PACT, o formaţiune politică înfiinţată de Sebastian Burduja, fiul controversatului fost vicepreşedinte al Bancorex, Marinel Burduja, a fuzionat, ieri, cu Partidul Naţional Liberal. Iar Burduja jr, al cărui nume apare într-o înregistrare scandaloasă a unei discuţii de anul trecut, dinainte de 10 august, între reprezentanţii mişcării #rezist, va primi funcţia de vicepreşedinte al PNL. PACT a fost descris, anul trecut, de #rezistenta Angi Şerban, drept un partid de “copii de bani gata şi de securişti”. Această mişcare face parte dintr-un pachet de decizii politice şocante, din ultima vreme, ale liberalilor, sub conducerea lui Ludovic Orban.
“Am demarat în BEx negocierile de integrare în PNL a PACT, condus de Sebastian Burduja. Am purtat discuţiile cu viitorii noştri parteneri. Protocolul de fuziune va fi definitivat în zilele următoare, urmând să fie supus votului în forurile statutare ale celor două partide, astfel încât să finalizăm această procedură”, a anunţat, ieri, preşedintele PNL, Ludovic Orban. Potrivit unor surse politice, negocierile vizează ca, odată încheiată această fuziune, liderul PACT, Sebastian Burduja, să obţină funcţia de vicepreşedinte al PNL.
Sebastian Burduja s-a remarcat, în ultima perioadă, ca un susţinător al protestelor antiguvernamentale, militând, în mod activ, pentru mobilizarea “diasporei” în preajma mitingului neautorizat din data de 10 august 2018. Tatăl său este Marinel Burduja, cel care, în anii ’70, a fost încadrat ca economist la CONFEX, unitate de export de confecţii prin intermediul Ministerului de Comerţ Exterior, iar, în 1996, a fost numit inspector al Băncii de Investiţii. După Revoluţie, Burduja a devenit deputat şi, apoi, s-a aflat în boardul BANCOREX.
Anul trecut, portalul “Lumea Justiţiei” a publicat mai multe înregistrări-bombă ale unor discuţii “strategice” purtate între liderii mişcării #rezist, din care rezultă că aceste acţiuni de protest sunt coordonate din exteriorul României. Potrivit aceloraşi înregistrări, PACT şi Sebastian Burduja şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a gestiona dn punct de vedere logistic aceste mişcări.
Discuţii libere cu Angi Şerban
Persoana care se aude pe înregistrare este celebra Angi Şerban, omniprezentă alături de Mălin Mot şi Sandy Matei în Piaţa Victoriei, în grupul restrâns, dar destul de gălăgios autointitulat “#rezist”. Angi îi povestea unui interlocutor, cu acest prilej: „Câteodată suntem presaţi să reacţionăm pentru că suntem presaţi din exterior să punem osul la treabă, dar dacă ar fi fost după noi, protestele ar fi fost mult mai rare. (…) În primul rând, logistica acestui miting, dacă nu apare într-o săptămână, e un mare fâs, pentru că în spatele unui eveniment de o asemenea anvergură stă o logistică de nu îţi imaginezi… Deşi s-ar putea ca PACT-ul, care tot dansează pe lângă voi, îi vedeţi… PACT-ul s-ar putea să se ocupe de o linie de logistică…”. În acel moment, interlocutorul o întreabă: „Cine-i ăsta, PACT-ul?”. Răspunsul este mai mult decât edificator: „PACT-ul este partidul lui Sebastian Burduja, băiatul bancherului Marinel Burduja, ăla care a construit BANCOREX-ul. Ideea e că acolo sunt numai copii de bani gata, de securişti. Ei sunt foarte deştepţi, foarte mişto, da… sunt destui prin ţară”.
Un alt detaliu interesant despre Sebastian Burduja este acela că, în 2011, a fondat, împreună cu un anume Dan Nechita, un ONG pe nume CAESAT, lansat cu sprijinul BCR. Dan Nechita a deţinut, în 2016, funcţia de consilier al premierului Dacian Cioloş (azi adversar politic al PNL). Nechita mai deţine un ONG, pe nume LSRS, la o întâlnire cu membrii acestuia participând, în 2015, însuşi Klaus Werner Iohannis.
Strategie halucinantă a conducerii liberalilor
Fuziunea cu PACT este, practic, apogeul mişcărilor politice halucinante făcute de PNL în ultima perioadă. Încă din 2014, de când a fuzionat cu PDL, PNL a cunoscut o repoziţionare fundamentală de strategie politică, fapt ce a condus la părăsirea grupului ALDE şi integrarea în grupul PPE. În ultimii doi ani, PNL, ai cărui numeroşi lideri a fost hărţuiţi cu dosare inventate, a devenit un susţinător al sistemului condus de Kovesi, fiind vârful de lance al mişcării de susţinere a fostei şefe a DNA pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef european. În ciuda problemelor penale şi de imagine pe care aceasta le are. Probleme pe care PNL însuşi încearcă să le „rezolve”, prin intenţia de a desfiinţa Secţia de Investigare a Magistraţilor. Iar acţiunea de ieri vine la scurt timp după ce PNL a definitivat lista pentru alegerile europarlamentare, în care, pe locurile eligibile, au fost puşi doar foşti PDL-işti, iar pe primul loc se află fostul jurnalist Rareş Bogdan.