x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pro si contra pe tema alegerilor anticipate

Pro si contra pe tema alegerilor anticipate

06 Ian 2005   •   00:00

Analistii politici au pareri diferite despre declansarea alegerilor anticipate, varianta al carei adept s-a declarat presedintele Traian Basescu. "Posibilitate ipotetica in acest moment", "o idee pozitiva", "nu se pot provoca decat alegeri prezidentiale anticipate" si chiar interpretarea ca "Basescu nu recomanda alegeri anticipate" sunt doar cateva dintre opiniile analistilor chestionati pe aceasta tema.


GABRIELA ANTONIU, ANIELA NINE

ALTA TINTA. Pe langa scoaterea PUR de la guvernare pe motiv de "imoralitate", Traian Basescu vrea sa scape si de Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la conducerea Parlamentului
"A starnit nelinisti declaratia privind alegerile anticipate. Ea a fost raportata rapid la binecunoscuta disponibilitate a lui Traian Basescu de a fauri crize politice pe cat de inutile, pe atat de costisitoare pentru o Romanie ce are nevoie, inainte de toate, de stabilitate interna", comenteaza analistul Ion Cristoiu. Si pentru a o exemplifica nu trebuie decat sa ne intoarcem in urma cu opt ani. Traian Basescu a mai declansat o criza politica in decembrie 1997, dupa doar un an de guvernare a Coalitiei CDR-USD-UDMR. La 28 decembrie, ministrul Basescu acorda un interviu Evenimentului Zilei, in speta actualului sau consilier pe probleme de politica interna, Claudiu Saftoiu, in care afirma ca "Guvernul nu are forta sa-si asume marile decizii", ca "sunt inadmisibile sedintele de 8 sau 12 ore, in care se bat campii", ca "presedintele a scapat boii in lupta anticoruptie, in care nu are atributiuni" sau ca "PNTCD este un partid desuet". PD va iesi primul de la guvernare, mai anunta Basescu, un gest care s-a si produs. Mai intai, Victor Ciorbea ii cere demisia lui Traian Basescu pentru declaratiile facute in interviu. Pe 30 decembrie, Basescu demisioneaza. PD trebuie sa desemneze un nou ministru. Acesta este, surpriza, tot Basescu. Ceilalti membri ai Coalitiei nu accepta. Pe 29 ianuarie, ministrii PD isi depun in bloc demisiile din Guvern, anexand o motivatie in 10 puncte asupra gestului lor. PD iese de la guvernare. Dupa o luna de criza si de negocieri esuate in sanul Coalitiei, pe 26 februarie, Victor Ciorbea demisioneaza. PD va reveni la guvernare intr-un nou Cabinet, condus de Radu Vasile.

Cum exista si opinii ca prin declaratiile sale Basescu a incalcat legea fundamentala, un alt analist politic, Emil Hurezeanu, spune ca presedintele nu a incalcat prevederile Constitutiei prin aceste afirmatii: "Este vorba de un presedinte care are un stil personal marcant, puternic. Nu a incalcat Constitutia pentru ca are drept la opinie. Sugestiile si propunerile care incalca Constitutia nu se fac intr-un interviu, ci se fac in camp politic".

ION CRISTOIU - "Basescu poate provoca doar anticipate prezidentiale"
Click pentru a mari imaginea
Afirmatiile lui Traian Basescu dintr-un interviu suprapublicitat au produs senzatie. Dupa opinia mea, desi explicabil prin socul de a vedea un presedinte ales in chip democratic ambitionand sa fie un nou Ceausescu inainte de a fi impuscat la Targoviste, scandalul nu-si gaseste justificarea.

A starnit nelinisti declaratia privind alegerile anticipate. Ea a fost raportata rapid la binecunoscuta disponibilitate a lui Traian Basescu de a fauri crize politice pe cat de inutile, pe atat de costisitoare pentru o Romanie ce are nevoie, inainte de toate, de stabilitate interna.

S-a vazut de indata, in teza anticipatelor, formulata de Traian Basescu in dispretul Constitutiei, debutul unei crize in stare sa arunce tara intr-o bulibaseala mai mare decat in cea din fiinta de mate si transpiratie a domnului presedinte.

