x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politica, o figură de stil

Politica, o figură de stil

de Marius Gîrlașiu    |    21 Aug 2015   •   17:50
Politica, o figură de stil
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Politicianul român s-a născut poet. Mulţi dintre aleşii neamului au suflete sensibile ca o metaforă. Unii compun poezii, alţii cochetează cu muzica sau pur şi simplu postează pe reţelele sociale citate înduioşătoare.

Cel mai cunoscut „poet” din politica de pe plaiurile mioritice este preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma. Trimis în judecată şi cercetat sub control judiciar pentru fapte de corupţie, baronul de Ploieşti a devenit celebru anul trecut, când i-a dedicat un catren lui Victor Ponta înaintea alegerilor prezidenţiale.

Ponta, „o galaxie în devenire”

După modelul poeţilor de casă ai foştilor dictatori, Cosma l-a preaslăvit pe „iubitul conducător” al PSD de la acea vreme cu o odă în patru versuri. Figu-rile de stil nu i-au purtat noroc premierului, care a ratat Cotro-ceniul în faţa lui Iohannis, însă „poetul de partid” nu s-a lăsat dezamăgit. Iniţial, avea în minte o poezie cu opt strofe. „Am făcut-o abia pe prima. Când va candida a doua oară, poate că o să scriu. Să ştiţi că eu pot să recit şi zece poezii dacă vreţi”, se lăuda Cosma anul trecut. Pasionat de istorie şi de cultura naţi-onală, şeful CJ Prahova a explicat metaforic şi situaţia premierului Ponta. „Are Goga o poezie, când se duce un rănit de pe front din Primul Război Mondial la Curtea de Argeş şi se închină în faţa unui mormânt. Şi l-a greşit, şi atunci Goga spune aşa: că în sfârşit a înţeles, sărmanul, că a pierdut domnia neamul Basarab”. Un alt ales al neamului cu suflet de poet este primarul Timişoarei, Nicolae Robu. În concediul din această vară, petrecut în Sardinia, Robu a compus melodia „Suntem ca norii”, pe versurile poemului „E veşnică pe lume doar uitarea” al scriitorului Percy Bysshe Shel- ley. Edilul şi-a promovat creaţia pe facebook şi youtube. „Dacă vă place, daţi like. Dacă nu vă place, postaţi textul o prostie marca Robu şi asta”, şi-a îndemnat primarul de pe Bega fanii. Anul trecut, în vacanţa din Ibiza, Robu şi-a încercat urechea muzicală cu melodia „Ca marea”. Edilul vrea să-şi în- cununeze talentul cu un album de debut care să conţină toate piesele sale, pe care să le înregis-treze într-un studio profesionist.

Orban, duet cu Ploieșteanu

Puţină lume ştie că liberalul Ludovic Orban a cântat alături de celebrul lăutar Nelu Plo- ieşteanu. În 2007, Orban a înregistrat câteva melodii alături de orchestra cântăreţului de muzică lăutărească. „Domnul Orban a înregistrat două zile, timp de două ore, cu orchestra mea. A interpretat şase cântece, alese de el. Am înregistrat şi două piese în duet, una dintre ele e «Leliţă Ioană»”, dezvăluia atunci Nelu Ploieşteanu. Prim-vicele PNL este pasionat de chitară şi obiş- nuieşte să-şi ţină una în birou.

Codrin, file de poveste pe facebook

Alt suflet sensibil este cel al secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. Social-democratul poate candida lejer la titlul de cel mai apreciat „poet” din mediul online. Urmărit de peste o sută de mii de fani, Ştefănescu postează citate profunde prin care îşi impresionează prietenii. „Nu eşti bogat până nu ai ceva ce banii nu pot cumpăra” sau „Forţa valurilor se află în per- severenţa lor”, sunt doar câteva dintre cuvintele înduioşătoare care i-au adus mii de like-uri.
 

×