x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pofta de grătar a crescut numărul votanţilor în deplasare

Pofta de grătar a crescut numărul votanţilor în deplasare

de Diana Scarlat    |    23 Noi 2009   •   00:00

Duminica votului, zi frumoasă de ieşit cu familia la iarbă verde sau la un grătar prin împrejurimile Bucureştiului, a adus pe listele secţiilor speciale de votare sute de turişti de week-end.

Că ziua a fost perfectă pentru grătar e de-nţeles, dar de nepriceput ar fi ce-i mâna în luptă pe grătargiii de week-end către secţiile de votare, chiar la ora prânzului. De ce să se-nghiontească în spaţiile ostile, cu zeci de alţi grătargiii cu simţul civic mai dezvoltat decât cel gustativ, în loc să-şi vadă de grătarele lor fumegânde, sfârâinde, puternic mirosinde etc.? Nici măcar n-au aşteptat să voteze după masă, poate pentru a nu-şi pierde dreptul la vot din lipsă de buletine.

În comuna Tunari, din vecinătatea Bucureştiului, buletinele pentru preşedinte se epuizaseră puţin după prânz, iar câteva zeci de cetăţeni nerăbdători de a-şi exercita dreptul la alegerea şeful statului stăteau la coadă în holul şcolii, aşteptând suplimentarea buletinelor de vot din partea Biroului Electoral Central. Preşedinta secţiei de vot ne-a mărturisit că nu se aştepta la o prezenţă atât de mare la secţia sa de votare, mai ales de la primele ore ale dimineţii, deci a crezut că 200 de buletine ar fi suficiente.

Dar tunărenii s-au trezit în ziua alegerilor cu mult mai mulţi turişti şi amatori de grătare de duminică pe la prieteni decât au estimat. "Votarea a fost suspendată pentru că s-au terminat buletinele de vot pentru preşedinte. Au votat până acum 200 de persoane din Ploieşti, Piteşti, Voluntari, Baloteşti şi alte zone. Unii lucrează aici, alţii au venit în week-end. Nu ne aşteptam să vină atât de mulţi", ne-a mărturisit ea. 



Dacă cei din Baloteşti s-au dus să voteze la Tunari, cei de la Tunari au votat la Baloteşti, făcând schimb de locuri de grătare şi de liste. "La ora 13:00 aveam 250 de voturi. Mai sunt cam 60 de persoane la coadă acum şi credem că vor mai veni. Sunt veniţi şi din ţară, din Iaşi, Vaslui, Ialomiţa şi alte judeţe, dar sunt foarte mulţi şi din Otopeni, Snagov, Tunari, Periş, Ciolpani. Ei au zis că au venit la grătar la noi, pe la prieteni. Avem 400 de buletine de vot, dar am vorbit deja cu Biroul Electoral Central şi ne vor mai trimite buletine", ne-a explicat şi preşedinta secţiei speciale de vot din Baloteşti.

Agitaţi şi nerăbdători să voteze şi ei odată, ca să nu piardă toată ziua, cei 60 care aşteptau la coadă imediat după prânz formau o masă compactă, greu de pătruns, de străpuns din vreun punct sau de rarefiat, în ciuda soarelui puternic de-afară, care ar fi trimis oricare om cât de cât normal mai întâi la plimbare, dacă nu la grătar.

Mai liniştită era ieri, la prânz, secţia specială de votare din comuna Dascălu, amenajată separat faţă de "muritorii de rând", chiar la Primărie. Acolo am devenit cel de-al o sută zecelea votant, puţin după ora 13:00, după ce-am completat declaraţiile de asumare a răspunderii pentru exercitarea dreptului de cetăţean cu spirit civic ascuţit.
Tot oamenii cu grătare de week-end şi-au pus semnăturile pe listele suplimentare şi aici, dar s-au înghesuit mai puţin decât în alte părţi.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009