Nu cred insa ca trebuie sa ne pregatim sa mergem din nou la vot multumiti ca n-avem paine, dar avem circ. Traian Basescu nu poate provoca alegeri parlamentare anticipate decat in doua cazuri:
a) daca intreaga clasa politica autohtona ar fi fascinata de geniul lui Traian Basescu, alintat de limbile din presa drept un Superman politic, care clasa s-ar grabi sa se sinucida, transpunand in practica inaltele pareri de la Cotroceni.
b) Daca intreaga clasa politica ar fi atat de naiva, incat sa se ia la harta cu Traian Basescu, raspunzand astfel nevoii acestuia de a provoca un scandal mediatic, nevoie nu prea diferita de cea a starletelor, care anunta ca nu le-a venit ciclul pentru a fi din nou pe prima pagina a tabloidelor de tiraj.

Altfel, Traian Basescu nu poate provoca in Romania de azi decat un singur fel de alegeri anticipate: prezidentiale. Si foarte simplu: dandu-si demisia!

EMIL HUREZEANU - "Nu a Incalcat prevederile Constitutiei"
Click pentru a mari imaginea
Mie mi s-a parut interesant in acest interviu faptul ca Basescu doreste in continuare sa nu influenteze institutiile statului si sa exprime un punct de vedere al societatii asa cum il intelege el. In al doilea rand, Basescu sustine ca nu e vorba acum de o criza si ca alegerile anticipate nu pot fi decat rezultatul unei crize, pornind de la procedurile legale, constitutionale. Deci, nu cred ca citirea interviului lui ca un indemn la alegerile anticipate, in ciuda titlului cu care a aparut, este recomandata. El nu recomanda alegeri anticipate, ci crede ca alegerile anticipate ar fi o solutie mai buna in sensul propriului electorat, respectiv electoratului Aliantei. Cu asta suntem cu totii de acord, dar de la dorinte pana la efectele in camp constitutional sau public ale dorintelor noastre, chiar daca e dorinta unui presedinte, mai e o cale. Exista apoi un fel de suprapunere care se practica in viata politica, si la presedintele Basescu, intre o oarecare moralitate politica absoluta, ba chiar absolutista si care este colorata de propriile sale interese politice si ale Aliantei si care poate fi practicata oricand de domnia sa, de ministrii Aliantei, care se suprapune cu o logica parlamentar-politica, care nu este marcata de valori absolute, de dorinte, de propria moralitate, ci de o scadenta si de intervale programate care sunt alegerile, felul in care se compun majoritatile etc. Aceasta suprapunere intre ceea ce cred eu si cei care am castigat acum alegerile, ca e mai bine si ceea ce se poate face va fi o sursa de conflict. In definitiv exista niste reguli absolute care sunt alegerile, exista apoi o zona a compromisurilor politice obligatorii intre alegeri care adesea sunt in contradictie cu principiile morale ale democratiei, dar care fac parte din jocul tactic al oricarei democratii.

