x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Piețele rămân deschise. Liberala Adriana Săftoiu a votat alături de social-democrați

Piețele rămân deschise. Liberala Adriana Săftoiu a votat alături de social-democrați

de Ion Alexandru    |    11 Noi 2020   •   09:16
Piețele rămân deschise. Liberala Adriana Săftoiu a votat alături de social-democrați

Amendamentul propus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu privire la interdicția închiderii piețelor agroalimentare din spațiile interioare, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante, sau a talciocurilor, a trecut, ieri, de Parlament, cu un vot zdrobitor al deputaților. Un singur vot a fost pronunțat împotriva amendamentului, 93 de parlamentari preferând să se abțină. De remarcat este faptul că, alături de parlamentarii PSD, a votat pentru intrarea în vigoare a acestui amendament și deputata PNL Adriana Săftoiu. 

 

Ședință de plen cu scandal, ieri, la Camera Deputaților, la finalul căreia Ordonanța de Guvern prin care, în data de 6 noiembrie, s-a decis suspendarea activității comerciale în piețele agroalimentare din spațiile închise a fost, practic, anulată. După aproape o săptămână de incertitudine pentru comercianții și producătorii agricoli autohtoni, în care autoritățile locale au încercat să găsească soluții care de care mai inedite pentru continuarea acestei activități – de la mutarea tarabelor pe trotuare, pe acoperișurile piețelor, până la desfacerea pereților din geamuri termopan – amendamentul formulat de Marcel Ciolacu a fost adoptat, ieri, cu 173 de voturi pentru, un vot împotrivă și 93 de abțineri. Acest amendament modifică actul Guvernului, prin care a fost completată Legea nr. 55/2020, și prevede că pe durata stării de alertă nu pot fi închise aceste spații comerciale. În schimb, trebuie respectate normele și măsurile de protecție sanitară.

Legea va fi transmisă președintelui României, pentru promulgare. Acesta are posibilitatea să o atace la CCR sau să o trimită la reexaminare. 

 

Florin Roman spune că PSD e de vină

 

Evoluția votului de ieri a fost sintetizată, într-o postare pe contul său de socializare, de senatorul Daniel Zamfir. „Amendamentul prin care îl obligăm pe Orban să redeschidă piețele a fost votat în Camera Deputaților! Rezultatul votului e așa: PSD vrea deschiderea piețelor, PNL vrea închiderea piețelor, USR se abține, adică nu vrea nimic”. Zamfir este coautor al amendamentului cu pricina, alături de Marcel Ciolacu.

La rândul său, deputatul PSD Daniel Suciu a catalogat drept o prostie închiderea piețelor, iar, la comisii, inclusiv parlamentarii PNL au votat pentru un raport de admitere a amendamentului. În schimb, în timpul dezbaterilor din plen, deputatul PNL Florin Roman a avut o nouă ieșire mai puțin ortodoxă. Acesta a declarat că „e adevărat, se închid piețe. Aceste piețe sunt închise acolo unde sunt primari ai PSD. PSD politizează absolut orice. PSD, cel care plânge de mila oamenilor, este același PSD vechi, condus de Liviu Dragnea, care a alungat românii din țară. Acum mimează o anumită grijă față de românul de rând. Sunt aceiași pesediști care v-au bătut în stradă și v-au alungat din țară. PSD intervine pe ordonanțele de urgență și le modifică”.

 

Ciolacu, postare pentru Orban: „Criminalilor!”

 

Imediat după ce amendamentul a trecut de plenul Camerei Deputaților, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a dedicate o postare pe Facebook premierului Ludovic Orban. „Orban, înțelegi de ce am votat azi în Parlament pentru redeschiderea piețelor?! Tu poți să trăiești cu imaginea asta?! Dar parlamentarii tăi care s-au abținut la vot?! Asta ați făcut, criminalilor! V-ați bătut joc de oameni! Ați scos bătrânii care muncesc din greu în frig și ploaie cu deciziile voastre aberante!”, a scris președintele social-democrat.

 

 

×