x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Educaţiei: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului

Ministrul Educaţiei: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului

de Mediafax    |    02 Sep 2013   •   18:41
Ministrul Educaţiei: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că nu procentul de promovabilitate la bacalaureat trebuie să intereseze acum, ci faptul că acest examen s-a desfăşurat în mod corect, iar după ce acest lucru este asigurat trebuie crescut în mod progresiv şi gradul de promovabilitate.

"Cred că cel mai important, atunci când vorbim despre examenul de bacalaureat, este să ne asigurăm că este un examen serios, un examen corect, cu subiecte bine calibrate şi fără fraudă. Ştiţi bine, am luat toate măsurile pe care le-am putut lua noi, ca minister al Educaţiei, atât în vară, cât şi în această sesiune. Am avut în vară un procent ceva mai mare decât anul trecut şi acum în toamnă avem un procent ceva mai mic decât în anii anteriori. Am fost întrebat de mai multe ori de presă ce procent va fi, ce procent mă mulţumeşte. Repet, nu cred că procentul este ceea ce trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului", a declarat Remus Pricopie.

El a mai spus că rezultatele examenului de bacalaureat din acest an vor fi analizate de minister, care este interesat în primul rând de rata de promovabilite a celor care au absolvit clasa a XII-a în 2013.

"Ne putem uita la date din diferite unghiuri. Ceea ce vreau eu să văd este rata de promovabilitate în raport cu cei care au finalizat clasa a XII-a în 2013 pentru că de fapt această valoarea ne interesează cel mai mult, în raport cu cei care au terminat anul acesta. Iar rata de promovabilitate în raport cu cei care au terminat anul acesta este una acceptabilă, nu pot să spun că este una foarte bună, mai corect ar fi dacă aş spune că este una comparabilă cu ce se întâmplă în alte ţări”, a explicat Remus Pricopie.

Ministrul consideră că procentele de promovabilitate de la bacalaureat din urmă cu câţiva ani, de peste 90 la sută, erau nerealiste.

"Ştiţi bine că în urmă cu câţiva ani aveam procent de 90 la sută. Este nerealist, în nicio ţară civilizată nu ai procent de promovabilitate de peste 85-90 la sută. În acelaşi timp rata de promovabilitate din această sesiune este relevantă numai dacă ne uităm la fiecare detaliu în parte şi dacă vom face procentul şi-l vom face, iar mai târziu îl veţi avea şi vom şti exact cine sunt cei care au terminat în 2013 şi care este rata de promovabilitate pe toate cele trei sesiuni”, a spus Remus Pricopie.

El s-a referit şi la bacalaureatul din 2014, spunând că nu vor exista modificări în structura examenului.

“Metodologia este aprobată, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, o vom pune şi pe site. Am discutat tot felul de variante, sunt lucruri pe care nu le poţi modifica, respectiv probele de examen pentru că acestea trebuie anunţate cu mult timp înainte, nu poţi să schimbi în septembrie pentru anul următor, deci nu discutăm de schimbări în structura examenului pentru 2014”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Totuşi, el a precizat că s-ar putea să existe modificări legate de modul în care este organizat examenul şi că nu exclude posibilitatea de monitorizare audio a bacalaureatului.

"Avem a doua componentă, cea care ţine de organizarea examenului, unde, evident, că acolo unde constaţi că trebuie să îmbunătăţeşti, faci acest lucru. Nu am luat decizia pentru a introduce componenta audio, dar nu excludem posibilitatea ca în cazul unităţilor de învăţământ care au dotarea corespunzătoare să existe şi componenta audio. Cu alte cuvinte, până nu ne asigurăm că o decizie o dată adoptată poate fi respectată în toate centrele de examen din toată ţara, nu ai cum să o iei. Dar, repet, în acest moment sunt unităţi de învăţământ care au puse la punct sistemele de monitorizare audio şi video, iar ele vor fi folosite anul viitor”, a adăugat Pricopie.

×