Preşedintele Traian Băsescu consideră că declaraţia de intenţie a lui Mircea Geoană de retragere din CSAT e în totală contradicţie cu insistenţa cu care acesta a susţinut introducerea în protocolul alianţei a prevederii prin care şeful Senatului devine membru CSAT.În replică Mircea Geoană spune că şeful statului "nu este capabil să conducă un stat democratic şi nu este demn să reprezinte comandantul forţelor armate româneşti"
"Doresc să încep prin a saluta anunţul domnului Mircea Geoană că doreşte să se retragă din CSAT. Sigur, eu salut declaraţia, legalitatea din punct de vedere constituţional şi din punct de vedere al respectării legilor în vigoare nu o apreciez eu, rămâne s-o aprecieze cei în drept. Dar, pe fond, salut declaraţia de intenţie a domnului Mircea Geoană. Aş aminti că această declaraţie de intenţie a domnului Mircea Geoană de a se retrage din CSAT este total contradictorie cu insistenţa dânsului de a impune în Protocolul coaliţiei prezenţa preşedintelui Senatului în această structură de siguranţă naţională", a declarat Băsescu. Şeful statului a spus că Geoană a reuşit să impună în negocierile cu partenerii de guvernare prezenţa preşedintelui Senatului în CSAT, fapt concretizat printr-o Ordonanţă de urgenţă care modifica structura Consiliului. "Este o schimbare radicală faţă de opţiunile pe care le avea (Mircea Geoană, referitor la componenţa CSAt, n.r.) acum şase luni. În orice caz, dacă am fi luat în seamă toate declaraţiile domnului Mircea Geoană, făcute în timp, probabil că ar fi trebuit să retragem trupele din Irak când nu-şi terminaseră misiunea, în 2006, sau ar fi trebuit, probabil, să avem ţara într-un derapaj economic neavând un acord de finanţare a rezervei Băncii Naţionale cu Fondul Monetar Internaţional. De aceea, am anumite suspiciuni asupra responsabilităţii cu care domnul Mircea Geoană face declaraţii publice", a spus Băsescu.
El a ţinut să precizeze că pe, 22 decembrie 2008, Parlamentul, deci implicit Senatul, al cărui preşedinte era, la acea dată, Mircea Geoană, a aprobat Hotărârea 32, prin care se aproba prelungirea trupelor româneşti în Irak. Băsescu a menţionat că CSAT a aprobat, pe 20 ianuarie 2009, "în prezenţa domnului vicepreşedinte Mircea Geoană", rămânerea trupelor româneşti în Irak în baza solicitării Guvernului din acea ţară. Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak. Preşedintele a menţionat că Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 2, din 5 februarie 2009, care a ratificat Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak, negociat sub conducerea Ministerului de Externe, portofoliu deţinut de un reprezentant PSD. De asemenea, Băsescu a spus că ministrul de Externe a contrasemnat Ordonanţa. De asemenea, şeful statului a spus că Ordonanţa a fost aprobată de Parlament prin Legea nr. 179 din 12 mai 2009, Cameră decizională fiind Senatul. Băsescu a spus că, potrivit memorandumului, trupele româneşti nu pot staţiona pe teritoriul statului Irak după 31 iulie 2009.
DECIZIE DEFINITIVĂ
În replică, preşedintele PSD Mircea Geoană, a declarat că preşedintele Traian Băsescu a furnizat încă o dată toate argumentele pentru a demonstra că a folosit în mod deliberat retragerea din Irak şi vizita în Afganistan în interes pur electoral. Geoană a subliniat că decizia sa de retragere din CSAT este una definitivă. "Traian Băsescu a furnizat, încă o dată, toate argumentele pentru a demonstra că a folosit în mod deliberat retragerea din Irak şi vizita în Afganistan în interes pur electoral", a spus Geoană. El a arătat că şeful statului a făcut de fapt ceea ce ar fi trebuit să facă în urmă cu câteva luni, adică să prezinte public şi în CSAT calendarul de retragere din Irak.
"Marţi, Traian Băsescu a făcut teoria chibritului şi a sărit din lac în puţ. Traian Băsescu nu înţelege că memorandumul aprobat în CSAT în 12 ianuarie a fost unul cu privire la prelungirea prezenţei noastre în Irak şi nu unul de retragere", a subliniat Geoană.
