x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PUR ramane la guvernare, dar renunta la prefecti

PUR ramane la guvernare, dar renunta la prefecti

09 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Dupa doua zile in care umanistii s-au consultat si s-au reunit in forurile decizionale ale partidului, PUR a hotarat sa ramana la guvernare alaturi de Alianta PNL-PD si de UDMR, dar sa renunte la functiile de prefecti. Umanistii au hotarat, de asemenea, sa-si pastreze votul dat la alegerea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. Biroul Permanent al PUR a luat hotararea, sambata, ca umanistii sa ramana la guvernare, dar sa renunte la orice post de prefect, din oricare judet. Forul de conducere al umanistilor a adoptat un "Apel la stabilitate", in care isi precizeaza pozitia.
DANA PICIU

SEDINTA. Liderul PUR, Dan Voiculescu a fost mandatat sa asigure de comun acord cu premierul Tariceanu o formula de guvernare stabila si eficienta
In documentul adoptat de Biroul Permanent, umanistii arata ca, "in realizarea coalitiei de guvernare, Alianta PNL-PD, asemeni PUR, n-a facut un act imoral, ci o intelegere politica absolut necesara, determinata de nevoia de stabilitate politica in Romania anului 2005". Totodata, ei precizeaza ca semnarea Tratatului de aderare la UE de catre Romania in luna aprilie trebuie sa uneasca toate fortele politice parlamentare si sa fie deasupra "tuturor ambitiilor politice ale unui partid sau altul". "Iata de ce Partidul Umanist considera ca un guvern de esenta democrata si reformista, investit in urma cu doar cateva zile, trebuie lasat sa lucreze in liniste." Umanistii au reafirmat ca participarea lor la guvernare are ca scop principal "stabilitatea politica a tarii, sprijinirea clasei de mijloc si a capitalului autohton". Biroul Permanent l-a mandatat pe liderul PUR, Dan Voiculescu, sa asigure de comun acord cu premierul Calin Popescu Tariceanu o formula de guvernare stabila si eficienta.

REFUZ. In Apelul la stabilitate, umanistii mai arata ca renunta "la orice post de prefect, din oricare judet". "Atat timp cat PNL, PD si UDMR au decis deja, in cursul zilei de vineri, de comun acord, doar intre cele trei formatiuni, impartirea posturilor de prefecti, e bine sa-si duca treaba pana la capat", se arata in document. "Nu cred ca vreunul dintre partidele politice din Guvern se va supara ca mai au niste posturi de prefect sa le imparta intre ei. Am cunoscut cazuri de suparare ca le iei, dar noi acum vrem sa nu le luam. Nu vad de ce s-ar supara cineva pe noi ca nu le luam", a declarat presedintele PUR, Dan Voiculescu, pe aceasta tema. El a mai precizat ca este posibil ca PUR sa detina alte posturi decat cele de prefect, in administratia locala.

Dan Voiculescu a spus ca "unii dintre specialistii nostri sunt doriti pentru ocuparea unor posturi" si ca astazi se va intalni cu premierul Tariceanu pentru o discutie pe acest subiect.

CONSECVENTA. Liderul umanist a declarat ca PUR a dat o data votul in privinta presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului si ca un partid responsabil nu poate pune in discutie retragerea acestui vot decat daca apar "elemente majore, perturbatorii, care ar pune in alta lumina persoanele respective, adica anchete sau comportament care ar frana desfasurarea lucrarilor celor doua Camere". Dan Voiculescu a mai spus ca este "normal si benefic pentru democratie" ca in Parlament sa existe lideri de o culoare politica, iar Guvernul sa aiba alta culoare politica, avand in vedere echilibrul politic. Presedintele PUR a mai mentionat ca acordurile umanistilor la nivel local vor ramane neschimbate, indiferent cu ce forte politice au fost facute, atat timp cat nu se schimba "conditiile fundamentale" care au dus la incheierea lor. Pe de alta parte, Dan Voiculescu a mentionat ca nu exista nici un fel de negocieri intre PUR si Alianta PNL-PD pentru incheierea vreunui protocol de colaborare la nivel guvernamental. Referitor la declaratiile din ultima vreme ale presedintelui Basescu, liderul a apreciat ca presedintele Romaniei "nu poate critica un partid politic parlamentar, neavand atributii constitutionale in acest sens". "Dansul poate sa-si exprime opinii, dar eu cred ca inclusiv opiniile pe care le vor exprima clasa politica, presedintele, premierul si presa vor fi intr-un consens, astfel incat sa nu se puna in pericol semnarea Tratatului de aderare la UE in luna aprilie", a spus Dan Voiculescu.

"DECIZIE CORECTA". Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a caracterizat drept "corecta din punct de vedere politic si constitutional" decizia PUR de a respecta votul privind desemnarea sefilor celor doua Camere ale Parlamentului. "Dincolo de aceste chestiuni, PSD solicita foarte ferm guvernantilor ca acest amestec penibil de balacareala si de targuieli pentru functii si pentru alte interese, pe relatia Cotroceni - Palatul Victoria, sa inceteze imediat, pentru a nu afecta stabilitatea tarii, guvernarea in interesul Romaniei si a cetatenilor sai", a spus Corlatean. El a avertizat ca PSD va monitoriza atent activitatea guvernantilor si va sanctiona din punct de vedere politic conduita puterii in cazul in care interesul national va fi afectat de o guvernare defectuoasa.