Asa, de exemplu, in 1982, liberalii vest-germani parasesc un guvern de stanga, intr-un vot de nancredere sustinut de dreapta si trec de partea dreptei. A fost partidul liberal un partid al tradarii? Da. In logica moralitatii absolute, a angajamentelor sale facute in timpul alegerilor din 1978 a fost un partid al tradarii. Dar in logica politica aceasta tradare a fost posibila si a dus la schimbarea de paradigma politica. Nu vreau sa fac o paralela obligatoriu intre situatia PUR si situatia liberalilor germani, dar vreau sa spun ca atata timp cat ai facut cu PUR un guvern posibil, pe care il investesti cu incredere, care este investit de Parlament si cu care vrei sa-ti faci agenda, pe care inca nu o vezi contrazisa de atitudinea PUR, nu poti reevalua acum atitudinea PUR fata de alegerea presedintelui Camerei sau a celui al Senatului, in asa fel incat sa solicit alegeri anticipate sau sa te gandesti la ele doar din cauza aceasta. Este din nou suprapunerea propriei agende politice si morale cu un camp al realitatii in care exista niste constrangeri, si exista un calendar, si exista alte reguli. Nu cred ca aceste afirmatii vor determina o criza politica, nu e cazul. Lumea il cunoaste pe Traian Basescu si trebuie sa se obisnuiasca cu stilul lui nou. Dar il cunoaste ca politician care avea un balans pe vremea lui Ciorbea, care tinea de jocul unui partid mic, cu glas puternic care voia sa obtina maximum, ocupand totusi un teritoriu destul de mic in politica. Acum, insa e cu totul altceva, e vorba de un presedinte care am observat ca de cate ori face asa-zise declaratii incendiare, revine sau chiar in acelasi paragraf spune ca va tine cont de institutiile statului si tine cont de reguli. Cred ca titlul interviului este mai incendiar decat interviul propriu-zis". Presedintele nu a incalcat prevederile Constitutiei prin aceste afirmatii. Este vorba de un presedinte care are un stil personal marcant, puternic. Nu a incalcat prevederile Constitutei pentru ca are drept la opinie, el nu cere, nu propune. Sugestiile si propunerile care incalca Constitutia nu se fac intr-un interviu, ci se fac in camp politic. De altfel toti presedintii de pana acum au avut propriile lor pareri si propria lor agenda, dar nu s-a intamplat ca acestea sa devina publice. Presedintele isi exprima parerile, care pot sa vina in contradictie cu parerile propriului Guvern, cu parerile indeobste asteptate, standardizate ale societatii.

DAN CONSTANTIN - "Un pumn in plexul democratiei"
Click pentru a mari imaginea
"In nici un caz nu impartasesc opiniile presedintelui Basescu. Este un fapt de presa remarcabil interviul pe care l-a luat Adevarul, dar el anunta un pumn in plexul democratiei. Aceasta este prima concluzie la cald legata de acest interviu. Presedintele cred ca face abuz de Constitutie, interpreteaza prevederile acesteia nu in sensul stabilitatii pentru Romania, ci in realizarea unor scopuri politicianiste, a unui program politic.

Sa nu uitam ca romanii au un proverb: sa te intinzi cat ti-e plapuma. Or, atunci cand a incredintat sarcina domnului Tariceanu sa formeze un Guvern, stia ca acestuia nu poate sa-i intre picioarele la caldura fara cele doua partide - PUR si UDMR. Acum aflam insa ca unul este imoral - PUR - , iar celalalt nu este imoral. Care este diferenta dintre cele doua?, ar fi o prima intrebare. Poate sa fie si un calcul politic: sa extinda alegerile partiale din Bucuresti la scara intregii tari. Alti bani, alta distractie. Asta vad ca se trece sub tacere, dar ne vom trezi prin iunie ca inca nu avem guvern. Domnul presedinte scapa un fapt: noi avem de fapt patru semestre, doi ani, ca sa rezolvam marile probleme care mai exista pentru integrarea in Uniunea Europeana. Or, 25% din acest timp se duce prin deschiderea unei crize politice care nu se stie cand se va rezolva. Poate sa mai dureze. Procedurile sunt greoaie.

In legatura cu schimbarea liderilor celor doua Camere, este o imixtiune a presedintelui in treburile Parlamentului. Domnul presedinte vorbeste insistent si promite o libertate a presei... Dar acest pas inainte merge cu multi pasi inapoi in domeniul democratiei, care e rezultata din vot. Este una dintre marile gafe politice a cere schimbarea regulamentului, declansarea procedurilor de schimbare a structurii care s-a echilibrat in Camera legislativa. Sigur, este si o incercare clara de santaj, cum de fapt a si spus-o doamna Saftoiu, ca premierul Tariceanu este intr-o situatie dificila, ca este obligat sa dea prefecturi PUR, pentru ca a intrat la Guvern. Cred ca aceasta situatie dificila, care se invoca acum, este a PNL-PD, care nu mai are controlul asupra organizatiilor locale si incearca sa se acopere pentru ceea ce se intampla in Covasna, o situatie extrem de dificila pentru organizatiile celor trei partide aflate in opozitie fata de decizia Guvernului de la Bucuresti. Asistam, prin asemenea declaratii, cum sunt cele din interviu, la o demonstratie de forta, si nu intelepciune politica. Traian Basescu are acum enuntat scenariul pentru o criza. Speram ca opinia publica sa-l tempereze, la fel si sfetnicii din preajma", a declarat pentru RRA Dan Constantin, redactor-sef adjunct la Jurnalul National.

