x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Președintele, în campanie. Vârstnicii primesc încă trei ore pe zi de libertate. Dar pe răcoare

Președintele, în campanie. Vârstnicii primesc încă trei ore pe zi de libertate. Dar pe răcoare

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2020   •   10:28
Președintele, în campanie. Vârstnicii primesc încă trei ore pe zi de libertate. Dar pe răcoare

Cu două săptămâni înaintea epuizării stării de urgență, președintele Klaus Iohannis punctează electoral. Într-un nou discurs susținut de la Palatul Cotroceni, șeful statului le-a mai dat „de la el” persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani dreptul de a ieși din casă încă trei ore zilnic, în afară de intervalul orar stabilit prin ordonanțele militare. Asta după ce, săptămâna trecută, același Klaus Iohannis poza în salvatorul seniorilor de „planul” profesorului Adrian Streinu-Cercel de a „rupe vârstnicii de familiile lor”. Totodată, președintele a anunțat că Guvernul va sprijini Republica Moldova cu echipamente de protecție, echipamente despre care, nu mai devreme de 30 martie, spunea că sunt foarte greu de procurat de către statul român.

 

Cele trei ore „dăruite” de Klaus Iohannis persoanelor în vârstă vor face obiectul unei noi Ordonanțe Militare, însă, enunțând acest lucru, președintele a comis o nouă eroare. „O a doua temă, foarte importantă, cred, pe care am discutat-o și am luat o decizie, se referă la persoanele peste 65 de ani, care în momentul de față, conform unei ordonanțe militare, pot ieși la anumite ore, între 11.00 și 13.00”. Greșeala constă în faptul că deja, conform Ordonanței Militare nr. 4 din 29 martie 2020, circulația acestor persoane este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, „dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/ gospodăriei”.

În acest sens, președintele a precizat că „având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi (ieri – n.red.), tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 7.00 până la ora 11.00 și seara de la ora 19.00 până la ora 22.00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului”. Practic, intervalul orar prevăzut este exact în perioada în care temperatura este scăzută.

 

Ajutoare pentru românii de dincolo de Prut

O altă temă abordată de președinte pare a avea tot scop electoral și ar putea viza alegătorii din Republica Moldova. „A treia temă pe care am discutat-o se referă la un ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova – va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a declarat Klaus Iohannis.

Ajutorul anunțat vine la mai puțin de o lună de când președintele atrăgea atenția că România reușește cu greu să facă rost de materiale de protecție. Pe 30 martie 2020, șeful statului preciza: „Am avut, adineauri s-a încheiat, o ședință cu premierul Orban, cu mai mulți miniștri, și am discutat despre materiale de protecție, despre măști, halate și așa mai departe. În lume se găsesc tot mai greu. Este o problemă reală. Și în acest fel am început deja, cu câteva săptămâni în urmă, să identificăm producători românești, producători români care vin și oferă astfel de materiale”.

 

 

×