x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raportul lui Severin - Traian Basescu, suspectat ca "derapeaza catre cezarism"

Raportul lui Severin - Traian Basescu, suspectat ca "derapeaza catre cezarism"

12 Ian 2005   •   00:00

Institutul "Ovidiu Sincai" a dat ieri publicitatii un raport asupra alegerilor parlamentare si prezidentiale intitulat "Victoria democratiei sau a neocezarismului?".


CARMEN VINTILA, OANA STANCU

COTROCENI. Presedintele a preferat biroul, si nu dormitorul lui Ceausescu
Potrivit raportului, "modul in care Basescu a reusit sa castige alegerile prezidentiale (invocand o frauda nedovedita), din felul in care s-a reusit agregarea unei majoritati parlamentare (prin santajul cu alegerile anticipate) si dupa cum apar manifestarile de putere ale presedintelui Romaniei, reiese ca anul electoral 2004 a determinat victoria neo-cezarismului care a utilizat retorica democratica". "Pericolul principal este acest derapaj catre cezarism", a spus Adrian Severin, directorul institutului. El a mai spus ca seful statului si-a stabilit la Cotroceni cabinetul de lucru in fostul birou al lui Ceausescu si nu l-a folosit pe cel al lui Iliescu si Constantinescu, subliniind ca "Basescu a vrut sa dea un mesaj cu acest lucru".

DORMITOR VS BIROU . "Traian Basescu isi desfasoara activitatea in biroul de presedinte; Ion Iliescu si Emil Constantinescu si-au avut biroul in dormitorul lui Ceausescu. Sa decida domnul Severin unde trebuie sa stea presedintele tarii: in birou sau in dormitor?", a replicat ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. In mandatul trecut, biroul de sef de stat a fost ocupat de Ioan Talpes, consilierul pe probleme de securitate. Cand Traian Basescu a ajuns la Cotroceni s-a instalat initial tot in dormitor. La prima sedinta cu consilierii prezidentiali si-a dat seama insa ca dormitorul e cam neincapator si nu are nici macar o masa de sedinta. "E la mine in birou", a replicat atunci Vasile Blaga, pe atunci desemnat sef al Administratiei Prezidentiale. Atunci presedintele a descoperit si masa sedintelor de CSAT si adevaratul birou.

×
Subiecte în articol: politic