CRISTIAN PARVULESCU - "Posibilitate ipotetica in acest moment"
Click pentru a mari imaginea
"Posibilitatea alegerilor anticipate depinde de raportul de forte parlamentar. Presedintele nu are mijloacele constitutionale sa provoace alegerile anticipate decat daca va fi generata o criza de Guvern. O asemenea criza ar putea aparea doar in momentul in care unul din partidele coalitiei, mai ales dintre partidele mici, si aici PUR pare sa fie cel mai bine pozitionat, va bascula intr-o alta directie si cred ca semnificatia afirmatiilor presedintelui Basescu referitoare la atitudinea PUR vizeaza si o asemenea dezvoltare. Pe de alta parte, PUR nu pare interesat in alegeri anticipate si atunci alternativa pe care presedintele pare sa o lase PUR este aceea a unei noi coalitii parlamentare care sa provoace schimbarea presedintilor celor doua Camere. In acest fel insa, PUR si-ar slabi foarte mult pozitia pe care o are in cadrul sistemului parlamentar romanesc, de aceea probabil ca vor reflecta destul de mult asupra acestei atitudini. Pe de alta parte, o data ce Guvernul a fost validat de catre Parlament, instrumentele prezidentiale sunt foarte restranse in ceea ce priveste provocarea alegerilor anticipate. Presedintele nu a facut altceva decat sa manifeste o optiune, dar nu poate sa o genereze constitutional vorbind. A trimis insa datorita legitimitatii pe care o are in acest moment o serie de semnale, si cred ca semnalele au fost transmise nu doar catre PUR, ci si catre PNL si totodata si catre PSD. In mod paradoxal, eu am inteles ca exista un semnal transmis indirect si catre PSD, pentru ca in noul context, PSD nu-si poate permite aventura unei sciziuni. Cum va spuneam, crearea unor alegeri anticipate depinde de actualii actori politici. Cred ca exista posibilitatea unor alegeri anticipate, dar ea ramane inca ipotetica in acest moment. Momentul depinde de PUR si de PSD, mai putin de Alianta in contextul actual. Alegerile anticipate pot clarifica raporturile politice si pot asigura o majoritate mai mare guvernarii.

Tocmai acesta ar fi un argument impotriva alegerilor anticipate in cazul PSD si, de asemenea, in cazul PUR pentru ca legitimitatea lui Traian Basescu se transfera asupra Aliantei. Pe de alta parte, procesul de fuziune pe care-l propune in interviu este un proces care nu poate sa se incheie foarte repede, astfel ca este neclar daca alegerile anticipate vor avea loc in conditiile actuale cu Alianta sau in alte conditii. In plus, cred ca s-a transmis un semnal si catre PNL prin acest interviu, pentru ca PNL este partidul care are primul congres la inceputul lunii februarie si in acel congres inevitabil se va discuta si despre fuziune", ne-a declarat analistul politic Cristian Parvulescu.

STELIAN TANASE - "Ideea alegerilor anticipate mi se pare pozitiva"
Click pentru a mari imaginea
"Eu cred ca ideea alegerilor anticipate a fost chiar concluzia rezultatului alegerilor, adica, asa cum s-a asezat Parlamentul romanesc, cu o majoritate foarte fragila, indiferent de pe ce parte, duce la o continua criza si la o continua fragilitate a majoritatii, oricare ar fi ea, si, in consecinta, a Guvernului. Ideea alegerilor anticipate mi se pare pozitiva si nu vad nimic rau in asta. Pana la urma trebuie sa trecem si prin acest exercitiu. Sa va amintesc ca s-a mai discutat insistent in ultimii 15 ani, de cel putin doua ori: o data in 1997-1998 si o data in 2002. Totdeauna cei care s-au aflat in situatia de a decide au dat inapoi, din diferite motive. Cred ca principalul motiv este nesiguranta pe care alegerile anticipate o produce", a declarat ieri, pentru RRA, analistul Stelian Tanase.

