x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Potop de OUG-uri, înaintea moțiunii de cenzură

Potop de OUG-uri, înaintea moțiunii de cenzură

de Ion Alexandru    |    05 Feb 2020   •   08:53
Potop de OUG-uri, înaintea moțiunii de cenzură

Având toate informațiile potrivit cărora, astăzi, moțiunea de cenzură are toate șansele să treacă, Guvernul Orban merge „la rupere” și, pe ultima sută de metri, vrea să netezească, din punct de vedere legislativ, calea alegerilor parlamentare anticipate. Nu mai puțin de 20 de Ordonanțe de Urgență s-au aflat, ieri, pe ordinea de zi permanentă și suplimentară, printre care și cea care reglementează, din luna februarie, desfășurarea alegerilor parlamentare, deși acestea, în mod normal, se organizează, la termen, în toamna acestui an.

Ludovic Orban și-a făcut, ieri, preventiv, bilanțul celor trei luni de la învestitură, precizând că aproape toate punctele din programul de guvernare au fost îndeplinite.

Asta, în contextul în care, astăzi, moțiunea de cenzură generată de asumarea răspunderii pe modificarea legislației electorale în vederea revenirii la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, conform surselor politice, va trece. Astfel, printre cele 20 de Ordonanțe de Urgență și alte patru acte normative aflate pe lista ședinței de guvern, premierul Orban a aprobat introducerea unui proiect de ordonanță care modifică legea alegerilor parlamentare, act normativ care introduce trei zile de vot în Diaspora, majorarea numărului parlamentarilor care reprezintă Diaspora la 8, modul de organizare al biroul secțiilor de votare și posibilitatea de a vota la parlamentare indiferent dacă, în ziua votului, cetățeanul alegător se află sau nu pe raza localității de domiciliu. Însă cea mai importantă modificare este aceea că OUG-ul prevede că data alegerilor parlamentare este stabilită de Guvern, prin Hotărâre și se aduce la cunoștința opiniei publice cu 90 de zile înaintea scrutinului, prin publicarea în Monitorul Oficial. În condițiile în care un guvern demis nu mai poate emite nici Ordonanțe de Urgență, nici să-și asume răspunderea în fața Parlamentului. 

Predoiu a împiedicat adoptarea unui act neconstituțional 

Un episod hilar a avut loc însă în debutul ședinței de guvern, când ministru Dezvoltării, Ion Ștefan, a cerut introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de OUG de modificare a legii alegerilor locale, în sensul alegerii președinților de Consilii Județene prin votul consilierilor, și nu direct, de către cetățeni. În interiorul acestui proiect de OUG era inserat un articol care făcea, practic, referire la alegerea primarilor în două tururi, în condițiile în care, în acest moment, legislația în vigoare reglementează alegerile pentru primari într-un singur tur.

Surprinzător, proiectul nu a primit avizul Autorității Electorale Permanente și nici nu a primit „OK-ul” Ministerului Justiției, ministrul Cătălin Predoiu atrăgând atenția că textul propus intră în coliziune directă cu o decizie a Curții Constituționale, care interzice modificarea legislației electorale cu șase luni înainte de alegeri.

Remus Pricopie sau Cristian Socol, nume vehiculate ca propuneri de premier

Surse politice vehiculează trei posibile nume de personalități care nu sunt membri ai PSD care ar putea fi propuse pentru preluarea funcției de prim-ministru, dacă moțiunea de astăzi va trece. Primul nume este acela al fostului ministru al Educației Remus Pricopie (foto). De asemenea, mai este vehiculat numele profesorului ASE Cristian Socol.
Aseară, un al treilea nume a apărut pe piață, respectiv al doctorului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. Liderii PSD au precizat, zilele trecute, că Opoziția va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de prim-ministru, care să nu fie membru al Partidului Social Democrat.

×