Liberalii au schimbat foaia cu miniştri tehnocraţi şi s-au dezis public de Cabinetul condus de Dacian Cioloş. Asta chiar dacă PNL i-a curtat încă din primăvară pe membrii Guvernului pentru a se înscrie în partid şi a candida la alegerile parlamentare. De partea tehnocraţilor a mai rămas acum doar USR-ul lui Nicuşor Dan.
"Guvernul tehnocrat a fost o necesitate, nu puteam noi, PNL, să venim la putere călcând pe cadavre. Pe de altă parte, şi guvernul tehnocrat îşi arată limitele”, a declarat Vasile Blaga la deschiderea Şcolii politice a Tineretului liberal de la Eforie Nord.
Recent, copreşedintele PNL anunţase că liberalii nu vor sta “cu mâna întinsă” la Guvernul tehnocrat pentru că partidul ar avea resurse proprii pentru o propunere de premier şi posturile de ministru.
Schimbarea de strategie s-a simţit şi în discursul Alinei Gorghiu, care l-a criticat pe Dacian Cioloş după tentativa secretarului de stat din ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, de a modifica prin OUG Codul fiscal.
“În locul premierului îl demiteam pe Biriş de ieri, nu stăteam încă 24 de ore să aştept. Ca să amintim unora: mandatul lor este de încă patru luni şi nu pot face prin ordonanţă ce trebuie să facă un parlament legitim ales”, a fost reacţia neaşteptată a şefei PNL.
Gorghiu a fost de altfel prima voce din interiorul PNL care a lansat public scenariul cu Dacian Cioloş prim-ministrul unui guvern liberal după alegerile parlamentare. Cum premierul a refuzat constant propunerea, din PNL a mai apărut o idee, ultima din partea lui Cristian Buşoi.
Liderul filialei din Capitală a anunţat că liberalii ar fi fost dispuşi să-l susţină pe Cioloş şi ca independent, alături de o parte dintre miniştri tehnocraţi. Schimbarea tacticii cu fix trei luni înainte de alegeri vine după ce majoritatea tehnocraţilor lui Cioloş n-au sărit de 3% în sondajul comandat de PNL la nivelul Capitalei, premierul fiind singurul cu o cotă de 30% pe ţară.
Vlad Voiculescu likes Nicuşor
După ce liberalii le-au trântit uşa în nas, tehnocraţii care vor să rămână în politică după alegeri mai au acum doar varianta de a bate palma cu USR-ul lui Nicuşor Dan. “S-a săturat şi Blaga de tehnocraţi, dă-i încolo cu profesionalismul şi eficienţa lor, nu are nevoie PNL de aşa ceva. Cum doar USR-ul îi mai sprijină pe faţă pe aceşti oameni, sper că vi s-au clarificat opţiunile de vot pentru următoarele alegeri”, a reacţionat liderul USR într-o postare pe Facebook.
Într-o altă postare, apreciată printre alţii şi de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Nicuşor Dan a detaliat oferta USR: “Guvernul Cioloş nu e perfect, dar a început cu adevărat reforma administraţiei, a dat sens consultării publice, a adus profesionişti în fruntea şi în interiorul ministerelor. Am afirmat că mulţi dintre miniştrii cabinetului Cioloş, însuşi premierul, se potrivesc profilului de membru USR. Dacă vechile partide nu-i vor, mulţi cetăţeni îşi doresc în continuare o guvernare tehnocrată pe care USR o va sprijini”. Vicepremierul Vasile Dîncu a comentat şi el agitaţia de pe scena politică în prag de alegeri.
"Cred că nici partidele politice nu vor risipi locurile de pe listele lor, locuri pentru oamenii care fac campanie, care sunt în anumite funcţii în partid, care au în spatele lor echipe, nu cred că va fi aşa o ofertă foarte bogată pentru miniştri”, a explicat Dîncu.
Unii recunosc că vor în politică
După ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi-a anunţat disponibilitatea de a-şi continua proiectele ca ministru al unui partid politic. “Nu o să neg că au existat oferte. Posibil e orice, o decizie nu am luat încă”, a declarat Voiculescu zilele trecute. Ieri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi-a încurajat şi ea colegii din Guvern.
“Ar fi un lucru bun dacă unii dintre ei ar candida, pentru că asta ar însemna că ar aduce un plus, un aer proaspăt în niște partide despre care n-am văzut deocamdată să se fi reformat în mod semnificativ", a declarat Prună.
Recent, vicepremierul Vasile Dîncu dezvăluia că premierul le-a cerut miniştrilor care vor să candideze în alegeri sau să se înscrie într-un partid să demisioneze de bunăvoie din Guvern.
„Vreau să fim corecți unii cu ceilalți. De ce nu suntem fermi să asumăm ce ne dorim de fapt și jucăm în două luntrii? Eu am o problemă cu duplicitatea. Scopul nu a fost să ridicăm mâna cine candidează și cine nu, ci să fixăm niște reguli de echipă" - a reacţionat ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru.
"PNL crede că vremea tehnocraţilor a trecut, USR afirmă că abia începe. Dacă vechile partide nu-i vor, mulţi cetăţeni îşi doresc în continuare o guvernare tehnocrată pe care USR o va sprijini." - Nicuşor Dan, preşedinte USR