VIZITĂ PROGRAMATĂ DELIBERAT
Liderul PSD a reafirmat că în CSAT nu a existat nicio discuţie cu privire la calendarul de retragere a trupelor româneşti din Irak, nici măcar în ultima şedinţă a CSAT din 21 mai, la care a participat în calitate de vicepreşedinte. Geoană a subliniat că în şedinţa CSAT din 21 mai s-a discutat exclusiv despre tema înzestrării armatei şi despre soluţiile pentru prezenţa militară românească în teatrele de operaţiuni.Liderul PSD a menţionat că toate statele care şi-au retras trupele şi care au avut sau au prezenţă militatră în Irak au avut un calendar de retragere, care a fost făcut public după "o decizie democratică" în cadrul respectivelor state. "Un calendar de retragere trebuie să aibă o dată de început, o dată de încheiere şi etape. Traian Băsescu a planificat în mod deliberat vizita în Afganistan în preziua alegerilor. Nu este niciun fel de legătură sau condiţionalitate între vizita în Irak şi cea din Afganistan. Putea să programeze vizita în Afganistan în oricare altă zi, nu înaintea unui scrutin. Este un gest demagogic şi domnul Băsescu continuă să-şi facă reclamă pe spatele militarilor noştri în teatrele de operaţiuni", a acuzat Geoană.Liderul PSD a afirmat că, dacă Traian Băsescu ştia de data de 4 iunie, din partea generalilor aliaţi, nimic nu-l împiedica să demareze procedurile instituţionale de informare a CSAT şi a Parlamentului. "Traian Băsescu ştia aceste detalii şi le-a păstrat numai pentru dânsul şi pentru domnul Stănişoară. Nici măcar ministrul Afacerilor Externe nu a fost informat cu privire la acest demers", a spus Geoană. El a arătat că Traian Băsescu a ratat ocazia să-şi ceară scuze faţă de militarii români pentru "gestul de propagandă electorală pe care l-a făcut" prin programarea acestor vizite în Irak şi Afganistan.
DECIZIA DE RETRAGERE DIN CSAT, DEFINITIVĂ
"Acum şase luni am intrat cu bună credinţă în CSAT. Am crezut că pot să contribui, prin experienţa mea în politică externă, la corectarea unor disfuncţii în politica şi reputaţia externă a României. Din păcate, buna mea credinţă a fost răsplătită cu cea ce domnul Băsescu ştie să facă cu toţi cei care încearcă să fie oameni oneşti în relaţia cu domnia sa, continuând să fie un om care nesocoteşte legea românească, care consideră CSAT un simplu decor şi participanţii la CSAT, în speţă liderul unui mare partid din România, ca pe simpli figuranţi într-un astfel de decor", a acuzat Geoană, care a adăugat că nu va accepta niciodată să fiu un simplu element de decor. Geoană a mai spus că Traian Băsescu foloseşte orice fel de oportunitate doar cu ochiul către sondajele de opinie şi către campania prezidenţială. Liderul PSD a subliniat că decizia sa de a se retrage din CSAT este definitivă şi că nu se va răzgândi în cinci minute, aşa cum au făcut alţi lideri politici. "Este regretabil că şeful statului, prin omisiune deliberată, a dezinformat opinia publică şi a încercat să facă propagandă electorală. Traian Băsescu nu este capabil să conducă o instituţie democratică. Nu este capabil să conducă un stat democratic şi nu este demn să reprezinte comandantul forţelor armate româneşti", a spus Geoană.
Liderul PSD a subliniat că memorandumul despre care se face vorbire reprezenta un suport juridic pentru continuarea prezenţei trupelor româneşti în Irak, în absenţa unui mandat internaţional. El a arătat că, din 1 ianuarie, trupele româneşti sunt în cazarmă în Irak, şi nu pe teatrul de operaţiuni. El a arătat că acest calendar de retragere, conform legii CSAT, trebuia să fie aprobat prin decizie separată a CSAT. "Memorandumul este una, calendarul de retragere este alta. Este o decizie separată, independentă, pe care Traian Băsescu nu a adus-o în CSAT, nicio discuţie despre trupele din Irak din 12 ianurie până acum, nici măcar pe 21 mai, la ultima şedinţă, când a vorbit explicit şi exclusiv despre înzestrarea trupelor româneşti, nici măcar atunci când probabil că ştia de la generalii aliaţi că a fost invitat miraculos pe 4 iunie în Irak şi miraculos cu o zi înainte de alegeri îşi programează o vizită în Afganistan, după o vizită de lucru în Insula Mare a Brăilei", a spus Geoană. Liderul PSD a precizat, totodată, că Traian Băsescu a proiectat în mod "deliberat şi cinic" această vizită în Irak pentru a încerca să marcheze puncte electorale, el apreciind că a ţinut de obligaţia sa să demaşte un astfel de demers.
DAN VOICULESCU:" TRAIAN BĂSESCU MINTE PRIN OMISIUNE"
Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a criticat dur afirmaţiile şefului statului, pe marginea retragerii preşedintelui PSD, Mircea Geoana din CSAT, subliniind că "CSAT şi Parlamentul au fost sărite în ceea ce priveşte prezentarea unui calendar concret şi clar de retragere". "În loc să explice simplu şi clar această problemă, Traian Băsescu minte prin omisiune, ceea ce până la urmă nu este nici un lucru nou şi nicio supriză. Un termen limită al prezenţei în Irak nu înseamnă un calendar de retragere. Retragerea lui Mircea Geoană din CSAT este o decizie înţeleaptă pentru că Traian Băsescu întotdeauna va încerca să manipuleze discreţionar informaţii şi date, nu să colaboreze", a declarat Dan Voiculescu.
Citește pe Antena3.ro