Romănia va ajuta Republica Moldova să se apropie de UE, ii va pune la dispoziţie legislaţia comunitară tradusă in limba romănă şi o va ajuta să-şi dezvolte proiectele de infrastructură.
Corespondenţa din Chişinău
Romănia va ajuta Republica Moldova să se apropie de UE, ii va pune la dispoziţie legislaţia comunitară tradusă in limba romănă şi o va ajuta să-şi dezvolte proiectele de infrastructură.
Sunt concluziile intălnirii pe care premierul Tăriceanu a avut-o ieri la Chişinău cu omologul său moldovean, Vasile Tarlev, şi cu preşedintele Vladimir Voronin. A fost prima vizită a unui premier romăn la Chişinău după 1999, a precizat Tăriceanu la finalul intălnirii cu Tarlev, pe care l-a numit "dragă Vasile" şi cu care a spus că are "o relaţie personală foarte bună". Potrivit declaraţiilor oficiale, cei doi premieri au discutat despre crearea unei linii de transmitere a energiei electrice intre Romănia şi Republica Moldova, despre organizarea unor şedinţe comune anuale ale guvernelor de la Chişinău şi de Bucureşti, despre crearea unui fond de dezvoltare pentru sprijinirea unor proiecte de peste Prut şi despre punerea la dispoziţia de către Romănia a legislaţiei europene traduse in romăneşte.
IN CEAŢĂ. Deşi abordat in discuţiile bilaterale, un subiect care nu a părut să se apropie de o rezolvare a fost cel al regimului acordării vizelor pentru cetăţenii moldoveni care vor să intre in Romănia. Cei doi oficiali au evitat să tranşeze problema, Tăriceanu declarănd că autorităţile de la Bucureşti au obligaţia să asigure cele mai bune servicii consulare şi că problemele "vor fi rezolvate in conformitate cu legea romănă, care nu poate ieşi din cadrul legislaţiei europene". "Autorităţile romăne sunt dispuse să trateze problema corect", a susţinut Tăriceanu, precizănd că vrea să inlăture orice fel de suspiciune pe această temă. Intrebat cănd va permite Republica Moldova deschiderea celor două consulate romăne de la Cahul şi Bălţi, Tarlev s-a limitat la a spune că "specialiştii vor analiza şi vor intreprinde toate acţiunile pentru inlăturarea impedimentelor şi a incomodităţilor".
Premierul Tăriceanu s-a intălnit ieri şi cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, care l-a invitat pe şeful Executivului romăn la Combinatul de vinuri Mileştii Mici, acolo unde l-a dus şi pe preşedintele Traian Băsescu in ianuarie 2005, la prima vizită a acestuia. Descinderea lui Tăriceanu la Chişinău vine pe fondul unor divergenţe nerezolvate intre Voronin şi Băsescu provocate de declaraţiile unioniste ale şefului statului romăn. De altfel, Tăriceanu a avut grijă ca după intălnirea cu Tarlev, intrebat fiind de ce Romănia nu a semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat cu Republica Moldova, să precizeze că orice discuţie pe acest subiect porneşte de la principiul "suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova".
Cu premierul Tăriceanu au venit la Chişinău şi 20 de oameni de afaceri. Printre invitaţi a figurat şi preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, dar acesta nu a fost prezent.
Absenţi la intălnirea cu premierul
Premierul Tăriceanu a avut in program şi o intălnire şi cu reprezentanţii societăţii civile, la ambasada Romăniei din Chişinău. Aici au fost invitaţi şi foştii deţinuţi politici Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa, precum şi noul primar din Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă. Aceştia au lipsit insă de la intălnirea cu Tăriceanu, invocănd pe rănd motive de boală, pană la maşină, audienţe la Primărie sau nerăspunzănd la telefon.Citește pe Antena3.ro