x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarii atacă Guvernul și cer întâlnire de urgență

Primarii atacă Guvernul și cer întâlnire de urgență

de Gabriela Antoniu    |    29 Ian 2019   •   08:48
Primarii atacă Guvernul și cer întâlnire de urgență

Primarii de municipii din România au cerut ieri o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă, ei acuzând Guvernul că nu i-a consultat pe construcţia proiectului de buget pe 2019. Întâlnirea ar urma să aibă loc astăzi, așa cum au cerut primarii, dar nu cu premierul Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, ci doar cu acesta din urmă.

Într-o scrisoare transmisă ieri Guvernului, edili susțin că este pentru prima oară in istoria Asociației Municipiilor din România (AMR) când solicitările lor de dialog privind funcţionarea administraţiei publice locale, adresate Executivului, sunt refuzate, neprimind vreun de la echipa guvernamentală.

 Ei mai spun că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut şi acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi. Reprezentanții AMR amintesc în scrisoare și despre informațiile neoficiale vehiculate în presă referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019. Primarii consideră că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului în discuțiile despre finanţele publice locale.

Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, a anunţat că bugetul de stat pentru 2019 s-ar putea să fie pus în dezbatere publică astăzi, după o discuţie în Coaliţie.

Ieri, şeful Executivului l-a desemnat pe Eugen Teodorovici şi echipa de la Finanţe a ministrului să poarte discuţiile cu primarii de municipii, conform unor surse politice. AMR este condusă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care, în timpul puciului din PSD a fost de partea Gabrielei Firea, adoptând poziții publice împotriva lui Liviu Dragnea. Din AMR fac parte inclusi primari PSD, cum ar fi Mihail Genoiu, primarul Craiovei, Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei, Ovidiu Creţu, primarul Bistriței, Decebal Făgădău, Constanței.

×