x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa internaţională, despre ultimele evenimente politice din România: A început războiul!

Presa internaţională, despre ultimele evenimente politice din România: A început războiul!

de Veronica Micu    |    04 Iul 2012   •   06:42
Presa internaţională, despre ultimele evenimente politice din România: A început războiul!

Agentiile de presa, publicatiile, posturile de televiziune si de radio din toata lumea comenteaza scandalul de pe scena politica din Romania. AFP scrie ca noua coalitie de centru-stanga, aflata la putere in Romania, a lansat o ofensiva, marti, in razboiul cu presedintele de centru-dreapta, revocand presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, un vot contestat si calificat drept "lovitura de stat" de opozitie.

Romania se confrunta cu o coabitare delicata de la inceputul lui mai, cand USL a preluat guvernarea, dupa indepartarea precedentului Guvern de centru-dreapta in urma unei motiuni de cenzura, explica AFP. Agentia franceza adauga ca numeroase organizatii neguvernamentale, intre care Fundatia Soros, sunt ingrijorate, de o saptamana, de "presiunile Guvernului asupra vocilor si institutiilor independente".

Le Monde scrie, de asemenea, ca "razboiul este deschis in Romania, intre noua coalitie de centru-stanga, aflata la putere, Uniunea Social Liberala si presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu". Si comisarul european pe justitie Viviane Reding s-a declarat ingrijorata de atacurile impotriva independentei Curtii Constitutionale, adauga Le Monde.

Postul de radio RFE/RL relateaza despre ingrijorarile Curtii Constitutionale din Romania, care il acuza pe premierul de stanga Victor Ponta ca incearca sa o desfiinteze si sustine ca a notificat autoritatile UE in legatura cu amenintarile la adresa independentei sale.

Presa italiana, de asemenea, a dat atentie celor intamplate la noi. "Premierul Ponta catre Presedinte: Gata cu amenintarile la adresa guvernului!", e unul dintre titlurile ziarelor din Peninsula.

La randul sau, agentia americana Associated Press, preluata de numeroase publicatii si posturi de televiziune americane sau din Asia, relateaza ca ambasadorul Statelor Unite in Romania si-a exprimat "ingrijorarea profunda" cu privire la amenintarile la adresa "independentei institutiilor democratice" in aceasta tara din estul Europei, unde premierul si presedintele sunt implicati intr-o lupta de putere inveninata.

Agentia Reuters, care abordeaza pe larg subiectul, concentrandu-se in special pe ingrijorarile manifestate de Curtea Constitutionala si pe actiunile celor doua tabere aflate in conflict, citeaza analisti care sustin ca actiunile USL ameninta statul de drept si separarea puterilor in stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare de decizii si a amanat reforme importante convenite in cadrul acordului de imprumut cu Fondul Monetar International.

×