x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul cu presa se mută la tribunal / Băsescu dă în judecată un ziarist de la Cotidianul

Războiul cu presa se mută la tribunal / Băsescu dă în judecată un ziarist de la Cotidianul

de Oana Stancu Zamfir    |    27 Sep 2008   •   00:00
  Războiul cu presa se mută la tribunal / Băsescu dă în judecată un ziarist de la Cotidianul

Conflictul preşedintelui cu presa a intrat de ieri într-o nouă etapă: mersul în instanţă. Traian Băsescu l-a dat în judecată pe ziaristul Cristian Oprea de la Cotidianul pentru articolul intitulat "Traian Băsescu, deziceri pe toată linia de supervizarea trocului PD-L − PRM".



Conflictul preşedintelui cu presa a intrat de ieri într-o nouă etapă: mersul în instanţă. Traian Băsescu l-a dat în judecată pe ziaristul Cristian Oprea de la Cotidianul pentru articolul intitulat "Traian Băsescu, deziceri pe toată linia de supervizarea trocului PD-L − PRM".

"Iluzia" că ar manipula viaţa politică a ţării. Aceasta este calomnia de care şeful statului îl acuză pe reporterul de la Cotidianul acreditat la Administraţia Prezidenţială. Mai exact, Traian Băsescu se simte "atins în dreptul său la demnitate, onoare şi reputaţie" de "afirmaţiile maliţioase prin care autorul încearcă să acrediteze ideea că şeful unui stat modern, membru al Uniunii Europene, este de fapt un personaj care manipulează întreaga viaţă politică a ţării". Termenul "deziceri" ar sugera că preşedintele este vinovat de supervizarea vieţii politice româneşti, inclusiv a trocului invocat şi, mai mult, că PD-L nu ar mişca nimic fără acordul său, în condiţiile în care el a negat că ar avea de-a face cu acordul dintre PD-L şi Vadim Tudor.

Mai mult, însuşi omul Traian Băsescu, dincolo de şeful de stat, ar fi "pus în discuţie" prin afirmaţia "şeful statului a încercat să inducă ideea că are preocupări înalte" (ca urmare a declaraţiei sale potrivit căreia "nu se ocupă de lucruri mărunte, ca numirile din Parlament"). Preşedintele îi reproşează ziaristului şi observaţia că nu permite întrebări la conferinţele de presă, motiv pentru care nu i s-au putut pune întrebări lămuritoare, acuzându-l pe Oprea că a omis motivaţia preşedintelui: atitudinea sa de a nu încuraja speculaţiile din presă este efectul permanentei campanii de denigrare a sa (sic!).

Pentru a arăta impactul avut de articolului lui Cristian Oprea, preşedintele invocă tirajul ziarului Gândul în loc de cel al ziarului Cotidianul.

Să nu te îndoieşti de cuvântul prezidenţial!

Cu alte cuvinte, acuzaţia pe care preşedintele o aduce ziaristului de la Cotidianul este aceea că se îndoieşte de cuvântul prezidenţial. Pentru asta, el dă în judecată atât pe Cristian Oprea, cât şi trustul Realitatea-Caţavencu şi cere daune simbolice de 100 de lei. Şeful statului este reprezentat de casa de avocatură "Ţucă, Zbârcea şi asociaţii".
Este prima dată când Traian Băsescu dă un ziarist în judecată.

Preşedinţia a emis ieri un comunicat de presă în care precizează că procesul intentat lui Cristian Oprea vine în contextul unei serii de articole ale acestuia care conţin informaţii neadevărate, atribuite unor "surse din Palatul Cotroceni". Jurnalistului i se cere să dezvăluie aceste surse, lucru pe care nici CEDO nu-l pretinde. Preşedintele se arată dispus să-şi retragă acţiunea dacă ziaristul "şi-ar exprima regretul pentru situaţia creată".

Găozarii şi ţigăncile împuţite

Preşedintele, lezat în onorea şi reputaţia sa de supiciunea că ar manipula viaţa politică din România, are la activ un repertoriu lung de insulte şi agresiuni reale la adresa ziariştilor, fiind pe primul loc la acest capitol în raportul Agenţiei de Monitorizare a Presei. De la clasicul "ţigancă împuţită" la "găozar" sau "tonomat". "Sunteţi de o nesimţire incredibilă", le-a spus unor ziarişti care-l fotografiau în timp ce se plimba pe faleză la Constanţa. "Poliţia e mult mai frumoasă decât tine", i-a răspuns unei ziariste care-l întreba cum i se pare Poliţia română în mandatul Vasile Blaga. "Urcă-te pe masă să-ţi arăt", a invitat-o pe o reporteriţă de televiziune, în timp ce alteia i-a declarat: "Vin la tine în birou să o facem!".

Recent a acuzat la TVR că ziariştii care au continuat să afirme că a avizat înţelegerea PD-L − Vadim sunt oameni cărora "le iese pe gură propaganda mirosind a Rompetrol şi alta mirosind a bani de la FNI". "Vorbesc banii pe care li i-a băgat în buzunar stăpânul", spunea, refuzând să probeze că acei ziarişti îşi iau bani şi de unde. La 11 august a afirmat că jurnaliştii sunt "primii care ar specula în detrimentul României orice afirmaţie a sa".


"Orice politician care subordonează libertatea presei va ajunge în cele din urmă să ia libertatea poporului. Vă garantez că îmi voi face un titlu de onoare din a garanta şi susţine libertatea presei”

Traian Băsescu, decembrie 2004, primul discurs ca preşedinte al României

Citiţi aici plângerea depusă de Traian Băsescu împotriva ziaristul Cristian Oprea

COMUNICAT DE PRESĂ (26 septembrie 2008)

Referitor la procesul civil declanşat de Preşedintele României, Traian Băsescu, împotriva jurnalistului Cristian Oprea şi a Trustului Realitatea-Caţavencu, Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale face următoarele precizări:

Procesul declanşat de Preşedintele României, Traian Băsescu, vine în contextul unei serii de articole care conţin informaţii neadevărate, redactate de domnul Cristian Oprea.

Administraţia Prezidenţială poate pune la dispoziţia ziarului Cotidianul un istoric al acestor articole, precum şi al contactelor purtătorului de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan, cu domnul Oprea în fiecare din cazurile respective.

Reprezentaţi ai Administraţiei Prezidenţiale au semnalat în repetate rânduri domnului Cristian Oprea inexistenţa unora din informaţiile conţinute de articolele care purtau semnătura domniei sale. De asemenea, domnului Oprea i s-a semnalat incorectitudinea atribuirii de informaţii inexistente unor „surse din Administraţia Prezidenţială” sau „Palatul Cotroceni”.

Orice consilier al Preşedintelui, pe care domnul Cristian Oprea îl poate indica drept sursă, poate confirma redacţiei ziarului Cotidianul neadevărul sau inexistenţa unor afirmaţii făcute de acesta în cadrul unor articole.

Retragerea acţiunii în justiţiei presupune un simplu gest din partea domnului Oprea – exprimarea regretului pentru situaţia creată.

Pentru acţiunea în instanţă, Preşedintele României a recurs la serviciile unei firme private de avocatură.

Departamentul de Comunicare Publică
26 Septembrie 2008


×