Primarii de municipii sunt prea cheltuitori şi nu au proiecte pe termen lung. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, studiu care a incercat să identifice cauza serviciilor publice neperformante.
Primarii de municipii sunt prea cheltuitori şi nu au proiecte pe termen lung. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, studiu care a incercat să identifice cauza serviciilor publice neperformante. IPP a monitorizat timp de doi ani modul in care aleşii locali gestionează resursele şi coordonează serviciile publice locale, concluziile fiind prezentate ieri in cadrul dezbaterii "Managementul indicatorilor de performanţă in administraţia publică locală din Romănia". "Nu avem primari vizionari, care să investească pe termen lung, ci doar edili capabili să cheltuiască banii pentru lucrări imediate. In majoritatea municipiilor lipseşte un management eficient al resurselor, cu efecte negative asupra calităţii serviciilor publice furnizate comunităţii", a declarat Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP.
PROBLEME. IPP a avut in vedere modul in care edilii au gestionat serviciile de drumuri, alimentare cu apă şi canalizare, iluminat public şi salubrizare şi a constatat că trei sferturi din municipii nu au elaborate măsuri de intervenţie in caz de dezastre, jumătate din apa furnizată se pierde pe reţea, iar un sfert din suprafaţa oraşelor reşe-dinţă de judeţ este in beznă. Mai mult, in perioada 2003-2005, 89% din locuitorii municipiilor investigate aveau acces la reţeaua de apa potabilă, şi numai 80% la reţeaua de canalizare, iar oraşele Bucureşti, Galaţi şi Brăila nu-şi epurau apele uzate. In 2005 existau incă municipii in care deşeurile erau ridicate mai rar de trei ori pe săptămănă. Proiectul a fost derulat in colaborare cu Ministerul Internelor şi cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.