Social-democraţii şi conservatorii au semnat ieri acordul privind constituirea alianţei politice PSD+PC. Documentul va fi depus la tribunal în cel mult 15 zile.
OBIECTIV - Noua Alianţă vrea să cîştige parlamentarele
Social-democraţii şi conservatorii au semnat ieri acordul privind constituirea alianţei politice PSD+PC. Documentul va fi depus la tribunal în cel mult 15 zile.
După semnarea protocolului, liderul PSD, Mircea Geoană, a arătat că documentul este “o nouă generaţie de acord politic între PSD şi PC”, un tip de acord care “reflectă şi lecţiile pe care le-au învăţat reciproc prin partea care a funcţionat în relaţia noastră, dar şi lecţii pe care le-am învăţat cu preţuri politice importante, prin ceea ce nu a funcţionat bine”. El a mai precizat că alianţa dintre cele două partide are ca obiectiv cîştigarea alegerilor parlamentare din 2008, formarea unui guvern cu un prim-ministru desemnat de social-democraţi şi conservatori şi cîştigarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Geoană consideră că vinovat pentru ruperea alianţei electorale pe care cele două partide au avut-o în 2004 a fost Traian Băsescu, “cel care a determinat un alt rezultat al alegererilor şi singurul vinovat pentru lucrurile care merg greşit în această ţară”. El a mai precizat că actualul acord de colaborare dă mai multe garanţii legale că nu se va mai produce o nouă ruptură între părţi după alegerile parlamentare, ca şi experienţa pe care au trăit-o conservatorii cu şeful statului care, a doua zi după ce i-a cooptat la guvernare, i-a “damnat şi condamnat”. “Acordul precedent între PSD şi PUR a fost unul de tip poliţă de asigurare, care nu prevedea o clauză de forţă majoră şi calamitate. Calamitatea s-a numit Traian Băsescu. Cred că ce au învăţat conservatorii este că dacă ai încredere în Băsescu poţi să fii sigur că a doua zi după ce ai dat mîna cu el rămîi fără mînă sau fără degete”, a spus Geoană.
PROGRAME. La rîndul său, preşedintele PC, Daniela Popa, a spus că acordul are la bază două motivaţii: promovarea unor proiecte consistente adaptate la etapele de dezvoltare din România de astăzi şi crearea unei opoziţii reale şi credibile în vederea competiţiilor electorale din 2008 şi 2009. “Pe noi ne-au unit proiecte comune. Nu ne interesează neapărat ce face persoana Traian Băsescu sau persoana Călin Popescu Tăriceanu, dar ne interersează cînd Preşedinţia atacă Guvernul şi ne interesează cînd Guvernul nu-şi respectă promisiunile pe care le-a făcut la învestitură”, a arătat Popa. Ea a mai precizat că la alegerile locale din această vară PSD şi PC vor merge pe liste separate.
Prevederi
Acordul prevede că însemnul electoral al alianţei politice va consta în trei boboci de trandafir care au înscrise dedesubt denumirile celor două partide, PSD+PC. Fiecare partid funcţionează în conformitate cu statutul său şi se obligă să nu aprobe înregistrarea ca membru al său a unui membru al celuilalt partid fără aprobarea Colegiului Preşedinţilor alianţei. Ca for de decizie alianţa va avea Delegaţia Permanentă Naţională, compusă din cîte şapte membri ai celor două partide. Forul de conducere va fi Colegiul preşedinţilor, format din cei doi preşedinţi PSD şi PC şi cîte un membru din fiecare partid. La alegerile parlamentare candidaţii desemnaţi de partide vor deveni automat candidaţii alianţei, iar în colegiile uninominale se va propune cîte un singur candidat din partea alianţei. Candidaţii şi colegiile unde vor candida se stabilesc pe baza unor criterii convenite prin consens, în conformitate cu procentul obţinut la alegerile din 2008 de fiecare dintre cele două partide, dar nu mai puţin de 5%. Alianţa va avea candidaţi comuni pentru Preşedinţie, prim-ministru şi preşedinţii Parlamentului.