x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta scapă de o acuzaţie. Îl mai aşteaptă alte 17

Ponta scapă de o acuzaţie. Îl mai aşteaptă alte 17

de Andreea Dumitrache    |    Adrian Ilie    |    10 Iun 2015   •   08:59
Ponta scapă de o acuzaţie. Îl mai aşteaptă alte 17

Cu 231 de voturi pentru și 120 împotrivă, Camera Deputaților a respins cererea de începere a urmăririi penale pe nume¬le premierului Victor Ponta. DNA a cerut avizul Parlamentului pentru a-l ancheta pe Victor Ponta pentru că s-ar fi aflat în conflict de interese când l-a numit pe Dan Șova în funcția de ministru și ar fi primit foloase materiale de la acesta.

Votul de încredere primit în Parlament este departe de a-i simplifica situaţia juridică a lui Ponta, fiind de natură să-l spri¬jine doar pe plan politic. Nimeni nu-i împiedică pe procurori să continue investigaţiile faptelor pe care Victor Ponta le-ar fi comis în perioada în care profesa ca avocat: fals în acte sub semnă¬tură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Nici calitatea de deputat, nici cea de ministru nu constituie un obstacol. Ponta se va afla în aceeaşi situaţie precum Liviu Dragnea şi Relu Fenechiu, care au avut procese penale în timp ce erau miniştri. Aceştia au demisi¬onat, fără a fi obligaţi legal, doar după ce au fost condamnaţi în primă instanţă.

Şedinţă cu scandal
Ședința în care s-a votat soli¬citarea DNA de începere a urmă-ririi penale a început cu scandal. Deputații puterii și cei ai opoziției s-au certat pe proce¬dură. Liberalii au susținut că trebuie să se voteze solicitarea DNA, în timp ce social-de¬mocrații au explicat că votul se dă pe proiectul de hotărâre elaborat de către Comisia juridică, poziţie ce a prevalat. „Curtea Constituțională spune foarte clar că trebuie adoptată o hotărâre. Până acum votăm cererea. Astfel, bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră înseamnă «pentru» proiectul de hotărâre, iar alb în negru și negru în alb «împotriva» proiectului” , a spus președintele Camerei Depu¬taților, Valeriu Zgonea.
Victor Orban, huiduit de PSD
Premierul Victor Ponta le-a cerut deputaților să nu voteze politic, să păstreze votul politic pentru vineri la moțiunea de cenzură. „În primul rând, dvs. trebuie să decideți dacă tot ceea ce ține de decizii politice poate să fie cenzurat de către o altă putere constituțională. În concret, numirea unui ministru se face în baza unei propuneri a partidului pe care îl reprezintă, în baza deciziei coaliției, în baza votului Parlamentului și în baza decre¬telor emise. Astăzi trebuie să decideți dacă un reprezentant al altei puteri a statului poate să îi tragă la răspundere penală pe cei care iau o decizie politică comună”, a declarat Victor Ponta. Apoi a luat cuvântul Ludovic Orban, care a fost huiduit de deputații PSD. „Nu deveniţi complici cu corupţia în România. Dacă azi se aprobă ce-rerea de începere a urmăririi penale, nu se schimbă nimic în puterea politică. Încercaţi să judecaţi, nu este afectată nici majoritatea parlamentară. Nu înghiţiţi toate poveştile despre lovitura de stat cu care se apără împotriva justiţiei”, a strigat Ludovic Orban.


Victorie minoră în Cameră. Meciul, decis în instanţă
După votul din Camera Deputaţilor, Victor Ponta poate să-şi exercite manda¬tul de prim-ministru fără vreun impedi¬ment legal, cel puţin până la alegerile par-lamentare de la fi-nele anului viitor. Cu excepţia cazului în care ar fi condamnat penal printr-o deci¬zie definitivă, vari¬antă aproape impo-sibilă, ținând seama de durata unui astfel de proces. Chiar dacă improbabilă, rămâne varianta unei condamnări în primă instanţă. În acest caz, refuzul unei demisii ar duce la costuri politice aproape insuportabile pentru PSD. Teoretic, există posibilitatea unei noi acuzaţii a DNA la adresa lui Ponta, fapt ce ar provoca din nou scandal în Parla¬ment, însă procedeul a fost utilizat în cazul lui Udrea, unde pro-curorii au trimis trei cereri de ridicare a imunităţii, într-un in-terval foarte scurt.
 

×