BASESCU NU COMENTEAZA
Click pentru a mari imaginea
Presedintele Traian Basescu (foto) a refuzat sa comenteze decizia umanistilor de a renunta la orice post de prefect. "Haideti sa vedem cum se termina", a spus el, precizand ca isi va exprima parerea pe aceasta tema intr-o conferinta de presa. Intrebat daca mai sunt probleme legate de Partidul Umanist, seful statului a ridicat evaziv din umeri.

.

TARICEANU IA ACT DE DECIZIE
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca a luat act de decizia Biroului Permanent al PUR de a nu face nominalizari pentru cele sase posturi de prefecti, ca si de dorinta umanistilor ca Romania sa semneze Tratatul de aderare la UE in aprilie 2005. "Romania se afla acum pe ultima suta de metri in procesul de integrare. Vom trece linia de sosire cu succes daca noi, ca tara, ne vom indeplini angajamentele asumate. Pentru aceasta, intreaga clasa politica trebuie sa aiba vointa politica de a privi dincolo de interesele de partid si de a urmari interesul national", se arata in declaratia premierului. Tariceanu a amintit ca a construit Guvernul in jurul acestui principiu, al interesului national, integrarea europeana a Romaniei fiind obiectivul prioritar al Executivului. "Vreau ca Romania sa intre in UE cu o economie puternica si un stat de drept consolidat. Ii asigur pe romani ca toti prefectii, indiferent de culoarea lor politica si de nationalitate, vor avea ca mandat indeplinirea acestui obiectiv", a mai aratat premierul.

.

Reactii pe scena politica

PNL. Liberalii au salutat, prin vocea purtatorului lor de cuvant, decizia PUR de a-si asuma responsabilitatea pentru stabilitatea Guvernului. Eugen Nicolaescu a spus ca PUR, ca si celelalte partide din coalitia guvernamentala, a inteles ca obiectivul central al Romaniei, integrarea in UE, trebuie sa fie mai presus decat interesele de partid. "Din pacate, PUR nu a solutionat modalitatea practica de colaborare, care ar trebui sa se bazeze pe valori si principii comune, iar aceasta stare de lucru este nevoie sa se clarifice in perioada urmatoare", a mentionat Nicolaescu. El si-a exprimat speranta ca, in cursul acestei saptamani, in discutiile dintre premierul Tariceanu si Dan Voiculescu, se vor rezolva toate problemele pentru asigurarea unei guvernari stabile, in folosul cetateanului.

PD. Liderul democrat Emil Boc considera ca decizia PUR privind ramanerea la guvernare era "relativ previzibila", ea rezolvand o parte din "ambiguitatile" legate de mentinerea actualei conduceri a Camerelor si de asigurarea majoritatilor in consiliile locale. "Am observat ca exista o prima deschidere din partea PUR in privinta presedintilor celor doua Camere, conditionand schimbarea acestora de existenta unor probleme in functionarea acestor institutii. PUR a facut astfel o prima bresa in raport cu declaratiile anterioare pe aceasta tema", a explicat Boc. In privinta judetelor in care deocamdata nu au fost numiti noii prefecti, Boc a precizat ca, dupa ce PUR a renuntat la obtinerea acestor posturi, aceste desemnari vor fi facute in perioada imediat urmatoare si ele vor apartine, cel mai probabil, Aliantei PNL-PD.

UDMR. Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat ca decizia PUR de a ramane la guvernare este una "inteleapta". "Abia am reusit sa formam o majoritate guvernamentala si nu a fost chiar usor. Am facut aceasta majoritate, avem o stabilitate guvernamentala si trebuie sa mergem mai departe. La un inceput de drum este firesc sa apara fel de fel de litigii si divergente, intrucat sunt partide care abia s-au aliat, exceptie facand Alianta D.A.", a spus liderul maghiar. In privinta prefecturilor refuzate de PUR, UDMR nu si-a manifestat inca interesul pentru nici una dintre ele, Marko Bela aratand ca Uniunea va analiza oportunitatea numirii unui prefect din partea sa in judetele respective.

PRM. Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, a apreciat ca decizia PUR de a ramane la guvernare a avut la baza ideea de a nu se crea o criza politica in tara noastra, desi Romania a fost condusa si pana acum de un guvern minoritar, care s-a bucurat de sprijin parlamentar si si-a asigurat o anume majoritate de voturi. "Ce trebuie totusi sa se inteleaga este ca incercarea si fortarea notei ca sa se modifice si structurile administratiei locale sunt complet in afara jocului democratic. Puterea actuala ar trebui sa inteleaga ca noi, cei de la PRM, asa cum am declarat la intalnirea cu presedintele Basescu, nu respingem apriori orice proiect de lege care vine din partea Guvernului. De aceea, nu inteleg de ce este goana aceasta ca sa aiba puterea peste tot", a subliniat Ciontu.
×