x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Grindeanu are cel mai gras guvern din UE

Premierul Grindeanu are cel mai gras guvern din UE

de Marius Gîrlașiu    |    26 Ian 2017   •   15:57
Premierul Grindeanu are cel mai gras guvern din UE

Guvernul condus de Sorin Grindeanu este Executivul cu cei mai mulţi miniştri din Uniunea Europeană. Cabinetul girat de Liviu Dragnea numără premierul şi alţi 26 de miniştri, plus un aparat guvernamental format din peste 60 de secretari de stat. Asta în condiţiile în care guvernele din Germania şi Franţa, ţări cu o populaţie mult mai mare faţă de cea a României, au un cabinet format din doar 16 miniştri.

 

Guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu numără 24 de miniștri plini și 2 miniștri delegați, fiind cel mai stufos Executiv postdecembrist, după cel condus de fostul premier PSD Adrian Năstase (2000-2004), care număra 30 de membri. Cabinetul Grindeanu include peste 60 de secretari de stat şi un secretar general al Guvernului cu rang de ministru, ceea ce înseamnă că primul eşalon al Guvernului se apropie de 90 de miniştri şi secretari de stat.

Dacă mai adăugăm aici şi posturile de subsecretari de stat sau pe cele de secretari generali şi secretari generali adjuncţi existente în fiecare minister, aparatul guvernamental depăşeşte lejer o sută de persoane. Infuzia de ministere a fost posibilă după ce unele ministere tradiţionale au fost sparte în câte două mai mici. Este cazul Educaţiei (ministerul Educaţiei şi ministerul Cercetării) şi cel al Mediului (ministerul Mediului şi ministerul Apelor şi Pădurilor), însă există şi ministere pentru care există câte doi miniştri.

De exemplu, în miisterul Dezvoltării, Administraţiei publice şi al Fondurilor Europene, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, există şi un ministru delegat pentru Fonduri Europene în persoana Virginiei Toader. Acelaşi scenariu este valabil şi pentru Ministerul de Externe, acolo unde pe lângă ministrul Teodor Meleşcanu există şi un ministru delegat pentru Afaceri Europene, în persoana Anei Birchall.

Ministerul condus de Sevil Shhaideh dispune de şase secretari de stat, fiind de altfel şi ministerul cu cele mai multe posturi de acest gen. Printre ministerele cu cei mai mulţi secretari de stat (5), se numără ministerul de Externe, Cultura şi Finanţele, în vreme ce la Justiţie şi Transporturi există câte patru secretari.

 

România, o ţară dodoloaţă

Echipa de la Palatul Victoria este, de fapt, cea mai stufoasă dintre toate cele 28 de ţări ale Uniunii Europene. În Germania, spre exemplu, o ţară cu peste 80 de milioane de cetăţeni, cancelarul Angela Merkel conduce un Executiv format din 14 miniştri (3 secretari de stat) plus vicecancelarul Sigmar Gabriel, în vreme ce în Franţa, o ţară cu o populaţie de 60 de milioane de locuitori, premierul Bernard Cazeneuve are în subordine 17 miniştri şi 20 de miniştri de stat, echivalentul secretarilor de stat din România.

La Roma, premierul italian Paolo Gentiloni conduce un Executiv format din cinci miniştri delegaţi şi 13 miniştri cu portofoliu întreg, în condiţiile în care în Italia trăiesc aproape 60 de milioane de locuitori. Cei 18 membri ai cabinetului italian dispun de 29 de secretari de stat, în timp ce Președinția Consiliului de Miniștri numără alţi şase sub-secretari de stat. În organigrama Guvernului de la Roma există şi şapte posturi de vice-ministru pentru diverse ministere.

La Madrid, guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy numără doar 13 miniştri. Spania are o populaţie de aproape 47 de milioane de locuitori. La Budapesta, guvernul condus de premierul Viktor Orban numără doar 11 miniştri, în vreme ce la Sofia, premierul Boyko Borissov conduce un cabinet format din trei vicepremieri şi 15 miniştri. Aproape 10 milioane de locuitori numără populaţia Ungariei, în vreme ce la sud de Dunăre trăiesc puţin pe 7 milioane de bulgari.

 

 

Peste o sută de persoane numără întreg aparatul guvernamental condus de Sorin Grindeanu, cu tot cu secretarii şi subsecretarii de stat din ministere.

 

61 de secretari de stat există în Guvernul Grindeanu

 

MAI - 3 secretari de stat

mediu + apelor si paduri (DOI MINISTRI: constantin si petcu) 2 secretari de stat

dezvoltare, admin publica + fonduri europene: 6 secretari de stat (2MIN)

MAE (DOI MINISTRI MELESCANU SI BIRCHALL) 5 SECRETARI DE STAT

MAPN – un secretar de stat pt rel cu parlamentul

Finante – 5 secretari de stat

Justitie 4 secretari de stat

Agricultura – 2 secretari de stat

Educatie 3 secretari de stat

Munca – 2 secretari de stat

Economie – 2 secretari de stat

Energie – 3 secretari de stat

Transporturi – 4 secretari de stat

MEDIU de afaceri – 2 secretari de stat

Sanatate – 3 secretari de stat

Cultura – 5 secretari de stat

Cercetare - ???

Comunicatii – 1 secretar de stat

Tineret si Sport -2 secretari de stat

Turism – 2 secretar de stat

Diaspora – 1 secretar de stat

Consultare publica – 1 secretar de stat

Rel cu Parlamentul - 2 secretari de stat

×