x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premisele fraudării, cu voie de la stăpânire

Premisele fraudării, cu voie de la stăpânire

de Libiu Mateescu    |    11 Noi 2009   •   00:00
Premisele fraudării, cu voie de la stăpânire
Sursa foto: Bogdan Bărbulescu/Agerpres

Monopolizarea covârşitoare a panourilor şi afişajelor electronice de pe domeniul public de către primarul Braşovului, George Scripcaru, (vicepreşedinte naţional al PD-L), în favoarea preşedintelui Traian Băsescu, îi asigură acestuia un avantaj incorect, dar eficient în municipiul de la poalele Tâmpei, din perspectiva apropiatelor alegeri prezidenţiale.



Mai mult, fostul premier Emil Boc a avut grijă să numească în funcţiile cheie pentru alegerile prezidenţiale doar oameni şantajabili, de la prefect la şeful Direcţiei de Statistică. În paralel, regia locală de transport, aflată sub conducerea Primăriei şi a Consiliului Local, pregăteşte în mod suspect scoaterea unui mare număr de autobuze pentru revizie, 80 la număr, de pe traseele publice, exact în perioada alegerilor, în luna noiembrie. Poşta Română urmează să fie şi ea utilizată pentru asigurarea victoriei lui Traian Băsescu.

AFIŞAJE STRADALE CONTROLATE POLITIC
În anii 2005-2008, primarul portocaliu al Braşovului, George Scripcaru, un apropiat al preşedintelui Băsescu, a înfiinţat cinci firme de media şi publicitate şi una de sondare a opiniei publice, respectiv SC City AD SRL Braşov, SC Fort Andes RL Braşov, SC Top Media SRL Braşov, SC Free Media SRL, SC Notorius AD şi SC Centrul SIS SRL, care se ocupă cu drenarea banilor publici din publicitatea stradală sau proveniţi de la firme care lucrează pe domeniul public al Braşovului.

Aceste firme sunt conduse de interpuşi ai primarului, în fapt angajaţi ai acestuia de la trustul său de presă, Liviu Deaconu şi Cristina Antonie, în calitate de asociaţi şi administratori. Profitul net cumulat realizat de grupul de firme controlat de primarul Braşovului, cu doi angajaţi, a fost doar în anul 2008 de 27,6 miliarde de lei vechi. Grupul de firme deţine însă monopolul afişajelor şi panotajelor stradale, în proporţie de peste 80%, care deja au fost programate pentru promovarea afişelor lui Traian Băsescu.

Ceilalţi candidaţi la preşedinţie au împreună la dispoziţie mai puţin de 20% din panourile stradale din Braşov, fiind deja în dezavantaj net faţă de actualul preşedinte.

POŞTA ŞI RADIOFUZIUNEA
Primarul George Scripcaru nu s-a mulţumit doar cu controlul panourilor publicitare şi, cu sprijinul lui Boc, i-a introdus pe angajaţii săi, Cristina Antonie şi Liviu Deaconu, administratori la Compania Naţională Poşta Română, respectiv Societatea Naţională de Radiofuziune. Scripcaru a mai folosit şi în trecut serviciile Poştei Române pentru transmiterea ieftină a materialelor electorale ale PD-L, cu ocazia alegerilor locale şi parlamentare.

La aceste instrumente eficiente de propagandă electorală pe bani publici se adaugă stâlpii Regiei Autonome de Transport Braşov, precum şi cei ai Societăţii Naţionale Electrica SA, pe care îi tapetează literalmente doar cu afişele PD-L şi cu cele ale lui Băsescu.

OAMENI ŞANTAJABILI ÎN FUNCŢII CHEIE
Lista funcţionarilor publici şantajabili puşi de pedelişti la Braşov, cu atribuţii în organizarea şi supravegherea alegerilor prezidenţiale, se deschide cu prefectul Ion Gonţea, trimis în judecată de Parchetul General, fiind în prezent inculpat pentru înşelăciune împreună cu un grup infracţional la Curtea de Apel Iaşi, Secţia Penală. El organizează alegerile la Braşov şi l-a însoţit pe preşedintele Traian Băsescu la vizita făcută de acesta la Roman SA, precum şi pe Emil Boc, la venirea premierului în Braşov.

Nici direcţia de statistică nu a fost uitată, acolo fiind numit director Aurelian Danu, fost prefect portocaliu al Braşovului. Pentru serviciile sale trecute, dar mai ales viitoare, Danu a cerut şi a obţinut o locuinţă cu patru camere în zona istorică a municipiului, a doua din patrimoniul locativ al Primăriei, fiind prezentat ca un caz social disperat (sic!), deşi era prefect la acea dată. Pentru a mima legalitatea, regia locativă braşoveană, aflată în subordinea primarului George Scripcaru, s-a făcut că pierde procesul cu Aurelian Danu la Tribunalul Braşov, pe chestiuni de procedură, deşi Judecătoria Braşov îi anulase dreptul lui Danu de a deţine locuinţa respectivă, fiind revendicată de vechii proprietari.

PLEACĂ JUDECĂTORII, VIN PEDELIŞTII
La toate aceste aspecte îngrijorătoare se adaugă ampla operaţiune de numire la Braşov, ca preşedinţi de secţii de votare, a membrilor PD-L, cu dublarea numărului de secţii de votare şi al cabinelor de vot, în fiefurile democrat-liberale, în timp ce în zonele cu electorat ostil preşedintelui Băsescu urmează să se producă neajunsuri şi defecţiuni la secţiile de votare, operaţiune ce urmează să fie coordonată direct de prefectul Ion Gonţea.

Aceste aspecte au loc pe fondul opoziţiei judecătorilor, de a fi numiţi şefi de secţii de votare. De altfel, deputatului braşovean pedelist Gabriel Andronache i se datorează parţial protestul judecătorilor din România, el fiind iniţiatorul propunerii legislative de transferare a sumelor rezultate din taxa de timbru judiciar, de la instanţe la primării. Nici primarul, nici prefectul Braşovului nu au formulat deocamdată o reacţie la aceste dezvăluiri despre posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale la Braşov.

×
Subiecte în articol: politic