x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD se pregăteşte de guvernare

PSD se pregăteşte de guvernare

de Adriana Duţulescu    |    24 Aug 2010   •   00:00
PSD se pregăteşte de guvernare
Sursa foto: /Agerpres

Liderii PSD au decis ieri să convoace pentru săptămâna viitoare Comitetul Executiv al partidului, care va pregăti Consiliul Naţional, unde trebuie să se ia o decizie statutară în ceea ce priveşte posibila intrare la guvernare a social-democraţilor, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată.

Această variantă este luată în calcul la nivelul conducerii PSD, subiectul fiind discutat şi în cadrul şedinţei de ieri a Biroului de Conducere. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în situaţia în care moţiunea de cenzură a social-democraţilor va trece şi Guvernul va cădea, PSD trebuie să preia guvernarea, întrucât un Guvern de serviciu numit de Traian Băsescu "va fura din nou alegerile". "Un Guvern de serviciu numit de Traian Băsescu înseamnă să fure din nou alegerile, după părerea mea.

Dacă moţiunea trece şi vom da Guvernul jos, trebuie să preluăm noi guvernarea", a spus Dragnea. Întrebat cum explică această schimbare de optică existentă la nivelul PSD, în sensul că, până acum, social-democraţii şi-au manifestat intenţia de a intra la guvernare doar după anticipate, iar acum şi-ar asuma guvernarea imediat după moţiunea de cenzură, Dragnea a spus că social-democraţilor a început să le fie teamă de situaţia în care Guvernul Boc ar organiza anticipatele. "Şi acum a rămas aceeaşi opinie: cred că un Guvern legitim este un Guvern care se bazează pe majoritatea rezultată din alegeri. Dar începe să ne fie frică de ceea ce poate face Guvernul Boc în organizarea alegerilor, pentru că la majoritatea alegerilor parţiale care s-au desfăşurat au cumpărat şi au furat voturi într-o veselie şi ne e foarte teamă", a spus Dragnea.

Şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că pentru organizarea alegerilor anticipate corecte este nevoie de un Guvern de serviciu, care să nu fie condus de PDL şi care să nu aibă, în nici un caz, un ministru al PDL la Ministerul Administraţiei şi Internelor. În PSD există şi voci care spun că partidul ar trebui să îl desemneze pe Victor Ponta drept candidat la postul de prim-ministru. Vicepreşedintele Robert Negoiţă a venit cu această propunere, însă Victor Ponta s-a amuzat pe seama ei.

Cum Senatul se reuneşte azi în sesiune extraordinară pentru Legea ANI, liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că social-democraţii vor asigura cvorumul prin prezenţa în plen, dar se abţine la vot. Ponta a mai spus că senatorii PSD vor susţine, la dezbaterea OUG privind modificarea Codului Fiscal, respingerea majorării TVA de la 19% la 24% şi introducerea unei cote de 5% pentru alimentele de bază. De asemenea, senatorii PSD vor susţine şi un amendament al PNL, referitor la diminuarea TVA la 5% pentru construcţii.


Geoană, între Hrebenciuc şi Vanghelie
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a părăsit ieri locul pe care îl ocupa la prezidiul Biroului de Conducere al PSD, mutându-se pe un scaun lăturalnic, între Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie. Geoană a spus că s-a mutat lângă Hrebenciuc "din simpatie", însă a ţinut să marcheze astfel sancţiunea pe care a primit-o săptămâna trecută de la Victor Ponta, cu interdicţia de a mai vorbi în numele partidului timp de şase luni.

×
Subiecte în articol: politic