 voturi “pentru” și un singur vot “împotrivă”, fiind larg aplaudată de reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare. Victor Ponta, lider al Pro România, care a propus o astfel de măsură legislativă încă de la începutul acestui an, a numit ziua de ieri, din Parlament, drept “miercurea albă”. PSD îi cere președintelui Klaus Iohannis să promulge imediat actul normativ și somează Guvernul să aplice legislația privind majorarea pensiilor cu 40 la sută de la 1 septembrie, dar să și dubleze alocațiile.

 

“PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%!  Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL”, scria liderul PSD, Marcel Ciolacu, înainte de supunerea la vot a acestui act normativ. Legea, trecută de Senat, a fost amendată, în urma unui consens politic, în Comisia de Buget-Finanțe de la Camera Deputaților. 
Sunt impozitate pensiile speciale primite de funcționarii Curții de Conturi, de judecătorii Curții Constituționale, de magistrații și de funcționarii publici parlamentari, de personalul aeronautic civil navigant profesionist, de membrii Corpului Diplomatic și consular, de militari, de aleșii locali, precum și de foștii președinți ai României. 

 

Amenințări cu atacuri la CCR

 

Reamintim că, în primăvara acestui an, Parlamentul a încercat să elimine o parte a acestor pensii speciale, printr-o lege care a fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului. La acel moment, Curtea a decis că legea este neconstituțională, din cauză că este impredictibilă, că nu a fost bazată pe studii de impact și că viza, otova, mai multe categorii profesionale. 
De altfel, și Înalta Curte de Casație și Justiție a ads critici de neconstituționalitate asupra actului normativ. Surse judiciare au precizat, pentru “Jurnalul”, că, în acest moment, asociațiile profesionale din interiorul sistemului de justiție iau în calcul solicitarea către președintele CSM sau către președintele ÎCCJ să atace și noua lege la Curtea Constituțională, fiind vizate aspecte care au fost prezente și la momentul adoptării legii privind eliminarea acestor pensii speciale.

 

Exemplu: Augustin Lazăr pierde 22.600 de lei pe lună

 

Pentru că vizează și pensiile procurorilor și judecătorilor, este de remarcat că noua lege prevede menținerea pragului de impozitare zero pentru veniturile din pensie specială sau ocupațională de până la 2.000 de lei, până la 7.000 de lei, precum și impozitarea diferenței care depășește acest plafon cu un procent de 85, în cazul în care această diferenă nu este rezultatul contributivității. 
Conform unor calcule, un procuror cu funcție importantă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ieșit la pensie, are un cuantum de contributivitate de 5.000 de lei, în timp ce pensia de serviciu pe care o încasează de la stat este de 33.000 de lei. Este cazul fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, pensionat de Klaus Iohannis în luna aprilie a anului trecut, cu ignorarea solicitării formulate de ministrul Justiției, privind revocarea acestia din urmă. În cazul acestuia, după intrarea în vigoare a noii legi, pensia lui Augustin Lazăr ar urma să fie diminuată. Prin impozitarea diferenței de la 7.000 de lei la 33.000 de lei, cu 22.600 de lei. Rămânând cu o pensie de serviciu lunară de 10.400 de lei. 

 


 

×