x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război şi teroare în partidul lui Boc

Război şi teroare în partidul lui Boc

de Adriana Duţulescu    |    26 Noi 2009   •   00:00
Război şi teroare în partidul lui Boc
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Simulările PD-L îl dau pe Mircea Geoană la doar 0,4% distanţă faţă de Traian Băsescu. În PD-L, Vasile Blaga a instaurat teroarea şi a trecut la represalii împotriva baronilor cu rezultate proaste la alegerile de duminică.



Scorul obţinut de Traian Băsescu la alegerile de duminică, foarte mic în comparaţie cu aşteptările democrat-liberalilor şi cu estimările sondajelor interne a provocat un mare scandal în PD-L, aripa Blaga nescăpând ocazia să dea o lovitură echipei lui Stolojan, ai cărei reprezentanţi au avut rezultate proaste în judeţele în care au condus campania. În şedinţa de luni a Biroului Politic al PD-L, Vasile Blaga i-a făcut praf, în stilul carateristic, pe baronii portocalii din aripa Stolojan-Udrea, care au pierdut alegerile la scor mare faţă de PSD. Gheorghe Ştefan de la Neamţ, Cristian Boureanu de la Argeş, Florin Popescu de la Dâmboviţa, un prieten apropiat al Elenei Udrea, au fost acuzaţi că l-au sabotat pe Traian Băsescu, pentru că nu s-au mobilizat îndeajuns pentru a scoate oamenii să voteze în favoarea lui. Alte judeţe unde PD-L s-a situat sub aşteptări sunt Olt, unde liderul filialei este primarul reşedinţei de judeţ (Darius Vâlcov la Slatina), şi Mehedinţi, unde există o puternică organizaţie. Acuzaţiile au fost aduse şi familiei Ridzi, care a condus campania de la Hunedoara, unde, de asemenea, Mircea Geoană a câştigat la scor. Tiberiu Iacob Ridzi, preşedinte interimar al organizaţiei Hunedoara, îşi va pierde din această cauză funcţia şi el, laolaltă cu soţia sa au pierdut deja dreptul de a conduce campania pentru turul al doilea, fiind înlocuiţi de ministrul Gheorghe Pogea. Totodată, Blaga a trecut la represalii împotriva vărului lui Gheorghe Flutur, Cătălin Flutur, preşedintele PD-L Botoşani, care a înregistrat o înfrângere zdrobitoare în judeţ în faţa PSD, la aproape 20 de procente distanţă. Extrem de rapid au fost excluşi din partid mai mulţi consilieri locali şi un consilier judeţean, precum şi şefi de instituţii deconcentrate numiţi de partid, din cauza "lipsei de implicare în campanie". Cătălin Flutur însuşi a fost pus să-şi anunţe demisia din funcţie în cazul în care Traian Băsescu nu câştigă alegerile de la 6 decembrie.  

SIMULARE PD-L - DIFERENŢĂ DE 0,4% ÎNTRE BĂSESCU ŞI GEOANĂ

După semnarea protocolului dintre Mircea Geoană şi Crin Antonescu, atmosfera din PD-L a devenit irespirabilă, cele două aripi - cea condusă de Blaga, Videanu şi Berceanu, şi cea a lui Stolojan, aruncându-şi reproşuri fără echivoc. În plus, liderii PD-L au făcut o simulare pentru turul al doilea, şi, potrivit calculelor lor, între Băsescu şi Geoană ar fi o diferenţă de numai 0,4%-0,7%, adică de ordinul a câtorva mii de voturi. Blaga a convocat pentru astăzi o şedinţă de urgenţă a Comitetului Director al partidului, şedinţă la care însă şefii de filiale sancţionaţi au anunţat că nu doresc să se prezinte. "Ce să caut la Bucureşti? De ce facem acum şedinţe în loc să facem campanie? Nu ne-a sunat nimeni să ne spună măcar ce mesaje de campanie avem pentru turul al doilea, ce se schimbă, pe ce să marşăm, umblăm pe coclauri de capul nostru", a declarat pentru Jurnalul Naţional un preşedinte de organizaţie al PD-L. Acesta a spus că măsurile luate de Blaga sunt incorecte şi că principalul vinovat pentru rezultatul prost de duminică este premierul Boc. "Nu puteau să mai amâne măsura aia cu concediul fără plată obligatoriu la bugetari? Că au venit toţi să ne dea în cap că i-am trimis în fără plată şi le-am scăzut salariile", a spus liderul PD-L, explicând că este foarte greu să îi motiveze pe alegători în condiţiile în care acestora le-a scăzut nivelul de trai. Un alt lider de filială al PD-L a spus şi el, la fel de supărat, că principalii vinovaţi pentru scorul prost al lui Băsescu sunt miniştrii lui Boc, "care au stat să se plimbe pe cal pe malul mării", aluzie la Elena Udrea. "Cine i-a pus să taie salariile la bugetari? Pogea trebuia dat afară definitiv, că el este principalul vinovat pentru ce păţim acum", a mai spus el.  

×
Subiecte în articol: politic