x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Problemele României şi criza

Problemele României şi criza

de Gabriela Antoniu    |    17 Iun 2009   •   00:00
Problemele României şi criza
Sursa foto: Dragos Stoica/Editura Intact

Preşedintele Traian Băsescu a enumerat ieri câteva dintre problemele cu care se confruntă România în perioada de criză economică, menţionând că unele dintre acestea sunt condiţiile de creditare practicate de băncile din România.



"În România, băncile preferă contracte mai puţine, însă cu valori unitare mari. Practicarea unor dobânzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu şi pe termen lung, în prejudicii asupra economiei româneşti şi până la urmă chiar asupra băncilor", a precizat Băsescu.

Şeful statului a făcut această afirmaţie în deschiderea lucrărilor grupului 1, al patronatelor, din cadrul Comitetului Economic şi Social European. El a spus că este foarte necesară în acest moment flexibilizarea condiţiilor de creditare de către bănci şi a subliniat faptul că este necesară şi o mai bună reglementare şi supraveghere a instituţiilor financiare.

Şeful statului a spus că un alt fenomen care afectează investiţiile din România este birocraţia, existând un număr mare de taxe şi impozite, unele fără impact pozitiv la buget. Şeful statului s-a declarat un susţinător al simplificării sistemului de taxe şi impozite. Preşedintele a mai spus că România are nevoie de o creştere imediată şi substanţială a capacitării de absorbţie a fondurilor provenite de la UE.

Băsescu a afirmat, de asemenea, că este necesară reformarea sistemului de educaţie, precizând că învăţământul trebuie orientat şi spre nevoile de forţă de muncă din economie.

"Este inutil să avem un număr mare de absolvenţi de Drept, în timp ce în sănătate personalul este insuficient", a spus Băsescu, precizând că recomandă companiilor să se implice, prin programe interne, în pregătirea forţei de muncă de care are nevoie şi, de asemenea, în pregătirea tinerilor.

"SĂ FACEM CE NE TREBUIE"
Duminică, şeful statului i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu (foto), să nu scoată sportul din şcoli şi să adapteze programa şcolară cerinţelor economiei.

"Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată şi pe cât posibil adaptată economiei româneşti, pentru că toate semnalele sunt că nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie, să facem ospătari, să facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi, şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă", i-a spus Traian Băsescu ministrului Educaţiei.

×
Subiecte în articol: politic