x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi PC au format Alianţa de Centru-Dreapta

PNL şi PC au format Alianţa de Centru-Dreapta

de Monica Iordache Apostol    |    05 Ian 2011   •   11:58
PNL şi PC au format Alianţa de Centru-Dreapta
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

145086-.jpg

Biroul Politic Central al PNL a decis ieri în unanimitate să formeze o alianţă politică cu Partidul Conservator. Noua formaţiune va fi înregistrată la tribunal, se va numi Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) şi va avea o conducere unică ­ Consiliul Naţional de Coordonare. Acest organism va fi format din preşedinţii celor două partide plus încă şase persoane din partea fiecărui partid, iar deciziile nu se vor putea lua fără acordul filialelor. “De asemenea, nici filialele nu vor putea lua vreo decizie fără acordul CNC, de aceea va fi un dublu control”, au explicat surse liberale modul de luare a deciziilor în conducerea noii Alianţe. De asemenea, eventualele conflicte sau neînţelegeri vor fi soluţionate de Curtea de Onoare şi Arbitraj, care va fi formată din câte trei reprezentanţi ai fiecărui partid. Sigla Alianţei va reprezenta un pătrat în care va fi desenată săgeata liberală şi vor fi înscrise denumirile celor două partide.

Cele două partide vor merge separat în alegerile locale, dar vor avea candidaţi comuni în alegerile parlamentare, indiferent dacă vor fi anticipate sau la termen. Aliaţii au stabilit că PC va avea rezervate 12 colegii eligibile la Camera Deputaţilor şi 9 la Senat. “Noi ne-am angajat, prin conţinutul acestui protocol, ca un deziderat mai vechi al PC, anume acela de a avea un număr suficient de parlamentari pentru a putea constitui grupuri proprii în Camera Deputaţilor şi Senat, să fie îndeplinit”, a explicat preşedintele PNL, Crin Antonescu, după votul din cadrul Biroului Politic Central. În plus, Alianţa de Centru-Dreapta va susţine acelaşi candidat la Preşedinţie.

Liderul liberal a mai spus că actualii parlamentari PC vor intra în grupurile liberale din Senat şi Camera Deputaţilor, chiar dacă asta înseamnă o redistribuire a locurilor din conducerea celor două Camere. Prin această comasare, aliaţii pierd unul din cele două posturi de vicepreşedinte al Senatului, posturi deţinute în prezent de Teodor Meleşcanu (PNL) şi Dan Voiculescu (PC). “Vom avea grupuri parlamentare comune PNL-PC, dacă nu cumva ­ există şi posibilitatea asta ­ PC va reuni numărul de parlamentari pentru a constitui grupuri proprii şi va dori să facă asta. În Senat e destul de posibil aşa ceva. Dacă se constituie un grup PNL-PC, nu avem niciun fel de problemă în a propune domnului senator Voiculecu funcţia pe care a avut-o şi în formula PSD-PC, aceea de vicepreşedinte al Senatului”, a explicat Antonescu.

Preşedintele PNL a mai spus că  Alianţa de Centru-Dreapta este bazată pe o compatibilitate doctrinară şi ideologică şi că nu este “un act de ostilitate la adresa PSD”.  Liderul liberal a mai precizat că Alianţa va fi una de durată, până la sfârşitul anului 2016, şi că pasul următor este cooptarea PSD într-o structură mai largă, o coaliţie stânga-dreapta. “PSD e vizat de această alianţă, care se va constitui ca principal potenţial partener în construirea unei alianţe mai largi, a unei construcţii politice majore, care să încerce schimbarea radicală a raportului de forţe politice în România”, a spus Antonescu. Alianţa cu PSD ar trebui să funcţioneze tot pe o perioadă de mai mulţi ani, iar liderul liberal a estimat că până în primăvară va fi parafată.

Decizia de ieri a Biroului Politic al PNL trebuie validată şi de Delegaţia Permanentă, urmând la protocolul dintre cele două partide să fie semnat săptămâna viitoare. Antonescu a mai spus că astfel  PNL vrea să transforme actuala opoziţie “în putere”, având în vedere că “România are nevoie de o adevărată revoluţie pe cale democratică, parlamentară, prin care să schimbe cât mai repede preşedintele, Guvernul şi majoritatea parlamentară”.

