x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Petre Mihai Băcanu: "Comandatul Băsescu era un mare laş"

Petre Mihai Băcanu: "Comandatul Băsescu era un mare laş"

24 Noi 2009   •   00:00

Într-o declaraţie data lui Bogdan Tiberiu Iacob, pentru InPolitics.ro, Petre Mihai Băcanu a dezvăluit că, din relatările directe ale unor foşti colegi de navă de ai lui Băsescu, acesta era foarte fricos pe mare, ceea ce a dus la dezvoltarea, în timp, a unui soi de agresivitate din partea lui, în relaţiile cu subordonaţii.

"Ştiu direct de la oameni care au navigat cu el şi care îl cunosc bine, că era un tiran, un zbir, pe navă, şi mi s-a explicat şi de ce. Băsescu a ajuns comandat foarte de tânăr, dar nu pentru calităţile pe care oricum nu le avea, ci pentru că a lins Partidul şi Securitatea unde trebuia şi când trebuia.

Pe mare, însă, viaţa era extrem de grea, iar Băsescu s-a trezit în mijlocul unei lumi care îl îngrozea, pentru că navele româneşti aveau multe probleme, erau vechi, aveau defecţiuni pe bandă, se trezeau în larg că se strică motorul şamd...

Toate astea îl speriau atît de tare pe Băsescu încît reacţiona hormonal, terorizîndu-şi oamenii din subordine, ameninţându-i că le face raport, şi tot aşa. Pentru orice defecţiune îşi pedepsea cumplit subalternii, fiindcă că se temea că rămâne blocat în largul oceanului... Devenise legendar pentru comportararea sa şi mulţi marinari au început să refuze să mai navigheze cu el.

Acest stil de a-şi masca frica prin agresivitate l-a marcat şi îl însoţeşte pînă în ziua de azi, când e politician. Ceea ce el prezintă azi, în interviuri, cu mândrie, ca fiind o dovadă de bărbăţie şi de duritate era, de fapt, laşitate crasă". a declarat Petre Mihai Băcanu.


"A VÂNDUT FLOTA STRĂINILOR ÎN LOC SĂ O LASE COMANDAŢILOR ROMÂNI"

Petre Mihai Băcanu relatează şi o altă întâmplare, petrecută în anii '90, când a fost rugat de comandanţii de nave să medieze o întâlnire cu Traian Băsescu, acesta din urmă fiind la un pas să fie linşat

"Ideea de la care a pornit vânzarea flotei a fost una bună, adică vânzarea la fier vechi a unor nave care nu mai puteau fi recuperate pentru ca, din banii obţinuţi, să fie reparate şi modernizate celelalte nave, iar flota naţională să fie revigorată. Când Băsescu şi ciracii său au descoperit, însă, că navele se vând foarte bine la export, s-a vândut tot şi ne-am trezit fără flotă.

Problema este că acest lucru a deranjat foarte mult, la vremea respectivă, marinarii români. Pe la finele lui 90, dacă îmi amintesc bine, cînd "România liberă" scria de zor despre vânzarea flotei, am fost solicitat de un mare număr de comandanţi de nave să mediez o întrevedere cu Traian Băsescu pentru a-şi spune păsurile, pentru că aceşti oameni doreau să cumpere, ei înşişi, navele respective, prin credite bancare ori prin alte metode, şi să iasă cu ele în larg pentru a face comerţ. Ideea că navele pe care le-ar fi putut conduce ei ajung pe mai nimic în mâinile norvegienilor sau cine mai ştie cui îi scotea din minţi.

Am decis să fac demersurile necesare şi Băsescu chiar a acceptat să vină la discuţii cu marinarii, undeva, într-o sală din fostul MICM, pe Calea Victoriei. Din păcate, el s-a ţinut tare pe poziţie, a refuzat să le deea marinarilor cea mai mică şansă, iar ei s-au enervat atât de tare încât au vrut să sară la el şi să îl omoare şi mai multe nu.

Cred că se lăsa cu vărsare de sănge dacă nu interveneam, pentru că marinarii sunt oameni duri şi cu ei nu te joci. Ideea că Băsescu ar fi un soi de idol al comandanţilor de vas este o gogoriţă, în realitate el era profund detestat de ei, pentru că a refuzat să le asigure, lor şi flotei româneşti, un viitor.", spune Băcanu.

Citiţi mai mult pe inpolitics.ro

×
Subiecte în articol: politic