x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD îi face lobby lui Adrian Severin

PSD îi face lobby lui Adrian Severin

de Adriana Duţulescu    |    10 Noi 2009   •   00:00

PSD îi cere preşedintelui Băsescu să facă lobby pentru candidatura lui Adrian Severin pentru funcţia de comisar european pentru politică externă, a treia poziţie în ierarhia Comisiei Europene.



Liderii PSD au decis ieri, în şedinţa Biroului Permanent al partidului, să îl susţină pe europarlamentarul Adrian Severin pentru funcţia de comisar european pe politică externă. Social-democraţii au susţinut această nominalizare în condiţiile în care, conform unor surse participante la şedinţa BPN al PSD, Dacian Cioloş, nominalizat de Guvern, a pierdut orice şansă de a deveni comisar european pentru agricultură. "Din semnalele venite de la Bruxelles, nu avem şanse să primim portofoliul agriculturii şi riscăm să primim din nou multilingvismul pentru cineva propus de Băsescu", au declarat surse din conducerea PSD. Adrian Severin s-ar bucura de susţinerea socialiştilor europeni, unde are un lobby foarte puternic. De altfel, Mircea Geoană s-a întâlnit aseară cu Martin Schultz, liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi i-a cerut acestuia să îl susţină pe Adrian Severin pentru candidatura la funcţia de comisar european.

GEOANĂ ÎI CERE LUI BĂSESCU SUSŢINERE

După şedinţa BPN, Mircea Geoană a făcut un apel către preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul de Externe interimar, Cătălin Predoiu, pentru susţinerea prin lobby a lui Adrian Severin pentru postul de înalt reprezentant al UE pentru politică externă. Geoană a explicat că în adoptarea noului Tratat al UE au fost înfiinţate alte două funcţii "de forţă" la nivel european, fiind vorba despre preşedintele Consiliului European şi cel de înalt reprezentant pentru politică externă, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi preşedinte al Consiliului pentru Afaceri Europene. Liderul PSD a precizat că în urma negocierilor s-a convenit ca "postul de înalt reprezentant să revină unui candidat al familiei socialiste şi social-democrate europene".

"ARE ŞANSE REALE"
"Din consultările informale care au avut loc până în acest moment a rezultat o listă scurtă de potenţiali candidaţi, listă care include şi numele românului Adrian Severin. Pe acest fundal trebuie să constat cu regret că diplomaţia română, şeful statului şi Guvernul României nu au iniţiat nici un demers pentru susţinerea discretă sau publică a unei astfel de oportunităţi pentru România. Severin are şanse reale de a ajunge la această poziţie atât de influentă în Europa", a spus Geoană. "Apelul meu către preşedintele Băsescu şi premierul Emil Boc şi către ministrul de Externe interimar, domnul Predoiu, este acela de a avansa un lobby oficial pentru susţinerea obţinerii acestui post, al treilea în ierarhia UE, pentru un candidat al României. În 10 zile se decid cele două funcţii rămase libere, urmând ca după aceea să se redistribuie portofoliile pentru comisari pe restul statelor membre ale UE. Ceea ce aş dori să nu se întâmple este să nu fie episodul penibil din 2007, când din răfuiala politică internă am ajuns să obţinem un portofoliu marginal în economia politică şi de influenţă a Comisiei Europene precedente", a mai declarat Geoană.

×
Subiecte în articol: politic