x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primele semne de răzvrătire în interiorul PSD

Primele semne de răzvrătire în interiorul PSD

de Marius Gîrlașiu    |    06 Feb 2017   •   09:57
Primele semne de răzvrătire în interiorul PSD
Sursa foto: DIANA OROS

Decizia de a retrage ordonanţa privind modificarea legislaţiei penale a creat frustrări în interiorul PSD. Mai mulţi lideri judeţeni ai partidului au fost dezamăgiţi de hotărârea luată la centru la doar două zile după ce Comitetul Executiv al PSD luase decizia să se meargă până în pânzele albe cu adoptarea OUG 13/2017. Pe lângă nemulţumirea baronilor, în partid au existat inclusiv voci de dizidenţă, care au criticat dur blitzkrieg-ul coaliţiei de guvernare.

 

Pasul înapoi făcut de Liviu Dragnea în privinţa ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale i-a adus liderului PSD şi primele critici din interiorul partidului, lucru nemaiîntâlnit în Kiseleff de la excluderea lui Valeriu Zgonea, în aprilie anul trecut. Surse politice susţin că o serie de lideri judeţeni ai partidului s-au arătat dezamăgiţi de retragerea ordonanţei, mai ales că CEx-ul de joia trecută a generat un mesaj de unitate în interiorul PSD. După şedinţa liderilor din teritoriu, Liviu Dragnea însuşi a ieşit public alături de premierul Sorin Grindeanu pentru a anunţa că partidul rămâne pe poziţii de forţă în faţa presiunii exercitate în stradă. De altfel, nemulţumirile din sânul PSD erau ceva mai vechi, fiind amplificate de alegerea componenţilor Cabinetului Grindeanu. În partid se vorbea, pe la colţuri, de faptul că doar apropiaţii lui Liviu Dragnea şi-au impus oamenii în ministere, aceştia având întâietate şi la posturile de secretari de stat. Camarila din jurul lui Dragnea este constituită astăzi de un grup restrâns de baroni judeţeni, în frunte cu Niculae Bădălău (Giurgiu), Paul Stănescu (Olt), Adrian Ţuţuianu (Dâmboviţa) şi Marian Neacşu (Ialomiţa), ultimul numit consilier onorific al premierului Grindeanu în ciuda unei condamnări definitive la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Apropiaţii acestora au prins locurile cele mai râvnite la masa Executivului, lucru care i-a frustrat pe liderii din Moldova şi Ardeal. În aceste condiţii, nu este de mirare că principala voce anti-Dragnea din interiorul partidului a răsunat de la Iaşi, acolo unde primarul Mihai Chirică, un apropiat al fostului edil Gheorghe Nichita, a devenit dizidentul de serviciu în PSD. Chirică a fost primul membru cu greutate care s-a opus ordonanţei blitzkrieg privind Codurile penale şi a cerut public demisia minitrului Justiţiei, Florin Iordache.

 

S-a înconjurat de “yesmani”

De altfel, Chirică i-a reproşat public lui Liviu Dragnea că s-a înconjurat de o gaşcă de “yesmani” fără anvergură. “Îi reproșez că nu știe să își aleagă oamenii, să pună oameni competenți în jurul lui și nu știe să țină cont de sfaturile oamenilor care contează. Îi cer să corecteze greșelile comise, are și puterea și responsabilitatea să o facă”, a atacat edilul Iaşilor, o trimitere subtilă către camarila din jurul lui Dragnea. Critici dure au venit şi de la Bruxelles, prin vocea europarlamentarului PSD Sorin Moisă, cel care înainte de alegeri s-a aflat pe o listă scurtă a posibililor premieri social-democraţi. Dragnea l-a acuzat atunci că încearcă să-şi facă imagine prin intermediul presei, iar Moisă i-a plătit acum cu aceeaşi monedă, arătându-se de partea străzii. ''Majorităţile se câştigă o dată la patru ani, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului şi legitimităţii, mai ales în chestiuni esenţiale, sunt permanente. Gesturile bruşte provoacă angoasă, îndoială şi respingere, erodează încrederea minimală necesară funcţionarii unei societăţi. Din păcate suntem într-o criză care devine tot mai profundă cu fiecare zi ce trece din cele zece, şi riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate”, a acuzat Moisă într-o postare pe Facebook.

 

Ponta s-a ascuns şi n-a mai scos un cuvânt

Dacă Liviu Dragnea şi Sorin Grindeau au acuzat “maşinăria de dezinformare” şi l-au etichetat pe preşedintele Klaus Iohannis drept “autorul moral” al protestelor, fostul lider PSD Victor Ponta a preferat să nu scoată un cuvânt despre ultimele evenimente. Altădată un comentator înverşunat al scenei politice, fostul premier n-a mai rostit nicio frază despre criza generată de regimul Dragnea. Pe pagina de facebook a fostului prim-ministru nu a apărut în ultimele zile nicio postare referitoare la protestele din stradă, spre deosebire de alte nume grele din PSD care au sărit în apărarea Guvernului Grindeanu. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi-a închis contul de Facebook după o avalanşă de comentarii la o postare prin care distribuia o petiţie lansată pe internet pentru susţinerea Cabinetului Grindeanu, în vreme ce ministrul Olguţa Vasilescu a cerut partidului să organizeze o contramanifestaţie a activului de partid.

Dacă oamenii vor rămâne în stradă, atunci devine limpede că scopul acestor manifestări este altul şi că unii, inclusiv preşedintele Iohannis, încearcă să dărâme un Guvern legitim, ales prin votul democratic a milioane de români. Ioan Mang, preşedinte PSD Bihor

×