Toți cei trei prim-miniștri instalați de PSD în funcție, după câștigarea alegerilor parlamentare din toamna anului 2016, au preferat, într-un fel sau altul, să se înconjoare de oameni din serviciile secrete sau din siajul acestor zone. Sorin Grindeanu l-a adus în Guvern pe generalul SRI Gabriel Stănescu, iar Mihai Tudose l-a făcut director de cabinet pe Ștefan Valeriu Ivan, fost ofițer de informații. Viorica Dăncilă, care a fost acuzată direct de către contracandidatul său de la congres, Liviu Pleșoianu, că este “teleghidată” de servicii, a numit recent mai mulți consilieri în Cabinet, dar și un fost șef de “județeană” SRI în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Sorin Grindeanu, primul premier PSD propus de Liviu Dragnea, după refuzul lui Klaus Iohannis de a o accepta pe Sevill Shaidehh, a fost acuzat, încă de la bun început de o parte a spectrului politic, că este omul serviciilor. Absolvent al unui curs la Academia Națională de Informații și, pentru scurt timp, membru al Comisiei Parlamentare de Control a activității SRI, Grindeanu a făcut, în timpul mandatului la Palatul Victoria, câteva numiri controversate, menite să alimenteze teoria că ar fi omul serviciilor.
Acesta a numit în aparatul propriu al premierului, drept consilier, pe Alexandru Chirilă, fost ofițer în cadrul ex-UM 0215 (serviciul secret al Ministerului de Interne). Însă, cea mai discutabilă numire făcută de Grindeanu este cea a generalului Gabriel Stănescu, pe care l-a “uns” consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului. Stănescu a ocupat, până în 2017, funcția de director al Direcției de Comunicații și Tehnologia Informațiilor din cadrul SRI și este unul dintre oamenii apropiați de Florian Coldea.
Mihai Tudose a continuat “tradiția”
Succesorul lui Grindeanu la Palatul Vctoria, actualul europarlamentar Mihai Tudose, membru al Pro România, l-a numit în postul de Director de Cabinet pe Ștefan Valeriu Ivan, care a ocupat funcția de ofițer de informații în perioada 1993 – 2006. Soția lui Ivan este, la rândul ei, funcționar public cu statut special în cadrul UM 0472, structură a Serviciului Român de Informații, și asistent asociat la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, din cadrul SRI, instituție de învățământ superior frecventată și de Mihai Tudose.
Un alt consilier ales de Mihai Tudose să lucreze la Palatul Victoria se numește Robert Rucăreanu, care a fost numit consilier de stat în Guvernul României. Acesta a activat ca ofițer în cadrul Serviciului de Telecomunicații Specile, până în anul 2001, iar soția sa este cadru activ al STS.
Dăncilă, acuzată că este “teleghidată” de sistem
Deși era considerată o apropiată mult mai fidelă a lui Liviu Dragnea și, deci, pe aceeași linie cu fostul lider PSD de a lupta cu “statul paralel”, Viorica Dăncilă s-a înconjurat, la rândul ei, de oameni din serviciile de informații sau din anturajul unor structuri speciale. Unul dintre aceștia este chiar șeful cancelariei primului minstru, Costin Mihalache, ex-consilier în cadrul Ministerului Apărării Naționale, ulterior diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și consul al României în China. Mihalache a deținut funcția de președinte al Camerei de Comerț România-China, finanțată de grupul NIRO, patronat de controversatul om de afaceri Nicolae Dumitru. El a ajuns în Palatul Vctoria pe vremea lui Victor Ponta și avansat de Dăncilă.
Un alt personaj numit de Dăncilă în Cancelaria primului ministru este Andrei Marius Diamescu, general, fost ofițer al Direcției de Informații a Armatei. De asemenea, Anton Pisaroglu a devenit, luna trecută, consilier onorific al premierului. Fost rugbyst, acesta se află în legături de afaceri cu un ofițer NSA (SUA) și a lucrat cu Frank Timiș, dar și cu Cristian Burci. Tot recent, Viorica Dăncilă l-a numit pe Cătălin Țibuleac în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Țibuleac este fostul șef a Direcției Județene de Informații (SRI) Tulcea. Iar surse guvernamentale dezvăluie că, în ultima perioadă, Viorica Dăncilă este frecvent vizitată la Guvern, uneori chiar de două sau trei ori pe săptămână, de actualul director al SIE, Gabriel Vlase.
Foști ofițeri SRI, STS, generali de informații ai MApN, oameni care au legături de afaceri cu patroni acuzați că sunt paravane ale serviciilor, au devenit, în ultimi doi ani și jumătate, consilieri sau directori în Guvernul României