x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raportul MCV pe 2016, prezentat astăzi la Bruxelles

Raportul MCV pe 2016, prezentat astăzi la Bruxelles

de Marius Gîrlașiu    |    25 Ian 2017   •   08:07
Raportul MCV pe 2016, prezentat astăzi la Bruxelles
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Comisia Europeană va publica astăzi raportul pe 2016 privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria, în condiţiile în care liderii PSD au cerut Bruxelles-ului ridicarea monitorizării pe Justiţie invocând “progresele” înregistrate în ultimii ani. Deşi Bucureştiul aşteaptă al patrulea raport pozitiv consecutiv, între comisarii europeni ar putea apărea discuții aprinse referitoare la ordonanțele de urgenţă ale Guvernului care vizează grațierea și modificarea Codului Penal.

Chiar dacă scena politică din România a este în fierbere după tentativa Guvernului de a trece prin ordonanţă de urgenţă graţierea şi modificarea codurilor penale, Bucureştiul aşteaptă astăzi cel de-al patrulea raport pozitiv privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, impus ţării noastre şi Bulgariei încă din 2007, drept o condiţie esenţială pentru aderarea la Uniunea Europeană. “Nu știu dacă se putea un moment mai potrivit, în ghilimele, să se întâmple o asemenea chestiune, exact cu o săptămână înainte de publicarea raportului. Eu mă aștept să fie efecte și să se vadă în acest raport”, a declarat ieri consilierul prezidenţial Leonard Orban. “Foarte probabil, miercuri (n.r. - azi) se va constata, se va elabora și aproba al patrulea raport pozitiv pentru România, al patrulea raport în care se subliniază clar progresele pe care țara noastră le-a înregistrat în aceste domenii. Dar cei care erau reticenți primesc acum argumente foarte solide: uitați-vă că noi am avut dreptate!”, a spus Leonard Orban într-o emisiune televizată.

Consilierul lui Klaus Iohannis a precizat că, deşi raportul este pregătit la nivel tehnic, documentul va fi discutat şi astăzi în Colegiul Comisarilor, acolo unde comisarii europeni ar putea efectua anumite modificări, care să aducă la zi „evoluțiile sau involuțiile din țara noastră”.

La începutul lunii, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi alţi lideri PSD s-au întâlnit cu secretarul general adjunct al CE, Michou Paraskevi, şi i-au cerut acestuia ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pe motiv că România şi-ar fi îndeplinit toate obligaţiile asumate în urmă cu mai bine de zece ani, în momentul aderării. “Nu văd de ce ar trebui în continuare acest mecanism. În România avem un stat de drept funcțional și avem destule garanții că nu este necesar un mecanism de cooperare și verificare”, a susţinut Florin Iordache după întâlnirea cu Michou Paraskevi. “S-au înregistrat progrese, dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă. Dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face. MCV nu va fi ridicat anul acesta”, a fost reacţia oficialului european.

 

Augustin Lazăr, procurorul general al României: O monitorizare a magistraților nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Adică este o chestiune de voință politică, știți dumneavoastră de ce.


Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ar vrea ca Justiţia din România să iasă de sub monitorizarea Bruxelles-ului. Între timp, planurile Guvernului au scos zeci de mii de români în stradă.

×