PC a rupt alianţa cu PSD

PC a rupt Alianţa cu PSD şi se va alia cu PNL. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele partidului, Daniel Constantin, la finalul Biroului Executiv al PC, conservatorii stabilind ca luni, 10 ianuarie, să fie convocat şi Consiliul Naţional care să valideze această hotărâre. “Am fost mandatat să negociez, în zilele următoare, un protocol de colaborare cu PNL. Propunerea mea a plecat de la un considerent ideologic de poziţionare mai clară a PC pe eşichierul politic românesc, suntem un partid de centru-dreapta. Această decizie nu este o repoziţionare a relaţiei cu PSD, îi mulţumesc lui Victor Ponta pentru maniera elegantă în care a înţeles să trateze această problemă”, a spus preşedintele PC.

Protocolul ce va fi încheiat de cele două partide pentru constituirea alianţei ar putea fi depus chiar luni la tribunal. Totodată, Daniel Constantin a anunţat că Alianţa de Centru-Dreapta PNL – PC va avea candidaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016. “Este o alianţă solidă, zic eu, pe termen lung, cu posibilitate de prelungire până în anul 2019”, a mai spus Constantin, precizând că PC va rămâne ca partid de opoziţie alături de PSD, că va fi “o alianţă deschisă”, poate şi cu UDMR, care să constituie o alternativă ce să poată da românilor speranţa că în România se poate trăi mai bine.

Pe de altă parte, Daniel Constantin a spus că PC intenţionează că până la sfârşitul lunii ianuarie să aibă grupuri parlamentare proprii, ce vor colabora strâns cu PNL. Potrivit Regulamentului, un grup de senatori trebuie să aibă minim şapte membri, iar cel de deputaţi zece. Întrebat cum se va realiza acest lucru, PC având în acest moment un senator şi trei deputaţi, Daniel Constantin a susţinut că reprezentanţii partidului au purtat negocieri cu “oameni care şi-au dat seama că au făcut o greşeală atunci când au ales anumite partide aflate la putere”. Liderul PC a dar drept exemplu parlamentarii UNPR care au constatat că, deşi sunt bine văzuţi de electorat, nu vor trece pragul electoral. “Atunci, pe considerentul acesta, au început negocierile cu noi. Dacă presiunea celor aflaţi la putere nu se va exercita asupra lor şi îşi vor ţine cuvântul, sperăm ca până la sfârşitul lunii ianuarie să se materializeze aceste lucruri”, a spus Daniel Constantin. (Carmen Vintilă)

Ponta vrea o platformă comună cu noua Alianţă

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a salutat formarea unei alianţe PNL ­ PC. “Pasul următor este cristalizarea din partea PNL şi PC a unei oferte de centru-dreapta, după care ne întâlnim în această formulă bipolară, pentru a construi o platformă comună”, a adăugat el. Ponta a insistat asupra faptului că eventuala alianţă între PSD, PNL şi PC se va face pe un sistem “bipolar”, în care PSD va reprezenta ideologia de centru-stânga, iar PNL şi PC pe cea de centru-dreapta. “Vrem să construim o platformă comună nu doar de opoziţie, nu mai vreau să folosesc termenul de opoziţie, pentru că ar părea că suntem împreună doar ca să ne opunem cuiva, să îl dăm jos pe Boc, să îl dăm jos pe Băsescu. Ideea noastră este să îl schimbăm pe Boc, să îl schimbăm pe preşedintele Băsescu şi să construim împreună, pe acest sistem bipolar, cu PSD reprezentând centrul-stânga, iar PNL şi PC centrul-dreapta, o platformă pentru următoarea perioadă”, a declarat Ponta. El a reamintit că mandatul primit la sfârşitul anului trecut, ca preşedinte PSD, este să accelereze construcţia unui proiect comun PSD-PNL, nu doar pentru perioada de opoziţie, ci şi pentru o eventuală guvernare, pe un termen de 6-8 ani. Întrebat dacă este posibil ca şi UDMR să fie invitată să adere la această posibilă alianţă, Ponta a răspuns că va discuta acest aspect cu preşedintele PNL, Crin Antonescu.
×