ADRIAN URSU - "Declaratie-soc, cu efecte politice majore"
Click pentru a mari imaginea
"Noi am solicitat acest interviu imediat dupa ce Traian Basescu a fost desemnat oficial presedinte al Romaniei. Am reusit sa obtinem aceasta exclusivitate si aceasta prioritate, sa fim ziarul care are primul interviu. Am formulat o serie de intrebari, dintre care, evident, nu putea lipsi aceasta intrebare legata de intentiile anuntate inca din primele ore dupa desemnarea sa ca presedinte privind alegerile anticipate. Am formulat aceasta intrebare la care, iata, Traian Basescu a dorit sa faca aceasta mentiune legata de statutul imoral al prezentei PUR in coalitia majoritara, in jurul Aliantei PNL-PD, dupa ce partidul lui Dan Voiculescu fusese aliat al PSD. A fost, intr-adevar, o declaratie soc, fiindca nimic din evolutia politica a ultimelor zile nu o anticipa si, fara indoiala, ceea ce se va intampla de aici incolo va demonstra ca, intr-adevar, poate avea efecte politice majore. Iata deja primele reactii, pe care le-ati prezentat si dumneavoastra in Radiojurnal, si mai ales reactia liderului PUR, a lui Dan Voiculescu, anticipeaza o posibila criza politica pe scena politica din Romania", a declarat ieri pentru RRA, Adrian Ursu, redactor-sef adjunct al cotidianului Adevarul.

RADU TUDOR - "Radu Timofte ar putea ramane in functie"
Click pentru a mari imaginea
"Mie nu mi-e clar in primul rand ce intelege presedintele Traian Basescu prin servicii de informatii. Domnia-sa a facut un tur al trei structuri speciale, SRI, SIE si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS); desi acesta din urma nu este un serviciu de informatii, presedintele, prin declaratiile pe care le-a facut, l-a inclus in aceasta categorie. Servicii secrete in Romania nu exista decat doua: SRI si SIE. Pe cale logica, nu sunt decat doi directori de schimbat, iar daca presedintele a declarat ca unul dintre ei va ramane in functie, din informatiile pe care le am si din ceea ce cunosc in momentul de fata, faptul ca directorul SRI, Radu Timofte, a fost decorat de directorul CIA in 2003 pentru excelenta colaborare in domeniul luptei antiteroriste ma face sa cred ca Timofte are un atu din acest punct de vedere. Si mai sunt si cateva aprecieri pe care presedintele Traian Basescu le-a primit din partea unor ambasadori acreditati la Bucuresti, pentru activitatea SRI. Iar pentru schimbarea directorului SRI ar fi nevoie si de o aprobare a Parlamentului. Or, vedem ca se prefigureaza deja o criza parlamentara si mi-e greu sa cred ca tocmai directorul SRI ar putea fi cel schimbat. Directorul SIE poate fi schimbat in mod direct de presedinte, fara a fi necesara aprobarea Parlamentului", a declarat analistul politico-militar Radu Tudor pentru RRA.

EVENIMENTUL MEDIATIC NR. 1
Declaratiile lui Traian Basescu privind alegerile anticipate au reprezentat ieri evenimentul mediatic numarul 1. Postul public de radio a consacrat Radiojurnalul de la ora 7 de ieri dimineata acestui eveniment. Astfel, la microfonul Radio Romania Actualitati si-au exprimat opiniile presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, vicepresedintele PD, Radu Berceanu, liderul UDMR, Marko Bela, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, consilierul prezidential Adriana Saftoiu, analistii Stelian Tanase, Iosif Boda, Radu Tudor, jurnalistii Adrian Ursu si Dan Constantin. "Presedintele s-a declarat sustinator al alegerilor anticipate, dar a precizat in acelasi timp ca alegerile anticipate pot sa intervina intr-o situatie de criza politica, ceea ce nu este cazul, dupa cum bine ati putut constata in interviu", a declarat Saftoiu la RRA. Aseara, TVR 1, postul public de televiziune, avea programata o editie speciala pe tema declaratiilor lui Basescu, realizata de Marian Voicu.
×