Premierul Victor Ponta a anunţat, după discuţiile cu FMI, că de la întâi octombrie contribuţia la asigurările sociale (CAS) va scădea cu cinci puncte procentuale, proiectul de lege emis de guvern în acest sens urmând să fie trimis spre Parlament săptămâna viitoare.
"Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte procentuale poate fi aplicată anul acesta. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem săptămâna viitoare către Parlament propunerea de reducere începând cu octombrie 2014. Avem capacitatea pentru 2014 să acoperim impactul negativ pe care această măsură o va avea, este vorba de 850 de milioane de lei pe care îi avem în buget. Decizia trebuie luată şi Guvernul o va propune. Legitimitatea politică poate fi deplină dacă va fi adoptată de Parlament, va fi expresia unui consens politic pentru această măsură de reducere a fiscalităţii muncii", a spus Ponta.
"Acordul pe care România îl are cu FMI, CE şi BM rămâne funcţionabil. Avem acest acord şi asta înseamnă că dacă vom avea cândva nevoie să accesăm creditele puse la dispoziţia României, avem acces la acel top-up de 10%. Liniile de credit deschise de BM sunt valabile. Încrederea pe care România şi-a câştigat-o este un bun câştigat pe care trebuie să-l păstrăm. În noiembrie vom discuta cu CE şi FMI construcţia bugetelor pe 2015, 2016 pentru ca România să-şi păstreze ţintele macroeconomice. Acestă decizie pe care ne-o asumăm face parte dintr-un model economic diferit în care am crezut încă din 2012, în urma căruia am redus mai multe taxe şi impozite, am crescut încasările la buget, am făcut mai multe plăţi în agricultură şi am aplicat nişte doleanţe ale mediului privat - scutirea de impozit a profitului reinvestit", a spus Ponta.
"Vreau să precizez că aceste angajamente au fost prevăzute de la început în programul de guvernare al USL şi vreau să le mulţumesc celor care au luptat alături de mine, domnul Tăriceanu, domnul Chiţoiu. Principalii beneficiari vor fi angajaţii. Angajatorii vor scoate la suprafaţă acele contracte de muncă din zona gri, în care suma trecută pe cartea de muncă este mai mică decât suma primită şi vor crea noi locuri de muncă. Vom continua aceste măsuri, le vom implementa şi, din punctul meu de vedere, România poate să continue acest trend care va duce la o dezvoltare sustenabilă în anii care urmează", a spus Ponta.
Întrebat dacă instituţiile internaţionale au fost de acord cu reducerea CAS, Ponta a afirmat că singura cerinţă a fost ca România să nu depăşească ţintele de deficit bugetar la care s-a obligat.
"Instituţiile internaţionale au spus un singur lucru. Să rămânem în ţintele stabilite de deficit. Acordul instituţiilor financiare pe anii care urmează se va da la sfârşitul lunii noiembrie pentru bugetele din 2015 şi 2016. Ceea ce trebuie să respecte România este ţinta de deficit bugetar. Nu e niciun acord şi niciun dezacord cu instituţiile internaţionale. Ei ne-au cerut doar să ne respectăm obligaţiile de deficit bugetar", a spus Ponta.